Denis López, Sales Manager South Europe de les empreses Natumi, Lima i Danival. Nascut a Vigo l’any 1977. Va estudiar Administració i Direcció d’empreses a Santiago de Compostel·la, Màster en comerç internacional IAE Bordeaux. Professional carismàtic que coneix a fons els secrets del mercat.

Denis López: "el mercat Bio necessita un procés de democratizació"

Com és treballar en una gran empresa BIO?

Treballar en una empresa bio és treballar en adequació amb els teus valors. Tot i ser empreses grans treballem dia a dia amb l’objectiu de canviar el model alimentari actual per un model més respectuós amb el medi ambient i sobretot sostenible. D’altra banda, les grans empreses bio estan ben estructurades i no tenim res a envejar en  metodologia a altres grans empreses alimentàries, el que permet el desenvolupament de polítiques comercials atractives i possibilitat de gran desenvolupament.

Consumeixes ecològic en el teu dia a dia? Penses que segueix sent necessari tenir una ‘filosofia bio’ per treballar en el sector?

Soc consumidor Bio, intento en la mesura del possible mantenir una coherència entre els meus valors, la meva feina i la meva manera de viure, i el consum de productes bio és quelcom que dona coherència a aquests 3 pilars. Per contra, crec que el mercat ecològic necessita un procés de democratització i fer-lo accessible a tots els perfils de la societat. Avui en dia no tothom pot permetre’s una alimentació bio, és el nostre deure atraure un màxim de consumidors cap a un consum més responsable i sostenible.

Crec que és més fàcil treballar en el bio si estàs en simbiosi amb la seva filosofia de vida, sobretot si treballes en prioritat el sector especialitzat. Una altra cosa són les empreses històricament convencionals que es llancen al bio per pur oportunisme o “Green washing“.

Quina és, en la teva opinió, la tendència general més destacada en el sector ecològic?

Per a mi una tendència clara a Espanya és l’auge del E-commerce en el mercat Bio. A part del context actual de la COVID 19, a Espanya, a diferència de França o Alemanya, no hi ha un teixit de punts de venda estructurat i organitzat, l’atomització dels punts de venda a Espanya és molt alta, l’assortiment mitjà ofert per una botiga especialitzada és netament inferior a Espanya en comparació a un punt de venda especialitzat d’Alemanya o França, el que redueix el pas per botiga. Aquests punts de venda poc estructurats depenen fortament de l’oferta del distribuïdor que de vegades és també limitada. Tot això empeny fortament el E-commerce a Espanya en comparació amb altres països, ja que és capaç d’oferir un servei de lliurament en 24H i un accés a un assortiment ampli i variat.

“Avui s’està creixent, però és cert que el context actual afegeix un component d’incertesa difícil de valorar”

Passa per un bon moment el canal BIO especialitzat en el sud d’Europa?

El context de la COVID 19 fa que qualsevol anàlisi o lectura sigui complicat. Avui dia encara estem analitzant els efectes i les causes de la primera ona sobre les vendes dels nostres productes. El sector especialitzat a Europa varia en funció de cada mercat o país, a dia d’avui no hi ha una forta homogeneïtzació a Europa en la fortalesa i estructuració del sector especialitzat.

Avui s’està creixent, però és cert que el context actual afegeix un component d’incertesa difícil de valorar. El sector especialitzat del sud d’Europa necessita estructuració, concentració i professionalització si vol mantenir quota de mercat fortament amenaçada pel sector convencional.

Què fa diferent al sector BIO espanyol de la resta de països europeus?

Spain is different, sí que ho és… sobretot pel que fa al sector especialitzat. Per a mi la diferència principal és la manca d’estructuració i l’excessiva atomització dels punts de venda a Espanya, així com l’excessiva dependència d’aquests punts de venda dels distribuïdors el que limita l’assortiment ofert en botiga especialitzada.

A França hi ha al voltant de 2100 punts de venda especialitzats. Aquests s’organitzen en cadenes de botigues ben conegudes i algunes botigues independents amb centrals de compra. A Catalunya, per exemple, un dels meus distribuïdors atén més de 5000 punts de venda, dels quals el 90% són independents. En quan a nous consumidors, crec que es necessita ser més atractius per als nous consumidors i adaptar-se als seus elements desencadenadors de compra com poden ser link emocional amb la marca / producte, la promoció, la proximitat, la interconnectivitat i la novetat.

Autor: Oriol Urrutia, Co-Editor de Bio Eco Actual i Politòleg

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Desembre 2020

Deixa un comentari

Please enter your comment!
Please enter your name here