138,5 milions d’euros va ser la facturació obtinguda pels productes de Comerç Just a Espanya durant 2019, la qual cosa suposa un creixement espectacular, de 60 milions d’euros, respecte al 2018 per això es pot dir que entre 2018 i 2019 el consum de productes d’aquesta mena de comerç gairebé s’ha duplicat.

Les vendes de Comerç Just a Espanya incrementen el 2019

Aquesta és la principal dada de l’Informe “El Comercio Justo en España 2019” elaborat per la Coordinadora Estatal de Comerç Just (CECJ) i publicat avui. Aquest important increment es deu fonamentalment a la incorporació de nous productes de diferents empreses sota la certificació Fairtrade. Però a més han augmentat les vendes en les importadores i botigues de Comerç Just.

En 2019, l’alimentació es consolida com la gran protagonista del Comerç Just, amb un 97% de les vendes. I dins d’aquest sector, el cacau i els dolços se situen clarament com els productes estrella. Amb més de 104 milions de vendes, gairebé 55 més que l’any anterior, continuen guanyant terreny amb el 75% de la facturació. El cafè, producte emblemàtic d’aquesta mena de comerç, malgrat un increment de més de 4.5 milions d’euros, queda en un segon lloc i perd pes en el sector, quedant amb un 17% de les vendes. Per part seva, el te i altres infusions també experimenten un descens, així com la resta de productes d’alimentació (arròs,  cereals, pasta, begudes,…) Finalment, els articles de cosmètica i higiene experimenten una lleugera baixada.

En relació a les certificacions que avalen el compliment dels principis del Comerç Just, el 94,2% de les vendes va procedir de productes amb el segell Fairtrade. La resta de productes venuts comptaven amb altres segells de garantia d’aquesta modalitat de comerç.

Beneficis de les nostres compres en Comerç Just

L’informe també analitza els impactes positius que generen les nostres compres en les 144 organitzacions productores de 44 països amb els qui les importadores de la Coordinadora Estatal de Comerç Just mantenen una relació comercial directa. Amèrica Llatina és la regió més beneficiada per les compres de Comerç Just realitzades al nostre país, seguida d’Àsia i, finalment, Àfrica. Els països amb els quals generem un major volum comercial són el Perú, l’Índia, i en tercer lloc, l’Equador i República Dominicana.

Informe Comercio Justo

Cafè de Comerç Just

El cafè és el producte que compta amb una procedència més àmplia. Al nostre país podem trobar cafè de Comerç Just conreat per 27 organitzacions productores de 13 països dels 3 continents. El de major presència és el d’Uganda. En el cas del sucre, el Perú, l’Equador i Paraguai són els principals països que proveeixen al nostre mercat. I en el cas del cacau, República Dominicana. D’altra banda, els productes tèxtils i d’artesania procedeixen principalment d’Àsia, i en particular, de l’Índia.

A més de la comercialització, les organitzacions de la Coordinadora Estatal de Comerç Just van realitzar durant 2019 més de 700 iniciatives concretes de conscienciació en les quals van participar més de 62.000 persones. En aquest sentit, destaca el treball en l’àmbit de l’educació formal. En 2019, 30.240 estudiants i 835 docents van participar en accions formatives relacionades amb el Comerç Just i el consum responsable, realitzades en 240 centres educatius.

El 94,2% de les vendes va procedir de productes amb el segell Fairtrade

Accions polítiques

Així mateix la CECJ i les seves organitzacions membre promouen i participen en campanyes d’incidència política. Recentment la CECJ s’ha unit a la crida del moviment de Comerç Just global per a demanar a governs i institucions internacionals una transformació de l’economia i el model comercial, per a una sortida justa i sostenible a la crisi de la COVID-19.

Aquest informe, ha comptat amb finançament de l’Agència Espanyola de Cooperació Internacional per al Desenvolupament.

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Octubre 2020

Deixa un comentari

Please enter your comment!
Please enter your name here