Què vol dir que un aliment estigui envasat en atmosfera protectora o que se’ns adverteixi que el consum excessiu d’un producte pugui tenir efectes laxants? En les etiquetes dels aliments, a més de la informació obligatòria comuna com la llista d’ingredients, l’etiquetatge nutricional, la data de caducitat, etc., hi ha altres missatges que són obligatoris en alguns casos. Saber a què es refereixen aquests missatges ens ajuda a entendre millor el que comprem i decidir si ens convé, o no.

Etiquetado de los alimentos, información obligatoria a los consumidores (II)

Quines mencions particulars podem llegir en algunes etiquetes?

  • «envasat en atmosfera protectora»: ho veurem en aliments als quals se’ls ha aplicat una tecnologia en el procés d’envasat per reduir l’aire atmosfèric, especialment l’oxigen, i incorporar altres gasos que ajuden a la conservació del producte. És important saber-ho doncs, un cop obert l’envàs, l’aliment es farà malbé més ràpidament. S’utilitza en vegetals de quarta gamma (aquells que ja estan preparats per al seu consum), en aliments carnis, embotits llescats, etc.
  • «amb edulcorant (s)»: acompanyant a la denominació de l’aliment: s’ha d’indicar així en aliments que tenen en la seva formulació edulcorants afegits, per exemple, caramels sabor mel amb edulcorants o iogurt amb edulcorants. És una manera més directa d’informar el consumidor que aquest producte porta aquest tipus d’additius, encara que també els veurem esmentats a la llista d’ingredients.
  • «amb sucre (s) i edulcorant (s)»: és obligatori indicar-ho així si el producte conté tant sucres afegits com edulcorants. Això pot ser així en aliments en què es vulgui disminuir la quantitat de sucres afegits i per a això s’afegeix una certa quantitat d’edulcorants. La intenció d’aquest missatge és que estiguem ben informats que el producte incorpora les dues coses.
  • «conté aspartam (una font de fenilalanina)»: està en l’etiqueta quan el producte conté aspartam o sal d’aspartam-acesulfam i estiguin en la llista d’ingredients només amb el seu número E, de manera que al consumidor li resulti difícil saber si té aquests edulcorants. Si a la llista d’ingredients estan esmentats amb el seu nom, trobarem tan sols la menció «conté una font de fenilalanina». Aquest missatge és molt important per a qui pateix una malaltia congènita anomenada fenilcetonúria ja que el seu organisme no pot descompondre la fenilalanina que s’acumula en el cos i pot produir danys en el sistema nerviós i cervell.
  • «un consum excessiu pot produir efectes laxants»: aquesta estranya menció és obligatòria per a aliments amb més d’un 10% d’un tipus d’edulcorants anomenats polialcohols o poliols. Els polialcohols són el eritritol, maltitol, manitol, sorbitol i xilitol, i s’utilitzen en productes dolços sense sucres afegits com galetes, caramels, barretes dietètiques, xiclets. I aquests poliols consumits en excés provoquen efectes laxants per un efecte d’acumulació d’aigua a l’intestí.
  • «conté regalèssia: les persones que pateixin hipertensió han d’evitar un consum excessiu»: just després de la llista d’ingredients: el trobarem en dolços que continguin com aroma o bé l’àcid glicirízic o la seva sal d’amoni o la regalèssia en una concentració igual o superior a 4g / kg de producte i també en begudes que tinguin 50 mg / ho més o 300mg / el més en el cas de begudes amb més d’un 1,2% volum d’alcohol. La regalèssia i els seus components pugen la tensió arterial.

Saber a què es refereixen aquests missatges ens ajuda a entendre millor el que comprem i decidir si ens convé, o no

  • «Contingut elevat de cafeïna: No recomanat per a nens ni dones embarassades o en període de lactància»: en el mateix camp visual que la denominació de producte: hem de trobar aquesta informació, juntament amb la quantitat de cafeïna que conté, en begudes amb cafeïna en proporció superior a 150 mg / l, excepte en aquelles begudes fabricades a base de cafè o te en què aquests components ja estan indicats com a tal. Aquesta indicació és important per a begudes amb ingredients que no són el cafè o el te i que tenen cafeïna en quantitat important, per exemple, el guaranà o el mate.
  • «Conté cafeïna. No recomanat per a nens ni dones embarassades »: en productes que no siguin begudes als quals se’ls hagi afegit cafeïna (per millorar l’estat d’alerta, el rendiment…). Cal indicar el contingut de cafeïna del producte i si es tracta d’un complement alimentari, cal indicar la quantitat de cafeïna per dosi diària recomanada. Convé no perdre de vista que un cafè sol aportar uns 50 mg de cafeïna.
  • «Amb esterols vegetals afegits» o «Amb estanols vegetals afegits»: en el mateix camp visual que la denominació de l’aliment: obligatori per a aliments amb fitosterols, èsters de fitosterol, fitostanols o èsters de fitostanol afegits que es fan servir per ajudar a controlar els nivells de colesterol. A més, han d’indicar la quantitat que aporten d’aquests ingredients, el seu consum màxim, la seva no adequació per a nens, dones embarassades o en període de lactància, la importància de consumir una dieta rica en fruita i verdura per ajudar a mantenir els nivells de carotenoides ( doncs aquests ingredients disminueixen la seva absorció) i també l’advertència de consultar al metge en cas de prendre medicaments per reduir el colesterol.
  • «data de congelació o la data de primera congelació»: informació bàsica en carn congelada, preparats carnis congelats i productes de la pesca no transformats congelats en els quals hi pot haver fins a més d’un procés de congelació.

És moltíssima la informació sobre seguretat alimentària que la indústria ha de comunicar al consumidor a través de les etiquetes, així que llegir-les és definitivament necessari.

Llegeix el primer article

Autora: Núria Arranz, Enginyera tècnica industrial, Tecnòloga d’aliments | Laura I. Arranz, Farmacèutica – Nutricionista.

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actualel teu mensual 100% ecològic
Llegir Bio Eco Actual Juny 2020