Si un fàrmac està sent usat de forma massiva aquest és l’ibuprofè. Es tracta d’un antiinflamatori no esteroïdal (AINE) utilitzat freqüentment com antipirètic, analgèsic i antiinflamatori. Però existeixen alternatives naturals a l’ibuprofè útils a conèixer.

Existeixen alternatives naturals al ibuprofè

Els metges prescriuen l’ibuprofé per alleujar tot tipus de problemes. S’usa per a la febre, el mal de cap, el dolor muscular, de coll, el dolor neurològic i per tractar problemes inflamatoris en els diversos tipus d’artritis. El ibuprofè inhibeix la producció i l’alliberament de la proteïna causant del dolor i la inflamació, la ciclooxigenasa-2 (COX-2), evitant així la inflamació, el dolor i la febre.

Existeixen alternatives naturals a l’ibuprofè en forma de plantes

No tot són avantatges

Prendre ibuprofè té els seus riscos i el seu consum pot produir reaccions secundàries i adverses. Entre el 10 i 15% dels pacients pateix intolerància al fàrmac, que va des de molèsties gastrointestinals, diarrea i nàusees, fins a problemes més severs com trombocitopènia, erupcions cutànies, cefalees, marejos i visió borrosa, arribant en casos greus a retenció de líquids i edema.

Alternatives naturales

Existeixen alternatives naturals a l’ibuprofè en forma de plantes. Els seus principis actius realitzen en l’organisme funcions idèntiques a les que fan els AINE. Entre elles, per les seves propietats antipirètiques, analgèsiques i antiinflamatòries, destaquen el romaní, la cua de cavall, el gingebre, la cúrcuma, el llorer, la camamilla, la farigola, el salze, l’eucaliptus i l’àrnica.

Es poden prendre com a infusions o usar com olis essencials d’ús tòpic.

Cadascuna d’elles té les seves pròpies funcions. Així, el romaní i la cua de cavall són potents antiinflamatoris usats des de l’antiguitat. El gingebre presenta propietats antiinflamatòries i analgèsiques, sent tan eficaç com l’ibuprofè per eliminar els dolors articulars. La cúrcuma té activitat antioxidant i antiinflamatòria, amb demostrada capacitat reduint la inflamació i el dolor.

Com es poden prendre?

Es poden prendre com a infusions o usar com olis essencials d’ús tòpic. El te de camamilla i farigola té propietats antiinflamatòries i antisèptiques, pel que ajuda a combatre els símptomes de congestió i febre. El te de salze conté salicina, substància que té acció antiinflamatòria, analgèsica i antipirètica. El te d’eucaliptus posseeix propietats antiinflamatòries i antisèptiques que baixen la febre. Com olis essencials d’ús tòpic destaquen el llorer i l’àrnica. El llorer és un eficaç analgèsic, antiinflamatori i antireumàtic, útil davant de ciàtica, torçades i esquinços. L’àrnica és un dels millors antiinflamatoris naturals. Redueix la inflamació en contusions, luxacions, esquinços i torçades.

Autor: Raúl Martínez, Dietista-nutricionista, biòleg

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Octubre 2020