Les proteïnes vegetals estan en expansió com a resultat de l’augment de vegetarians i vegans, i en general perquè cada vegada més persones creuen que som el que mengem i que les nostres decisions alimentàries tenen conseqüències per a la nostra salut, la resta dels animals i el planeta.

El boom de las proteínas vegetales

“Estem vivint un moment molt interessant, perquè les persones cada vegada estan més conscienciades de que la salut comença per l’alimentació. Per tant, els seus hàbits alimentaris estan canviant molt i estan més obertes a incorporar productes,  receptes i dietes amb més ingredients vegetals. Fins i tot a reduir el consum de carn i altres tipus de productes que fins ara tenien una presència molt important en la seva forma d’entendre l’alimentació. Les proteïnes vegetals juguen un paper fonamental en el nou paradigma del consumidor. Ja no són una alternativa, sinó més aviat una nova realitat que, lluny d’haver-se convertit en una moda, s’ha consolidat com una tendència sòlida i amb un recorregut enorme”, expliquen a Bio Eco Actual des de Biográ-Sorribas, empresa pionera en alimentació saludable i ecològica, els orígens de la qual es remunten a l’empresa familiar Sorribas, fundada fa més de 100 anys a Barcelona.

A la fi de 2018 un informe de la Comissió Europea manifestava el “potencial econòmic i ambiental” de les proteïnes vegetals a la Unió Europea en els sectors d’aliments i pinsos, impulsat per la demanda de consumidor. Per afavorir la seva producció, el treball proposa donar suport al seu cultiu mitjançant la PAC i promoure els beneficis d’aquest tipus de productes per a la salut i el medi ambient.

Les proteïnes vegetals juguen un paper fonamental en el nou paradigma del consumidor

A Europa hi ha una gran demanda de proteïnes vegetals: uns 27 milions de tones de proteïna crua entre 2016-2017 i la taxa d’autosuficiència varia segons la font (el 79% per a la colza i 5% per a la soja, per exemple). Com a conseqüència, la UE importa anualment al voltant de 17 milions de tones de proteïna crua, de les quals 13 milions són de soja. D’altra banda, el cultiu de proteïnes vegetals creix a la UE: l’àrea destinada a la soja s’ha duplicat a gairebé un milió d’hectàrees des de la reforma de la PAC del 2013. De la mateixa manera, en el cas dels llegums (pèsols, faves, llenties i cigrons), la producció gairebé s’ha triplicat des de 2013.

“Tot i que la majoria de les proteïnes vegetals es segueix destinant a alimentar el bestiar (93%), el mercat de proteïnes vegetals ha experimentat una considerable segmentació, amb una creixent demanda en els sectors d’aliments i aliments d’alt valor. “El mercat d’aliments per proteïnes vegetals està experimentant un creixement de dos dígits, impulsat per la demanda d’alternatives a la carn i als làctics“, desgrana l’informe.

“La demanda augmenta, però també l’exigència. Per tant, augmenta la demanda de burgers vegetals i plats preparats saludables, però també l’exigència del consumidor que cerca productes nous que compleixin amb les seves exigències nutricionals però que, alhora, sorprenguin al seu paladar. I això suposa un repte constant per al sector”, afirmen a Biográ-Sorribas.

El boom de las proteínas vegetales

Vegetalia, empresa fundada el 1986 que elabora proteïna vegetal ecològica explica: “La producció de proteïna vegetal ha augmentat un 13% en l’últim any. El major creixement ha estat en les categories bàsiques (tofu, seitan i tempeh) amb increments per sobre del 14% i bastant més en el cas del tempeh”.

“En els últims anys el mercat de les proteïnes vegetals ha experimentat un increment de demanda i oferta molt important, però sobretot ha augmentat l’oferta de productes que no són ecològics. Per Vegetalia, tan important com l’elaboració de proteïna vegetal és la certificació ecològica. Els aliments vegetarians i vegans ens permeten una alimentació més respectuosa amb la vida animal i el medi ambient, però aquest respecte també passa per evitar l’ús de fertilitzants, pesticides i altres substàncies químiques que acaben contaminant i perjudicant el nostre entorn i, ara per ara, la certificació ecològica dels aliments és la millor garantia que tenim”, afegeixen.

S’estima que el mercat de proteïnes d’origen vegetal haurà representat un valor de 18.500 milions de dòlars l’any 2019 i arribarà a un valor de 40.600 milions de dòlars per al 2025, segons dades de la plataforma d’investigació de mercat MarketsandMarkets.

El mercat de les proteïnes vegetals ha resultat ser atractiu fins i tot per a les empreses càrnies que no volen quedar-se fora de el joc

“Veiem un sector amb un creixement molt dinàmic en què l’oferta s’ampliarà i es  diversificarà cada vegada més. I tot gràcies a la demanda, una demanda que exigeix ​​productes respectuosos amb els ingredients, les elaboracions i el sabor. Per la nostra banda, estem convençuts que certificant l’origen dels nostres productes, com ja ho estem fent amb Biográ, i elaborant receptes a baixa temperatura amb Obrador Sorribas, podem respondre a aquests consumidors que volen menjar sa sense renunciar a totes les coses bones de menjar”, diuen des de Biográ-Sorribas.

El mercat de les proteïnes vegetals ha resultat ser atractiu fins i tot per a les empreses càrnies que no volen quedar-se fora del joc. Aquestes inclouen a multinacionals com Tyson Foods, Cargill i Campofrío que ja ofereixen productes alternatius a la carn. Altres companyies com Nestlé i Unilever també han llançat productes vegans. I així el tauler es complica per a les empreses més petites.

“Les alternatives a la carn estan augmentant de forma important i també l’alimentació ecològica, amb la qual cosa pensem que tenim els coneixements i els productes que ens poden facilitar seguir creixent. També és cert que no tenim els recursos econòmics per invertir en publicitat i comunicació com altres grans empreses que elaboren alternatives vegetals. Per això serà important encertar amb la innovació”, conclouen a Vegetalia.

Autora: Cristina Fernández, Periodista & Blogger.

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actualel teu mensual 100% ecològic
Llegir Bio Eco Actual Juny 2020