L ‘Ayurveda, medicina tradicional majoritària de l’Índia, és un sistema de curació que, malgrat la seva antiguitat, segueix vigent i pot ajudar-nos molt en els nostres actuals problemes de salut, doncs, com ja vam veure en el número anterior, se centra en la prevenció i el manteniment de la mateixa. Quan la persona viu en harmonia i està en equilibri en cos, ment i esperit, l’organisme és capaç de fer servir els seus propis mecanismes d’autocuració i recuperar la salut.Ayurveda: el arte de identificar la constitución y los procesos corporales de cada persona (II)L’Ayurveda contempla a la persona segons el seu prakriti, és a dir, la seva constitució o combinació única dels “tres doshas” (o forces que governen totes les activitats físiques de l’organisme) i els “tres gunas” (forces que governen les mentals).

Per a això és fonamental identificar les energies dominants de cada persona atenent també als seus processos corporals, la seva activitat física i estil de vida, la seva dieta, el seu estat mental i emocional, l’entorn mediambiental i social en què viu.

Tot i que tenim una combinació única dels tres doshas (vata, pitta i kapha), un d’ells sol predominar.

L’ésser humà és considerat com un element de l’univers pel que està constituït d’èter, terra, foc, aire i aigua. Així, el dosha vata combina els elements èter i aire i controla la divisió cel·lular, el cor, la respiració, l’eliminació de residus i la ment. Per això les persones en què predomina vata són propenses a les malalties neurològiques, de cor, pell, ansietat, insomni o artritis reumatoide.

L’ésser humà és considerat com un element de l’univers pel que està constituït d’èter, terra, foc, aire i aigua

El dosha pitta representa foc i aigua i controla el sistema hormonal i digestiu. Les persones amb una constitució predominantment pitta són susceptibles de tenir malalties de cor, hipertensió, malalties infeccioses i digestives.

El dosha kapha combina els elements aigua i terra. Ajuda a mantenir la força, la immunitat i el control del creixement. Quan predomina un dosha kapha, la persona pot tendir a l’obesitat, l’asma, la diabetis o el càncer.

Pel que fa a les tres energies que governen les activitats mentals, “els gunas”, el guna Rajas fa referència a moviment, energia, passió, entusiasme i és també l’energia de la impaciència, la ràbia, irritabilitat o agitació. Tamas, fa referència a l’energia vital baixa que porta a la fatiga, l’estat d’ànim baix, la pesadesa, la ganduleria o la ignorància. Sattva és la intermèdia, aporta l’energia de Rajas i l’estabilitat de Tamas. Aquesta energia és claredat, harmonia, puresa, content, temprança.

És doncs fonamental identificar la constitució del pacient i les seves energies predominants. Després, per recuperar l’equilibri en la persona, L ’Ayurveda es recolza en eines com el panchakarma o eliminació d’impureses, dejunis i modificació de dieta, exercici físic (ioga), pranayames o tècniques de respiració, meditació, massatge ayurvèdic, preses de sol o l’ús de plantes i olis medicinals.

Llegeix la primera part de l’article

Autora: Marta Gandarillas, Periodista especialitzada en Salut Natural, Titulada superior en Naturopatia i Terapeuta de Jin Shin Jyutsu.

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actualel teu mensual 100% ecològic
Llegir 
Bio Eco Actual Agost 2020