En l’última dècada, el terme “sense gluten” s’ha convertit en un sinònim d’alimentació saludable. Enquestes recents en països occidentals mostren que fins a un 25% de la població evita o ha evitat el gluten. Aquest percentatge augmenta entre les persones amb síndrome d’intestí irritable o amb un altre tipus de molèsties digestives.

Gluten: el chivo expiatorio de una alimentación desequilibrada

Els estudis també mostren que aquests símptomes digestius no milloren després de retirar el gluten, però tot i això moltes persones segueixen evitant-lo, convençudes que la seva alimentació és millor per aquest motiu. Això no tindria més importància si no fos perquè al posar tota l’atenció en el gluten, ens oblidem de quins són els veritables pilars d’una alimentació equilibrada.

El gluten no et pot fer mal si no ets celíac (1% de la població) o intolerant confirmat (1-6% de la població). No, el gluten no produeix inflamació ni és tòxic per al cervell, ni té cap de les altres propietats malèfiques que se li atribueixen sense fonament científic. Si creus que no toleres el gluten, ves al teu metge perquè et diagnostiqui adequadament i a un nutricionista perquè t’ajudi a equilibrar la teva alimentació.

Pot millorar la nostra alimentació si retirem el gluten?

Depèn. Si menjàvem el gluten en forma de pizzes, pasta refinada, pa blanc i brioixeria, per descomptat que pot millorar. Però no pel gluten, sinó perquè els vehicles d’aquest gluten eren molt pobres nutricionalment. Per desgràcia, moltes persones substitueixen els productes processats amb gluten per productes processats sense gluten, la qual cosa és un error, perquè aquests solen portar barreges de farines de baix valor nutricional, nombrosos additius i de vegades fins i tot endolcidors i greixos de baixa qualitat.

Amb gluten o sense gluten, no deixis de incloure a la teva alimentació diària cereals integrals el menys processats i refinats possible

Si vols portar una dieta saludable i pel motiu que sigui, sense gluten, el conseqüent és substituir els productes de blat, sègol i ordi per cereals sense gluten no refinats, com arròs integral, fajol, quinoa, mill, blat de moro o amarant. Està demostrat que un alt consum de cereals integrals poc o gens processats s’associa amb una menor incidència de diverticulitis, càncer de còlon, diabetis, obesitat, hipertensió arterial i malalties cardiovasculars.

Amb gluten o sense gluten, no deixis de incloure a la teva alimentació diària cereals integrals el menys processats i refinats possible. Això, juntament amb una àmplia varietat de verdures, fruites, llegums i fruits secs és el que constitueix una bona alimentació. Les galetes sense gluten, no.

Autora: Miriam Martínez Biarge, Metge Pediatre.

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actualel teu mensual 100% ecològic
Llegir 
Bio Eco Actual Agost 2020