A Espanya i a la resta de països occidentals els nens i nenes ingereixen, de mitjana, entre tres i quatre vegades la quantitat de proteïnes que necessiten per créixer i estar sans.

El exceso de proteínas en la dieta infantil 

Això no és assumpte intranscendent: degut a que ens han inculcat que les proteïnes són molt importants, hem arribat a creure que “com més, millor”. Però no és així.

Les proteïnes que no es fan servir i no es poden emmagatzemar per estar els dipòsits plens, es cremen i es transformen en energia. Això suposa un malbaratament, ja que per produir energia ja tenim els hidrats de carboni, que proporcionen energia de forma molt més eficient i a més a més sense generar els residus tòxics que genera el catabolisme de les proteïnes i que acabaran sobrecarregant els ronyons.

L’excés de proteïnes en la infància augmenta el risc de desenvolupar sobrepès i obesitat

L’excés de proteïnes en la infància augmenta el risc de desenvolupar sobrepès i obesitat. Aquesta obesitat és molt resistent a desaparèixer en l’edat adulta. Quan un adult s’engreixa, les seves cèl·lules grasses augmenten de mida, i poden disminuir amb dieta i exercici. Però quan un nadó o nen s’engreixa, les seves cèl·lules grasses no només augmenten de mida sinó que es multipliquen en nombre, i ja mai desapareixeran. El sobrepès augmenta el risc de desenvolupar malalties com la hipertensió i la diabetis i de fet aquestes malalties, que abans només es començaven a veure a partir dels 40 anys, s’estan diagnosticant cada vegada amb més freqüència en adolescents i pre-adolescents.

L’origen de les proteïnes importa

El perill no rau només en prendre moltes proteïnes. El problema és que les proteïnes que els nens i nenes espanyols mengen procedeixen fonamentalment de fonts animals (sobretot carn, embotits, ous i molta, molta llet). Per tant, juntament amb aquest excés de proteïnes, els nens estan prenent molts greixos saturats, molt colesterol i molt poca fibra i antioxidants. El mateix estudi espanyol que va mostrar que els nens prenien massa proteïnes va revelar que el consum mitjà de fibra tot just sobrepassava la meitat de les quantitats mínimes diàries recomanades.

Reemplaçar els aliments animals per proteïnes vegetals com els llegums, el tofu, les nous i les llavors disminuiria automàticament la ingesta de grasses saturades i colesterol i augmentaria la de fibra. Tot això milloraria l’equilibri nutricional de la dieta i protegiria els nens i adolescents d’avui enfront de moltes malalties que els esperen demà.

Documentació de referència:

  1. Dalmau et al. Análisis cuantitativo de la ingesta de nutrientes en niños menores de 3 años. Estudio ALSALMA. An Pediatr 2015;82:255-66

Autora: Miriam Martínez Biarge, Metge Pediatre.

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actualel teu mensual 100% ecològic
Llegir 
Bio Eco Actual Agost 2020