El consum dels fruits secs guanya terreny en els darrers anys gràcies sobretot a la creixent consciència sobre els seus beneficis per a la salut: són font de proteïna vegetal i aporten greixos de la més alta qualitat, minerals, vitamines i fibra.

Los frutos secos están de moda

El sector ha experimentat una evolució molt positiva, aconseguint posicionar-se com un mercat d’aliments saludables i normalitzant la seva presència a la cistella de la compra, especialment amb ametlles i nous com productes estrella”, explica a Bio Eco Actual Juan Luis Peregrín, president del Consell d’Administració de Calconut, una empresa espanyola líder en el sector de fruits secs.

Segons l’últim informe del Consum Alimentari a Espanya de l’any 2018, els fruits secs van experimentar increments tant en volum com en valor durant l’any 2018 (+ 5,1% i + 6,1% respectivament). Aquesta evolució positiva també es veu reflectida en el consum i en la despesa per càpita. El consum mitjà per persona i any va ser de 3,13 quilos, una xifra un 4,7% superior a la de l’any anterior; i la despesa mitjana, de 23,31 euros per persona anualment (un 5,7% més que el 2017). El desemborsament en fruits secs va representar el 1,56% de la despesa realitzada en alimentació i begudes per a la llar.

Les nous són el fruit sec preferit pels espanyols. Representen el 20% sobre el volum total de fruits secs, i el 21,7% sobre el valor total de la categoria. El preu mitjà de nous va tancar en els 8,09 euros el quilo, un 0,8% més car que en el període previ d’estudi. Van seguides de les ametlles amb el 8,1% sobre el volum total de fruits secs i el 13,1% sobre el valor total de la categoria.

Per aquest any 2020, es preveu que la producció mundial estarà sobre els 4.538.000 de tones mètriques, lleugerament per sobre de l’any anterior

Catalunya, València, Múrcia, Andalusia i Galícia són les comunitats autònomes on més es consumeixen fruits secs. I ho fan les llars de classe mitjana i mitjana-alta amb persones de més de 50 anys. El preu mitjà dels fruits secs va tancar l’any 2018 en els 7,45 euros el quilo, pujant un 0,9% respecte a 2017. La meitat dels quilos comprats es compren al supermercat, quota que a més ha crescut un 7,4% en aquest any.

Els sistemes de producció de fruits secs estan experimentant una revolució tecnològica per fer front a l’augment de la demanda. Hi ha una tendència cap a la intensificació del cultiu i la reducció dels costos de producció.

“Encara que al principi el sector no era capaç d’atendre la demanda, ara mateix estem vivint una etapa en què l’oferta i demanda estan equilibrades i en la qual els fruits secs són considerats un producte trendy, que està de moda. Els alts marges de rendibilitat que han experimentat en l’última dècada han ocasionat un augment de la inversió pel que fa a l’oferta”, afirma Peregrín.

Los frutos secos están de moda

Calconut va tancar l’any 2019 amb un creixement de la seva facturació del 7% respecte a l’any anterior. En concret, va aconseguir uns ingressos de 137 milions d’euros quan deu anys abans havia facturat 8,5 milions. Des de l’empresa d’Almeria recorden que, des de la seva creació el 2005, ha liderat la tendència cap a la diversificació que marcava el mercat. “El sector dels fruits secs sempre ha estat bastant tradicional, heretat de pares a fills, molt atomitzat, i que ha experimentat pocs canvis. Nosaltres afrontem el futur com una nova etapa en què tendirem cap a la professionalització, agrupació i, sobretot, la innovació del sector”, afegeix Peregrín. Entre altres mesures, han apostat per obrir un nou centre de producció a Alacant que comptarà amb una sala de realitat virtual i el registre de tota l’activitat a blockchain, la venda en línia i una aplicació mòbil perquè el client personalitzi la seva dieta.

La demanda també augmenta per els fruits secs ecològics, però a diferents velocitats: amb un creixement mínim de dos dígits en països del nord d’Europa, Estats Units, Canadà i Austràlia, però sense trobar el seu lloc en el mercat llatinoamericà, nord d’Àfrica i mig Orient. En un mercat tan competitiu com l’actual, aquesta tipologia de producció és un valor afegit per a l’agricultor.

La presència de fruits secs ha crescut en la cistella de la compra dels ciutadans i també el seu consum en general a la indústria, segons dades d’International Nut & Dried Fruit, un organisme internacional amb seu a Tarragona. No obstant això, el llistat dels fruits secs més consumits és diferent a la de la llar: l’ametlla lidera amb gairebé 82.000 tones el 2017.

Els sistemes de producció de fruits secs estan experimentant una revolució tecnològica per fer front a l’augment de la demanda

En la temporada 2018-2019, la producció mundial de fruits secs va arribar als 4,5 milions de tones mètriques que representa un increment general del 47% amb relació a fa deu anys. Els principals països productors són Estats Units (ametlla, pistatxo i nou), l’Iran (pistatxo), Turquia (avellana) i la Xina (nou). Pel que fa al consum, les ametlles van ser el fruit sec més consumit, seguit d’anacards i nous, sobretot als Estats Units i Europa, segons l’últim informe d’International Nut & Dried Fruit.

Per aquest any 2020, es preveu que la producció mundial estarà sobre els 4.538.000 de tones mètriques, lleugerament per sobre de l’any anterior. Es calcula que la collita mundial de nous augmentarà un 10% i que hi haurà un increment del 15% del cultiu d’avellanes.

L’aposta pel cultiu de fruits secs permet lluitar contra la despoblació rural, el canvi climàtic i la conservació del paisatge. “Els residus naturals produïts per els fruits secs són emprats en altres activitats. Per exemple, les clofolles d’alguns fruits secs com les ametlles pot ser utilitzada per a un consum secundari, com és el de introduir-les en les dietes d’animals, o fins i tot afegir-les a una dieta alta en fibra per a consum humà. No deixar una empremta residual és, mediambientalment, molt positiu i ho valorem molt “, diu Peregrín.

Autora: Cristina Fernández, Periodista & Blogger.

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actualel teu mensual 100% ecològic
Llegir Bio Eco Actual Juliol 2020