David Quammen (1948, Cincinnati) és un dels periodistes i escriptors més carismàtics del moment. Col·laborador de National Geographic, New York Times, Rolling Stone i Harper ‘s, entre d’altres. El seu llibre Spillover. Animal Infections and the next human pandemic, publicat el 2012, repassava, des d’una perspectiva científica, diferents virus, bacteris i organismes unicel·lulars que infecten animals, però que en ocasions fan el salt -d’aquí el concepte “vessament”, spillover-, estenent-se a l’espècie humana. La seva minuciosa anàlisi -o “predicció” – i els seus coneixements sobre el tema han atret l’interès de nombrosos mitjans de tot el món. Quammen és autor també d’Ebola (2014) i de The Chimp and the River (2015), dos reconeguts treballs divulgatius sobre el virus que va arrasar l’Àfrica i sobre la SIDA.

David Quammen

Una societat vegana evitaria virus com l’Ébola o la SARS-CoV-2?

Menjar menys carn de fet reduiria l’impacte de 7.700 milions d’humans al món natural i, per tant, reduiria la possibilitat que es propaguin més virus nous d’animals a humans. Disminuir el nivell de la nostra població humana també reduiria aquesta possibilitat. Població més consum és igual a impacte. Si tenim molts milions més de nens nascuts, de pares vegans, i ells també es tornen vegans, els problemes continuen creixent.

Què necessitaríem canviar en el nostre estil de vida individual i comunitari?

Necessitem un desastre per convèncer-nos de canviar. Ara en tenim un. Potser funcioni.

Per què és important la indústria alimentària quan es parla dels virus? ¿Es necessita un sistema de producció sostenible per prevenir situacions com l’actual pandèmia?

Els sistemes alimentaris són enormement importants. La mida de la població també és enormement important. No té sentit parlar d’un sense l’altre.

El seu llibre Spillover. Animal Infections and the next human pandemic va predir una pandèmia humana. Hem arribat a un punt en què hi ha massa éssers humans al planeta?

Sí!

Com tractar amb això?

La població multiplicada pel consum és igual a l’impacte. Com que tenim una població humana catastròficament gran, i que encara segueix creixent, hem de, per elecció pròpia, reduir els nostres nivells de consum per reduir el nostre impacte general.

Vostè parla sobre la “revolució woeseana” en el seu llibre sobre el treball de Carl Woese, L’arbre enredat (The Tangled Tree, 2018). Com entendre la història de la vida humana?

Gràcies per preguntar sobre “L’arbre enredat” enmig d’aquesta crisi de “Spillover”! Pensar en la llarga història de l’evolució continua sent important, sí, i aquesta és la meva aportació a “l’arbre”. La història de l’evolució a la Terra ha estat molt més complicada, més contra-intuïtiva i més …enredada… del que pensàvem que sabíem fa 50 anys. Aquesta és la història que explico en aquest altre llibre. Carl Woese era un científic increïble, un rondinaire, un home interessant, un home de gustos senzills i comuns amb una gran curiositat i comprensió profunda.

Què és una espècie?

Una espècie no és una entitat diferent. És un embull d’històries, genomes de diverses branques de l’arbre de la vida, esdeveniments improbables i amalgamacions. El mateix passa amb un individu. Cada un de nosaltres no és una cosa. Som compostos d’elements genètics de diferents parts de l’arbre de la vida, un arbre al que no hem de mirar només cap amunt.

Autor: Oriol Urrutia, Co-Editor.

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actualel teu mensual 100% ecològic
Llegir Bio Eco Actual Juny 2020