“La salut no és només l’absència de malaltia”, diu la pròpia definició de l’OMS, sinó “un estat de benestar físic, mental i social”. Això ja ho sabien fa més de 5000 anys, els antics Rishis (savis) que van donar origen a l’Ayurveda (que traduït del sànscrit significa “coneixement de vida”).

Ayurveda, sistema curativo milenario basado en la prevención (I)

I que van recollir en el Charaka Samita, un dels seus vedes (textos més antics de la literatura índia): “l’Ayurveda és la ciència que mostra les condicions de vida apropiades i inapropiades, afortunades o desafortunades, el que és favorable i el que no ho és per a la longevitat, així com la forma de valorar la vida en si mateixa”. Per l’Ayurveda la malaltia és el resultat de desequilibris que és possible diagnosticar en les seves primeres fases, abans que la malaltia aparegui, amb l’objectiu d’eliminar-los i ensenyar a la persona com viure una vida sana i equilibrada. Per a això, la medicina ayurvèdica planteja una alimentació basada en principis naturals, una purificació, unes tècniques i exercicis per al cos i una sèrie de pràctiques per aconseguir l’harmonia mental.

Reconegut per l’OMS, com a sistema mèdic tradicional i considerat un dels més importants pel NCCAM (Centre Nacional de Medicina Complementària i Alternativa dels EUA), l’Ayurveda aborda cos, ment i esperit com un tot harmònic que cal cuidar per no emmalaltir. Al llarg de la història ha tingut influència en molts sistemes de salut, des de l’Antiga Grècia fins a l’Antiga Xina..

La prakriti (constitució personal) està formada per tres forces o energies anomenades doshas: vata, pitta i kapha

Incomprensiblement, aquí a Espanya està inclosa en la llista de “pseudoteràpies” de l’observatori creat per l’Organització Mèdica Col·legial, però l’Ayurveda és la medicina tradicional majoritària a l’Índia i està dins de les medicines tradicionals oficials del ministeri AYUSH de l’Índia (Ayurveda , Ioga i Naturopatia, Unani, Siddha i Homeopatia). Els metges ayurvèdics es formen durant 5 anys i mig a la universitat estatal Gujarat Ayurved University i fan un postgrau de 3 anys més. Existeixen més de 15.000 estudis científics sobre Ayurveda, més de 80 revistes científiques dedicades a publicar investigació ayurvèdica i a finals de l’any passat va tenir lloc una reunió organitzada per l’OMS i el Ministeri AYUSH, dins de l’Estratègia 2015-2023 de desenvolupament de la Medicina Tradicional i Complementària, per revisar la terminologia estàndard internacional sobre Ayurveda.

Una de les bases del Ayurveda és que cada persona neix amb una combinació única de característiques físiques i psicològiques, és a dir, una constitució (prakriti) que condicionen la seva salut general. La prakriti està formada per tres forces o energies anomenades doshas (vata, pitta i kapha). Cada persona té una combinació única de tots tres, però un d’ells sol ser predominant. Els doshas es transformen depenent de l’alimentació, l’activitat física i mental i els processos corporals de cada persona pel que, per poder equilibrar-les és molt important saber quin o quins doshas tenen una major representació.

Llegeix la segona part de l’article

Autora: Marta Gandarillas, Periodista especialitzada en Salut Natural, Titulada superior en Naturopatia i Terapeuta de Jin Shin Jyutsu.

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actualel teu mensual 100% ecològic
Llegir Bio Eco Actual Juliol 2020