L’emissió de gasos d’efecte hivernacle (causants del canvi climàtic) i la contaminació per plàstics, s’han situat en els últims anys en les primeres posicions de la llista de problemes ambientals a escala global, per això els cultius ecològics són cada cop més imprescindibles.els cultius ecològics són cada cop més imprescindibles

La incorrecta gestió del sòl i altres problemes derivats de l’agricultura intensiva podrien molt bé ocupar la tercera posició en aquest lamentable podi.

Desforestació, ús massiu i indiscriminat de productes químics de síntesi com insecticides i herbicides, contaminació i sobreexplotació de l’aigua, productes transgènics, monocultius i pèrdua de biodiversitat… Aquests són alguns dels motius pels quals l’agricultura intensiva o convencional es mereix com a mínim  aquesta medalla de bronze.

Producció  recuperació natural

La desforestació d’àmplies zones de la conca amazònica per a la implantació de pastures per a bestiar boví i cultius com la soja o les palmeres d’oli son un exemple d’aquest tipus d’impactes, sobretot perquè la productivitat agrícola d’aquestes terres és molt baixa i la seva recuperació natural molt difícil.

En aquest sentit, una investigació liderada per experts de la Universitat de Cambridge (Regne Unit), publicada a la tardor de 2018 a la revista Nature Sustainability, reconeixia que hi ha pocs estudis que mostrin de forma integrada els beneficis i costos ambientals de l’agricultura que denominen d’alt rendiment (convencional o industrialitzada).

En alguns casos, aconseguir produccions agrícoles elevades -en relació a la superfície de terra ocupada- pot ser beneficiós per al conjunt de l’entorn però, com indica aquesta investigació, s’han de tenir també en compte altres factors com la necessitat de grans quantitats d’agroquímics i aigua per fer viables aquests cultius que teòricament pretenen acabar amb la fam al món.

Augment de la agricultura ecològica

Un dels escassos elements per a l’esperança és el creixent augment de l’agricultura ecològica i l’agricultura integrada; a més d’obrir-se l’oportunitat per a una correcta utilització d’alternatives com l’agricultura hidropònica.

L’agricultura ecològica porta a terme pràctiques de gestió que mantenen i incrementen la fertilitat del sòl a llarg termini i eviten la propagació de plagues i malalties

FAO  agricultura ecològica

La pàgina a internet del grup de treball sobre agricultura ecològica de la FAO recorda que l’agricultura ecològica és “un sistema que comença per tenir en compte les possibles repercussions ambientals i socials eliminant la utilització d’insums, com fertilitzants i plaguicides sintètics, medicaments veterinaris, llavors i espècies modificades genèticament, conservadors, additius i irradiació.” En comptes de tot això es duen a terme pràctiques de gestió específiques per al lloc de què es tracti, que “mantenen i incrementen la fertilitat de terra a llarg termini i eviten la propagació de plagues i malalties”, indica aquest grup de treball de la FAO.

La visió actual de la FAO que s’exposa en aquest text suposa un avanç important respecte a la posició adoptada per aquest organisme de Nacions Unides sobre agricultura ecològica i medi ambient en cimera del seu comitè d’Agricultura celebrat a Roma al gener de 1999, quan per primera vegada es va abordar aquest debat.

Fa dues dècades la FAO admetia els objectius ambientals de l’agricultura ecològica però, immediatament després, advertia: “Tot i això, l’agricultura orgànica pot tenir efectes negatius i no és l’únic mètode per assegurar un sistema de cultiu sostenible”. En aquest document es podia llegir entre línies una defensa de l’anomenada agricultura integrada, un model que proposa la producció racional i sostenible d’aliments, minimitzant l’impacte en el medi ambient i potenciant mètodes per a la producció d’aliments lliures de residus tòxics, encara que permetent l’ús de reg, fertilitzants i productes químics que els seus promotors consideren imprescindibles per ajudar a controlar l’aparició de plagues i malalties en els vegetals.

Cultius hidropònics: una alternativa diferent

La hidroponia o cultiu de plantes en el qual es subministra a les arrels dissolucions nutritives de minerals (en comptes de fer-ho mitjançant el sòl agrícola) és una altra fórmula d’aconseguir vegetals (aliments o plantes ornamentals, per exemple) amb un impacte reduït sobre el medi ambient, sempre que el seu desenvolupament sigui acurat i s’evitin els problemes de la producció industrialitzada.

cultius hidropònics

El manual tècnic ‘L’horta hidropònica popular’ publicat per l’oficina regional de la FAO per a Amèrica Llatina i el Carib destaca que la hidroponia o “cultiu sense terra” és una alternativa òptima per a la producció d’aliments i la millora de la qualitat de vida “amb reduït consum d’aigua, aprofitant en moltes ocasions elements rebutjats, que de no ser utilitzats causarien contaminació. A més, en zones com les referides en aquest manual, la hidroponia és “una opció imaginativa en la lluita contra la pobresa”.

La diferència és especialment destacada en el cas de cultius convencionals que requereixen desforestar grans extensions per obtenir noves terres fèrtils

En el mateix sentit, altres estudis recorden que els cultius o jardins hidropònics ofereixen una forma d’agricultura amb un consum d’aigua relativament baix -en part degut a que s’utilitzen substrats que permeten una alta retenció de humitat- i amb un impacte ambiental molt reduït. La diferència és especialment destacada en el cas de cultius convencionals que requereixen desforestar grans extensions per obtenir noves terres fèrtils.

En aquest cas, i davant la creixent aparició de grans cultius hidropònics que repeteixen els errors de l’agricultura convencional (industrialitzada), l’alternativa més respectuosa amb el medi ambient és la hidroponia orgànica o ecològica. En aquesta alternativa de producció, els cultius s’aconsegueixen amb nutrient de fonts no sintètiques i amb sistemes de control de plagues a base de substàncies elaborades amb productes naturals. “Aquest mètode és més elaborat i més costós que la hidroponia normal, però, és més saludable i més atractiu per als consumidors”, explica a la seva pàgina especialitzada AADAA Agricultura Tècnica Avançada.

Més informació:

Autor: Joaquim Elcacho, Periodista especialitzat en Medi Ambient i Ciència

Suscríbete a la Newsletter y recibe Bio Eco Actual gratis cada mes en tu correo

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Octubre 2020