En la civilització occidental, amb abundància, fins i tot excés d’aliments, la preocupació per la falta de gana dels nens està generalitzada i gairebé totes les famílies han patit aquesta obsessió en alguna ocasió. Amb tot això, neix la incertesa sobre la necessitat de subministrar complements alimentaris en la infància.

Complements alimentaris en la infància, quan són necessaris?

Les farmàcies, parafarmàcies i botigues d’alimentació natural ofereixen desenes de complements que prometen augmentar la gana de nens i nenes. La majoria estan constituïts per barreges de plantes medicinals, gelea reial i vitamines, encara que alguns porten també extracte de quina, un tònic que s’emprava en el passat per combatre la febre i la malària.

Són necessaris els complements alimentaris en la infància?

La majoria de les vegades no, i a més a més tampoc solen ser eficaços i ni tan sols convenients. Molts proporcionen un excés de vitamines que poden ser contraproduents. Només en casos molt concrets, i per curts períodes de temps, per exemple en convalescències de malalties llargues o greus, o quan per problemes conductuals es rebutgen tot tipus d’aliments, estarien indicats, sempre sota la supervisió d’un pediatre.

Per què no mengen els nens?

En la immensa majoria dels casos, perquè no tenen més gana, el que significa que el seu organisme els està enviant el missatge que ja no necessiten més menjar. Donat que els nens petits viuen en estret contacte amb el seu cos i mengen només per gana i no per conveniència social o per cobrir necessitats emocionals com fem els adults, no entenen que hagin de menjar si no tenen gana, i es rebel·len contra la pressió dels adults perquè mengin més que el que el seu cos els diu que necessiten.

L’important serà sempre buscar la causa de la pèrdua de gana, no tractar el símptoma

Quan t’has de preocupar?

Si la teva filla o fill deixa de menjar o comença a menjar menys i a més a més està cansat, trist, pàl·lid, amb poca energia, dorm malament, li surten molts “blaus”, o en els més petits, deixa de guanyar pes, cal consultar al pediatre com més aviat millor, ja que aquests signes poden estar indicant una malaltia. L’important serà sempre buscar la causa de la pèrdua de gana, no tractar el símptoma amb un complement vitamínic o estimulant de la gana.

Preocupa’t més de la qualitat que de la quantitat

En la societat actual el problema no és quant mengen els nens, sinó si el que mengen els està nodrint o simplement engreixant. Ofereix als teus fills una varietat d’aliments poc o gens processats, rics en nutrients i baixos en sucre, greixos saturats i calories buides, i deixa que ells decideixin la quantitat que necessiten en cada moment. D’aquesta manera mai t’equivocaràs.

Autora: Miriam Martínez Biarge, Metge Pediatre

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Gener 2021

Deixa un comentari

Please enter your comment!
Please enter your name here