Les llavors són, des de fa milers d’anys, la font principal per al cultiu de les plantes de les que ens alimentem. No obstant això, de les varietats tradicionals que es conreaven fa 100 anys a les terres agrícoles del nostre planeta, prop de tres quartes parts ja no existeixen en l’actualitat. A mitjans de la dècada dels 80 les varietats híbrides o comercials van començar a reemplaçar a les llavors tradicionals de pol·linització natural.

Semillas tradicionales para el futuro de la humanidad

Les varietats tradicionals estan històricament ben adaptades al sòl, al clima i tenen un gran valor nutritiu. A més, a diferència de les híbrides, poden seguir reproduint-se i així de cada generació de plantes s’obtenen llavors de qualitat que es poden tornar a sembrar.

Aquestes són sinònim de diversitat, sabor, independència i valor cultural. El seu mètode de desenvolupament és molt senzill: Es desenvolupen mitjançant selecció natural i mètodes d’encreuament tradicionals.

D’altra banda, les varietats híbrides o comercials, les que predominen en el mercat internacional, són el resultat de l’encreuament de línies endógamas produïdes artificialment que permeten optimitzar determinades característiques com la mida, el color, la forma i l’adaptació de la planta a condicions climàtiques per així obtenir un alt rendiment. Si bé garanteixen collites grans i homogènies, no poden reproduir-se: la primera generació d’híbrids no produeix llavors de qualitat suficient per obtenir una nova generació de plantes. Per tant, els agricultors han de comprar cada any noves llavors -a més de fertilitzants químics i herbicides- a multinacionals com Bayer, Syngenta i Pioneer, empreses que busquen una alimentació més uniforme a tot el món.

No és d’estranyar doncs, que avui tinguem menys sabors diferents, menys varietats i de pitjor qualitat. La prova està en els supermercats. A les grans superfícies espanyoles i de la resta d’Europa trobem les mateixes varietats.

Les varietats tradicionals estan històricament ben adaptades al sòl, al clima i tenen un gran valor nutritiu

Segons l’Organització de les Nacions Unides per a l’Agricultura i l’Alimentació (FAO), ja s’han perdut dos terços de la diversitat genètica dels cultius. Avui, només es cultiven unes 150 de les entre 7.000 i 10.000 espècies d’abans. I una dotzena representen més del 70% del consum. Tot això representa una pèrdua de diversitat agrícola que ens fa més vulnerables davant plagues i malalties, deixant-nos sense protecció per enfrontar els efectes del canvi climàtic i perdent llibertat en favor de les grans empreses.

El futur, les llavors tradicionals

Afortunadament, encara hi ha qui aposta per les llavors tradicionals: investigadors que treballen per conservar-les i millorar-les, petits agricultors i agricultores que preserven les varietats locals i empreses com Voelkel, que des de 1936 elabora sucs vegetals a base de varietats de pol·linització natural.

“Encoratgem als nostres socis i sòcies del sector agrícola a triar varietats tradicionals garantint l’adquisició d’uns volums segurs i uns preus justos, independentment que sigui un bon o un mal any per a la collita”, afirmen des de l’empresa alemanya.

El futur de la humanitat és a les nostres mans. Els consumidors podem aconseguir canvis amb les nostres eleccions de compra i establir les bases per a un model alimentari sostenible per a les següents generacions. És el moment de revaloritzar l’alimentació i a aquells que produeixen els aliments, els pagesos, i no permetre que el nostre aliment estigui en mans d’un grapat de multinacionals.

Autora: Cristina Fernández, Periodista & Blogger

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actualel teu mensual 100% ecològic
Llegir 
Bio Eco Actual Setembre 2020

Deixa un comentari

Please enter your comment!
Please enter your name here