A continuació, podeu trobar l’article de la Paula Mª Pérez Blanco, Responsable de Comunicació Fairtrade Ibèrica, en motiu de la celebració del Dia Mundial del Comerç Just.

El Comerç Just, un moviment universal ètic i sostenible

La crisi sense precedents que estem vivint malgrat la complexa situació en què ens situa, i amb la incertesa i la por present, hem de veure-la com una gran oportunitat per poder desenvolupar un altre model econòmic que tingui com a prioritat els drets de les persones i el cura de l’medi ambient.

A dia d’avui, la crisi sanitària ha posat de manifest la vulnerabilitat de l’actual sistema econòmic que deixa a massa persones en condicions desfavorables i sense les seves necessitats vitals bàsiques cobertes, o sense els mitjans de vida necessaris i dignes perquè les persones puguin desenvolupar una bona vida tant en el pla laboral com personal. Desigualtat i crisi climàtica són les principals conseqüències de l’actual model econòmic basat en un consumisme desmesurat i insostenible.

Per això tant en Fairtrade com en el moviment del Comerç Just defensem que la sortida a aquesta crisi ha de ser global i col·lectiva, i que hem d’apostar per un canvi en el sistema econòmic i social que prioritzi la dignitat de les persones i la protecció de l’planeta. Aquesta és la nostra reivindicació des de fa diverses dècades però aquest any en el Dia Mundial del Comerç Just volem dir-ho si és possible, amb veu més alta i clara, tot i haver de celebrar aquesta jornada de manera virtual (#DiaMundialComercioJusto), i no en les carrers amb diverses activitats, esdeveniments i accions com venim fent durant tots aquests anys.

Comercio justo

Des de Fairtrade i el moviment del Comerç Just defensem que la sortida a aquesta crisi ha de ser global i col·lectiva

Avui dia, més de dos mil ciutats arreu del món formen part de el moviment pel Comerç Just, això té una significació molt positiva ja que estem davant d’una creixent revolució col·lectiva de conscienciació ciutadana que camina cap a un model social basat en la justícia i en la sostenibilitat com a pilars fonamentals. Sembla que estem en la ruta que transita cap a la sostenibilitat, la responsabilitat i la justícia social amb la meta de reformular les prioritats econòmiques, i es prima a les persones i al planeta com a prioritat essencial. El Comerç Just fa referència a un moviment social global que promou un model de comerç solidari; assentat en el diàleg, la cura del medi ambient, la transparència, la justícia, el respecte i l’equitat.

I l’actual crisi del coronavirus ha demostrat el insostenible i desigual de el model de creixement econòmic mundial. Les organitzacions de Comerç Just estem molt compromeses en donar suport als productors, sensibilitzar, conscienciar i desenvolupar campanyes, a la vegada que incidir en la important tasca de l’educació, reivindicació i conscienciació per aconseguir canvis en el nostre intent d’un món millor per a tothom. Per això cal aprofitar aquesta oportunitat per canviar de rumb cap a un model de drets, sostenibilitat i equitat, i un bon moment per començar a fer-ho és des d’avui, en el Dia Mundial de l’Comerç Just, i encara que no podem celebrar cap esdeveniment ni activitat com veníem fent fins ara, més que mai és moment de celebrar a les nostres cases i per les xarxes socials que el Comerç just és una necessitat i que volem construir i fomentar un comerç més just, responsable i sostenible.

És un fet que el model econòmic condiciona el model social, de manera que cal que el comerç brindi condicions de vida justes i sostenibles, i ofereixi el desenvolupament d’oportunitats per als productors i productores, en tota la cadena de producció, i principalment en aquesta destacada tasca transita el nostre desenvolupament necessari de treball.

Comercio Justo

Fairtrade és el segell de Comerç Just per a la sostenibilitat de les persones i el planeta

Des Fairtrade treballem per fer del Comerç Just un agent pel canvi i una realitat present en la societat, intentem construir i ser un mitjà cap a la transformació positiva que volem veure en el món a través dels nostres principals eixos de treball: justícia social, foment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible, igualtat real, protecció i salvaguarda de la infància, condicions de vida i treball dignes per a les comunitats de productores, i una protecció i cura de l’medi ambient.

Cal aprofitar aquesta oportunitat per canviar de rumb cap a un model de drets, sostenibilitat i equitat

Cada vegada són més les persones responsables de la presa de decisions; entitats, empreses, treballadors, institucions, ciutadans, consumidors, organitzacions i voluntaris que contribueixen a l’important creixement del Comerç Just a nivell mundial, per la qual cosa estem en el camí i en el moment precís per aconseguir aquesta nova realitat i fer-la més justa i sostenible entre tots.

Autora: Paula Mª Pérez Blanco, Responsable Comunicació Fairtrade Ibérica.

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actualel teu mensual 100% ecològic
Llegir Bio Eco Actual Maig 2020