Vivim envoltats de plàstic. El plàstic està tan generalitzat que no podem evitar el seu contacte. El tenim a casa nostra, en els electrodomèstics, en els aliments que consumim, en els cosmètics que fem servir, en les joguines dels nostres fills, en infinitat de productes de la nostra vida diària com bosses, estris i embolcalls. És arreu. Hi ha tant plàstic al nostre voltant que respirem milers de fragments i microfibres plàstiques cada dia, el que s’anomena com micro-plàstic.

 Submergits en micro-plàstic

Què són els micro-plàstics?

Els plàstics es degraden i es descomponen en partícules més petites que migren a través de l’aire i l’aigua. Produïm diminutes partícules i fibres de plàstic amb les nostres accions diàries, quan fem servir els objectes plàstics de les nostres llars, quan posem la rentadora. Aquests micro-plàstics de menys d’un mil·límetre passen a l’aire, arriben al terra, als rius i mars, contaminant-los. Enverinen el nostre menjar quan entren en contacte amb els aliments que envolten i protegeixen. Estan en les begudes, en els productes elaborats o en la sal marina. A causa de que aquestes petites partícules estan a l’aigua, en l’aire, al sòl i en els aliments, és inevitable que també entrin en els nostres cossos. Es calcula que consumim unes 100.000 partícules micro-plàstiques a l’any. És un problema tan nou que no se sap amb certesa quins efectes tindrà sobre la salut, però s’intueixen. Viure submergits en micro-plàstic no augura res de bo.

Perills del micro-plàstic per a la salut

Coneixem com és la problemàtica del plàstic i quins són els seus efectes sobre la salut. Els plàstics tenen com a matèria primera polímers als quals s’afegeixen additius i productes químics perillosos, que els doten de propietats particulars i prolonguen la seva vida útil. Mitjançant aquests additius químics el plàstic té color, millora el rendiment, resisteix la degradació per radiació de llum ultraviolada, a la floridura, els bacteris i a la humitat. Són els que garanteixen la seva capacitat de resistència mecànica, tèrmica i elèctrica. El fan pràcticament indestructible.

Tenim motius per estar preocupats per la salut. Coneixem els químics tòxics que s’afegeixen al plàstic i sabem els efectes perjudicials que tenen sobre l’organisme. S’hi afegeixen substàncies com els policlorobifenils (PCB), els hidrocarburs aromàtics policíclics (HAP), amb metalls pesants, enduridors com el bisfenol A (BPA) i plastificants com els ftalats. Una vegada que aquests químics estan dins nostre, fins i tot en dosis baixes, els efectes són irreversibles.

Coneixem els químics tòxics que s’afegeixen al plàstic i sabem els efectes perjudicials que tenen sobre l’organisme

Policlorobifenils

Se sap que els policlorobifenils generen immunotoxicitat, afeblint el sistema immunològic. Produeixen canvis en les hormones tiroidals i esteroidees, afectant la funció reproductiva. Està demostrat que els PCB causen càncer.

Hidrocarburs aromàtics policíclics

Els hidrocarburs aromàtics policíclics produeixen cefalea, nàusees, mareig, desorientació, confusió, inquietud, pèrdua de consciència i depressió respiratòria. La intoxicació per metalls pesants provoca dany a òrgans.

Bisfenol A

El bisfenol A és un disruptor endocrí. La seva estructura molecular s’assembla a l’estructura dels estrògens naturals, i aquesta característica és la que li permet alterar el sistema endocrí. L’exposició al bisfenol produeix reducció de la fertilitat en homes i dones.

Ftalats

Se sap que els ftalats alteren les hormones. Estan associats a la pèrdua de la qualitat de l’esperma, causen danys a l’ADN dels espermatozoides, redueixen la producció d’hormones sexuals en homes i causen infertilitat. L’exposició prenatal als ftalats es relaciona amb la disminució de testosterona en la descendència masculina.

Autor: Raúl Martínez, Dietista-nutricionista, biòleg

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Febrer 2021

Deixa un comentari

Please enter your comment!
Please enter your name here