Entrevistem a Tomàs Molina i Bosch, Físic i Doctorat en Comunicació Científica per la Universitat de Barcelona, és Directiu a l’Acadèmia de les Ciències i les Arts de Televisió i autor de llibres com Tu, jo i el medi ambient: respostes a les preguntes bàsiques; L’any que el meu avi va veure ploure; Contes del temps; Contes de l’univers; Contes de la Terra; i Meteocuriositats.

Entrevista a Tomás Molina i Bosch

Hem arribat a un punt de no retorn amb el canvi climàtic? 

En una bona part sí. El Clima ja està canviant per causa de l’acció humana. L’acord de París diu que al 2100 no hauríem de tenir un ascens de les temperatures de més de 2 graus, i si pot ser de no més d’un grau i mig respecte l’era “pre-industrial”, és a dir respecte el 1850-1900. Per aconseguir-ho caldria que a finals de segle la quantitat de CO2 en l’atmosfera fos d’entre 430 i 480 ppm. Aquest any hem arribat a les 418ppm, i estem pujant a raó de 2,5ppm per any. Ja es veu que no anem bé.

Però el més rellevant és que l’acord ja dóna per entès que a aquests 2 graus, com a mínim, només ens hi podem adaptar, ja no es pot impedir l’ascens de temperatures. Aquest estiu el mar està a Catalunya 2,5 graus més calent que l’any passat, i les anomalies al Pol Nord són superiors als 10 graus. El Canvi Climàtic s’ha accelerat i encara ho farà més els anys immediats. En menys de 20 anys arribarem al que l’acord de París voldria per finals de segle.

Què els dieu els meteoròlegs als polítics i en què se us fa cas? 

Els meteoròlegs, i els científics del clima, hem anat aprenent al llarg d’aquest anys. El que està passant amb el Covid-19 també ha passat amb el Canvi Climàtic. El primer toc d’alarma es va donar el 1990, ara fa trenta anys, amb el primer informe del IPCC. Llavors hi havia 350 ppm de CO2. Es van començar a donar recomanacions als governs i institucions, però el coneixement encara no era el que tenim ara, ni les institucions tampoc. En aquests anys tot s’ha accelerat, llavors érem 5.300 milions de persones i ara gairebé 7.800. El consum d’energia per càpita era d’uns 70GJ i ara supera els 80. Som molts més i cadascú consumeix més energia, el resultat és cada cop més CO2 a l’atmosfera. S’han d’incorporar el clima, la responsabilitat social i el medi ambient a l’economia. Fins que això no passi, no es podrà avançar.

Una transició a dietes basades en vegetals seria determinant per frenar les emissions de CO2 a l’atmosfera? 

No hi ha solucions úniques, tampoc les vegetarianes o veganes. És cert que el consum de carn és dels menys sostenibles, i que en els últims anys ha augmentat, però es tracta d’un tema de gestió d’aliments suficients per a tota la humanitat. Els pròxims anys veurem formes alternatives de produir les proteïnes per al consum alimentari. Proteïna feta de síntesi animal, que provingui d’insectes o noves formes d’extreure’n dels vegetals. Hi ha una correlació molt coneguda d’1 vaca – 1 hectàrea de pastura. No hi ha prou Terra per donar menjar a tantes vaques com per donar de menjar carn a tota la humanitat al ritme d’augment que portem ara. En un futur molt pròxim, tots tornarem a ser menys consumidors de carn i més de vegetals i d’altres alternatives a les proteïnes.

La informació meteorològica pot ser pedagògica sense alarmar? Teniu vetat ‘alarmar’ a la població?  

De cap manera. Mai a la meva vida de professional de la informació meteorològica m’han vetat de dir res. Però no sempre hem sabut el que sabem ara, ni sempre hem estat capaços de saber com evolucionarien la humanitat i l’energia o els hàbits de consum. Ja es veu que en aquests tres últims factors no n’hi ha cap de meteorològic. El Canvi Climàtic és un repte multi-disciplinari i  de tots els països, races i religions i concepcions de la societat. Posar-nos d’acord, tota la humanitat, que és molt diversa, i amb necessitats vitals molt diferents, no és gens senzill. S’han de fer passos petits i grans, coses ara i projectes de futur. Totes les accions son necessàries, perquè el resultat és la suma del que farem tots plegats.

Som prou conscients del mal que ens fem contaminant el nostre entorn?  

Jo crec que ara ja si. La humanitat estem començant a veure el canvi al nostre voltant, en les coses de cada dia. Estic convençut que hem entrat en un camí de consciència de necessitat imperiosa de posar fre a l’escalfament planetari, però encara no hem començat a fer-ho realment.

Autora: Montse Mulé, Editora.

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actualel teu mensual 100% ecològic
Llegir 
Bio Eco Actual Agost 2020