No només als adults ens fa mal el cap. Als nens i a les nenes també, des de molt petits. Fins i tot els nadons poden patir cefalea.

Cefalea en la infància: els fa mal el cap als nens?

Molts dels processos típics de la infància, com refredats, otitis, sinusitis, gastroenteritis, o infeccions dentals s’acompanyen de mal de cap. Però també infeccions greus com la meningitis cursen amb cefalea. Per tant, la presència de mal de cap juntament amb febre és un motiu per a acudir a el pediatre.

Els més petits també pateixen cefalea

A part d’aquests episodis aguts, cada vegada som més conscients que els nens i nenes poden tenir episodis de cefalea repetits o crònics, per motius molt similars als dels adults. La tensió a l’escola, els problemes de visió no corregits, la manca de descans o una mala higiene del son, són alguns dels factors que poden donar lloc a quadres de mal de cap que encara que no són greus, sí que afecten la qualitat de vida i a l’estat d’ànim. Abans dels 7 anys fins a la meitat de les nenes i nens hauran tingut algun episodi de cefalea, i quan arriben als 15 anys només un 20% podran dir que no coneixen aquest tipus de dolor. Com en els adults, la cefalea crònica afecta més a les nenes que als nens.

A qualsevol edat les cefalees poden ser una forma d’expressió d’un problema psicològic o emocional

Com hem de tractar els mals de cap?

Si al teu fill o filla li fa mal el cap alguna vegada, ha de prendre un analgèsic i descansar en un lloc tranquil i sense gaire llum. Si el dolor és molt intens, no cedeix amb analgèsics o els desperta a la nit, si s’acompanya de vòmits o de dificultats per veure-hi bé, o si els episodis es fan freqüents, cal consultar amb el pediatre per descartar la presència d’una malaltia subjacent.

Una vegada que sabem que la cefalea és funcional, és a dir, que no està produïda per cap altra malaltia, hem de revisar els h’abits d’alimentació, exercici físic i son, perquè en molts casos són factors predisposants o desencadenants. A qualsevol edat les cefalees poden ser una forma d’expressió d’un problema psicològic o emocional que ens és molt complicat abordar directament. És important esbrinar si hi ha o hi ha hagut conflictes a l’escola, amb els amics, o d’un altre tipus. Això pot portar temps, però no cal deixar-ho de banda. A molts nens i adolescents els costa expressar el que els preocupa si no es troben en un ambient segur o no se senten escoltats i compresos. Si trobes dificultats per comunicar-te amb el teu fill o amb la teva filla busca l’ajuda i orientació d’un bon psicòleg infantil

Autora: Miriam Martínez Biarge, Metge Pediatre

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Febrer 2021

Deixa un comentari

Please enter your comment!
Please enter your name here