Els primers mil dies són els que van des de la concepció fins al segon aniversari, és a dir, comprenen l’embaràs i els 2 primers anys de vida. L’alimentació dels nadons durant els primers mesos de vida es molt important.

alimentación bebes

Què són els primers mil dies i per què es consideren essencials?

Durant aquest període (dels primers 1000 dies) ocorren dos fets de la màxima importància que tindràn una transcendència enorme a la resta de la vida: d’una banda és el període de major creixement i desenvolupament del cervell; i per una altra és el període en què l’alimentació determinarà la salut d’etapes posteriors.

Per desenvolupar-se correctament el cervell del nadó necessita una bona nutrició, abans i després de néixer. Alguns nutrients són clau en aquesta etapa i ens hem d’assegurar que la seva aportació està coberta.

  • Àcids grassos poliinsaturats. El greix és un component essencial del cervell humà. És important prendre llavors variades diàriament, però a més és recomanable prendre 500 mg de DHA vegetal durant l’embaràs i la lactància, doncs això s’ha relacionat amb major capacitat cognitiva i millor funció visual en el nadó.
  • Iode. El dèficit de iode segueix sent la primera causa de deficiència mental que es pot prevenir al món. Per això s’aconsella a totes les embarassades i mares lactants que prenguin suplements de iode.
  • Vitamina B12. La deficiència causa danys cerebrals irreversibles i detenció del desenvolupament normal del cervell. Assegurar uns bons nivells en l’embaràs i després del naixement és inexcusable.
  • Ferro. Els nadons tenen altes necessitats de ferro, especialment entre els 6 i els 18 mesos. El ferro és indispensable en el procés d’aprenentatge. Els nadons que triguen temps a començar a menjar aliments sòlids rics en ferro es poden beneficiar de prendre un suplement durant unes setmanes – això ha d’estar sempre prescrit per un pediatre.

Per desenvolupar-se correctament el cervell del nadó necessita una bona nutrició, abans i després de néixer

Consideracions importants sobre l’alimentación dels nadons

L’altre aspecte important d’aquest període és que una mala dieta predisposa a patir malalties cròniques en la vida adulta (fins i tot encara que posteriorment la dieta millori). Això es diu “programació”. Sabem que les dietes altes en proteïnes d’origen animal, greixos saturats, sal i sucre en els primers 2 anys són particularment nocives, ja que “programen” a l’organisme i el fan més vulnerable a patir obesitat, hipertensió i diabetis. És per això que en aquest període hem d’extremar les precaucions, evitar tots aquests factors negatius en la dieta dels nadons i potenciar el consum de llet humana, que és el “súper-aliment” natural durant els 2 primers anys de vida.

Autora: Miriam Martínez Biarge, Metge Pediatre

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Octubre 2020