Ens trobem en un moment complex; la pèrdua de mitjans de vida i el risc de desocupació per als productors i treballadors s’està aprofundint en tot el Sud Global. Aquests ja es troben entre les persones més pobres del món i viuen en comunitats amb xarxes de seguretat febles o inexistents. Fairtrade creu que és crucial prendre mesures per garantir mitjans de vida sostenibles i cadenes de subministrament d’aliments.

Fairtrade trabaja para la sostenibilidad de las personas y el planeta

Els governs, les empreses, els minoristes, els comerciants i els consumidors hem de treballar junts per protegir els llocs de treball i els mitjans de vida tant en el present com en el futur. Però el món està en una situació decisiva no només per el que te relació amb la pandèmia sinó a més pels efectes del canvi climàtic que provoquen la pèrdua de milions d’hectàrees de terra productiva cada any. El canvi climàtic està afectant la nostra productivitat, i els problemes estan interconnectats, la pobresa no es pot resoldre fins que es solucionin les desigualtats; el desenvolupament descontrolat agreuja el canvi climàtic, i la falta de drets alenteix el progrés en tots els àmbits i la creació de mitjans de vida sostenibles de les cadenes de producció.

Canviant el comerç a un sistema just i sostenible es canvien vides i es camina cap a aquesta necessària transformació social

Per continuar produint cultius i mantenir els seus mitjans de vida, els productors s’han d’adaptar i desenvolupar la resiliència de les seves comunitats als impactes del canvi climàtic. Des de Fairtrade treballem per generar uns estàndards ambientals sostenibles que promouen la biodiversitat, la gestió de l’aigua i la protecció forestal, contribuint d’alguna manera a la mitigació o adaptació al canvi climàtic. Els productors a més a més realitzen les seves pròpies avaluacions de riscos i inclouen la plantació d’arbres, el reg, la diversificació de cultius i l’energia neta com a projectes en els quals treballar i cooperar. El Comerç Just és una realitat que canvia vides i contribueix a significatius avenços i millores per combatre els problemes globals. Canviant el comerç a un sistema just i sostenible es canvien vides i es camina cap a aquesta necessària transformació social. És important que recordem que només tenim un planeta els recursos del qual no són infinits i per tant hem de respectar-lo, cuidar-lo, protegir-lo i valorar-lo.

Fomentem un comerç més just, responsable i sostenible

Hem de fomentar i impulsar una nova actitud tant amb les persones com amb el planeta, i això implica un gran esforç col·lectiu i una responsabilitat social, alhora que solidaritat individual i conjunta, per poder generar entorns més sostenibles i co-responsables, donant rellevància a un nou sistema econòmic, més just i sostenible, a la priorització d’una educació mediambiental, tenint cura del planeta, generant consciència dels nostres actes, coneixent més i millor les formes de producció dels productes i béns que utilitzem, i consumint de forma més conscient i responsable.

Al donar suport als productors i treballadors de Comerç Just Fairtrade, els donem suport per protegir la salut i la seguretat de les seves comunitats, fer front als canvis econòmics que s’acosten i mantenir-se units en la solidaritat global. El nostre objectiu fonamental és fer del Comerç Just una important eina perquè els compromisos globals com són els Objectius de Desenvolupament Sostenible es compleixin i aconseguir una societat més sostenible, amb major responsabilitat i cura del medi ambient i el nostre entorn.

Autora: Paula Mª Pérez Blanco / Responsable Comunicació Fairtrade Ibèrica. Periodista Especialitzada en Periodisme Cultural.

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actualel teu mensual 100% ecològic
Llegir Bio Eco Actual Juny 2020