Entrevistem a Álvaro Goicoechea, llicenciat en ADE i director de Fairtrade Ibérica, que aquest 2020 celebra el 15è aniversari de la seva creació.

Álvaro Goicoechea, Director de Fairtrade Ibérica

Com valora l’evolució en aquests anys?

La valoració no pot ser més que positiva. En 15 anys hem recorregut molt de camí, però encara queda moltíssim per caminar. Uns principis molt comprometedors per part d’empreses molt afins al moviment van donar pas a un moment de crisi econòmica a la qual vam saber fer front i reprendre el vol.

Actualment estem vivint un moment on la sostenibilitat i el compromís per part de consumidors i clients fa que tinguem una previsió de futur molt optimista, sempre sota les actuals circumstàncies davant les quals hem de ser molt previnguts. Cada vegada són més consumidors, clients, institucions i organitzacions les que ens donen suport en la lluita de la defensa dels productors i aposten per la sostenibilitat de les persones i el planeta.

La sostenibilitat ja comença a formar part de l’ADN empresarial

Com ha augmentat la conscienciació dels consumidors cap als productes de Comerç Just?

A nivell de consumidors s’ha produït una evolució molt notable, passant d’una compra més de caràcter caritatiu i d’ajuda al productor, a una compra més conscient, compromesa i sostenible.

La sostenibilitat ha arribat per a quedar-se i els consumidors són cada vegada més conscients que el canvi només es pot provocar mitjançant actes de consum responsable. I no estem solos en aquesta batalla, sinó que també els punts de venda i els clients són conscients que han de continuar informant els consumidors.

I la de les empreses?

La sostenibilitat ja comença a formar part de l’ADN empresarial, a més dels propis balanços econòmics, les empreses cada vegada desitgen ampliar més el seu compromís, incrementant la seva línia d’actuació i el seu balanç d’accions tant de caràcter social com mediambiental.

Accions com la posada en marxa dels ODS han facilitat i han permès donar visibilitat als compromisos empresarials que estem segurs que continuaran sent cada vegada més forts i l’impacte dels quals espero que notem a nivell global.

En aquest sentit… Com s’ha vist modificat el teixit sectorial ‘Fairtrade’ en els últims anys? (Entrada grans players, etc.)

Comencem la nostra marxa amb organitzacions de caràcter social i empreses de grandària mitjana molt compromeses. El cafè va ser el producte estrella en els primers anys sent el producte més recognoscible per part dels consumidors.

Al principi hi havia poca presència de marques estrangeres, però amb el temps el nombre de clients multinacionals que han apostat per llançar els seus productes a Espanya cada vegada és més important. A poc a poc vam anar evolucionant i empreses de major volum i de diferents sectors de l’alimentació es van anar sumant. Va aparèixer el te, els productes de cacau, petites categories com a quinoa o arròs i fins i tot productes tèxtils.

Hem aconseguit en aquests 15 últims anys arribar gairebé a les 2000 referències de productes amb vendes a Espanya en més de 20 categories de producte i avui dia l’aposta de futur ha d’estar marcada per les marques de distribució.

Quines accions realitzen per a donar a conèixer el segell Fairtrade, que assegura als consumidors que un producte compleix els seus estàndards de comerç just?

Conjuntament amb els clients tractem d’augmentar la visibilitat i el coneixement mitjançant accions tant d’informació com de formació. Tractem de treballar l’embalatge dels productes de la millor manera possible sent a vegades complicat perquè l’espai és limitat. Estem també treballant per millorar la informació en el punt de venda, i sempre en les nostres comunicacions fem referència als nostres estàndards de treball tant a nivell social i mediambiental com a econòmic.

Els nostres estàndards són públics, d’igual forma que els preus mínims garantits de compra de matèria primera al productor i les primes de preu.En les nostres memòries anuals comuniquem de la millor manera possible l’impacte que estem aconseguint. A més d’accions formatives a nivell acadèmic, empresarial, accions a nivell de carrer, patrocinis d’esdeveniments, i últimament àmplia difusió mitjançant webinars i xarxes socials, es converteixen en essencials per a conèixer de manera transparent el nostre treball i impacte.

La sostenibilitat és una cosa que d’aquí a una mica anirà completament intrínsec a qualsevol acció empresarial

S’han plantejat facilitar al consumidor la informació de tota la cadena de valor d’un producte des del camp fins al punt de venda, per exemple, a través de la informació del certificat de cada producte?

A nivell d’auditoria tota la cadena de producció està absolutament auditada en el compliment dels estàndards i de la traçabilitat del producte. S’estan fent a més alguns test en diversos països, per exemple a Regne Unit, per a tractar de comunicar al consumidor la cadena d’aprovisionament completa, però a vegades és complex de comunicar i requereix al seu torn d’unes certes dosis de confidencialitat. Crec que a mitjà termini tant les certificacions com les empreses hauran de ser més transparents a l’hora de comunicar de manera fefaent tots els elements de les cadenes d’aprovisionament. És un tema difícil de comunicar i complex però sabem que el client està demandant aquesta informació per a assegurar un model de treball més just, responsable i sostenible.

Té sostre l’augment de la demanda per a productes amb segell Fairtrade a Espanya?

No hem de posar-nos un sostre de treball i som conscients que la sostenibilitat és una cosa que d’aquí a una mica anirà completament intrínsec a qualsevol llançament de producte i acció empresarial. Això no significa que no hàgim de posar més objectius.

Hem passat a aconseguir en els últims quatre anys una venda mitjana de tres euros per espanyol en productes de Comerç Just, però encara estem lluny de les mitjanes europees que s’acosten als 15 €. És important, que no vegem això com un dèficit per part de la colònia espanyola sinó com una oportunitat per a poder continuar creixent.

Com deia al principi de l’entrevista hem recorregut molt de camí, però encara és molt més deixo anar el camí que queda per recórrer. Vull agrair a totes les persones compromeses durant tots aquests anys per haver aconseguit posicionar la certificació Fairtrade com un model de gestió responsable en la sostenibilitat de les cadenes d’aprovisionament.

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Octubre 2020