Un centenar de persones provinents de diferents punts de Catalunya van participar divendres 29 de novembre al Fòrum Energia d’Ecoviure, la trobada sobre energies renovables que cada any reuneix professionals, experts i responsables de l’administració per posar en comú coneixements al voltant d’aquesta matèria.

El Fòrum Energia d’Ecoviure constata que la fotovoltaica serà l’energia del futur

Enguany, el Fòrum ha estat dedicat a l’autoconsum fotovoltaic i ha posat de manifest que aquesta energia té totes les condicions per experimentar un important creixement en el futur i convertir-se en un dels principals agents en la lluita contra el canvi climàtic.

La inauguració oficial de la jornada va anar a càrrec del regidor de Ciutat Verda de l’Ajuntament de Manresa, Pol Huguet, que va manifestar la voluntat del consistori manresà de treballar per la sostenibilitat i el desplegament de les energies renovables a la ciutat.

El director general de Km0.Energy, Santi Martínez, va parlar del paper que tenen els recursos distribuïts en el procés de transició energètica, afirmant que “sense transició social no hi haurà transició energètica. Hem d’evolucionar i canviar els models de consum, l’energia també ha de ser de proximitat”. Franc Comino, director de Webatt, va explicar diferents casos d’èxit d’autoconsum fotovoltaic i va assenyalar que el model energètic del futur seran les comunitats que comparteixen energia.

Durant la jornada també es va parlar del marc legal que envolta l’autoconsum fotovoltaic i els canvis que hi ha hagut a la normativa al llarg del darrer any i que faciliten la seva implantació. Helena Badger, d’Holaluz, va destacar l’eliminació de l’impost al sol i el fet que la nova regulació ja contempla el consum compartit d’energia. Per això, va assenyalar que anem cap a un model de generació distribuïda i es va mostrar convençuda que la fotovoltaica d’autoconsum anirà a més. “De la mateixa manera que avui ningú marxa de casa amb l’aixeta oberta, en uns anys no concebrem tenir una coberta i no posar-hi una instal·lació fotovoltaica, pel malbaratament energètic que això suposa”, va dir. Badger també va demanar als ajuntaments que no posin obstacles a aquestes instal·lacions. En aquest sentit, Ignasi Puig, de Holtrop, va exposar una proposta de model d’ordenança municipal.

Albert Vendrell, de la Diputació de Barcelona, va explicar els diferents programes de suport d’aquesta administració als municipis per a la implementació d’instal·lacions fotovoltaiques, entre els quals hi ha projectes per fer arribar la fotovoltaica a les escoles amb la col·laboració de les Ampa, instal·lacions en equipaments municipals finançades per la ciutadania, o projectes per fer-la arribar a famílies amb pocs recursos. Vendrell ha dit que “després de passar una temporada dolenta, ara s’obre un nou escenari. Hi ha incerteses però el sector està bullint”.

El Fòrum Energia es va tancar amb una taula rodona amb les empreses comercialitzadores Feníe Energía, Holaluz i Som Energia.

Per a més informació visiteu www.firamanresa.cat/ecoviure

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actualel teu mensual 100% ecològic
Llegir Bio Eco Actual Desembre 2019