Des dels sis mesos d’edat els nadons poden ja menjar la major part dels aliments que es menjen a casa. No obstant això, sí que hi ha algunes substàncies o aliments que hem d’evitar, almenys durant el primer any, i de vegades més temps.

Menjar inapropiat per als nadons

El menjar dels nadons

En el passat es tendia a retardar la introducció de grups d’aliments com els llegums (12 mesos) o els fruits secs (2-3 anys), amb l’explicació que podien causar intoleràncies o dificultats digestives, però avui sabem que això no només no té fonament, sinó que no és beneficiós.

Hi ha algunes substàncies o aliments que hem d’evitar, almenys durant el primer any

Però hi ha alguns aliments que hem de mantenir lluny durant més temps:

Sucre

El principal perill són els aliments on va “amagat”, per exemple, en les galetes, a les farinetes per a nadons i en molts iogurts destinats a el consum de nadons. El sucre no només causa càries i sobrepès en els nens petits, a més, els nadons que s’acostumen a prendre aliments endolcits tan aviat, no són capaços d’apreciar el sabor dels aliments naturals i tenen més tendència a rebutjar les verdures.

Sal

Els menors d’un any necessiten 1gram de sal al dia, quantitat que ja és aportada per la llet materna o la fórmula i pels aliments naturals que formen part de la dieta des dels sis mesos. Els ronyons dels nadons no poden manejar grans quantitats de sodi, pel que els seus àpats no han de portar sal afegida almenys fins que compleixen un any. Entre 1-3 anys 2 grams de sal al dia és acceptable, això vol dir que podem començar a afegir una mica de sal iodada als plats que preparem a casa a partir de l’any. Cal seguir evitant els productes processats industrials amb sal afegida.

Nitrats

Durant el primer any hem d’evitar donar a el nadó grans quantitats de verdures riques en nitrats, com els espinacs, les bledes, la remolatxa i les seves fulles o la borratja, ja que poden produir una condició anomenada metahemoglobinèmia (o “síndrome del nadó blau”).

La llet de vaca pot produir petites hemorràgies a l’intestí de l’infant i donar lloc a anèmia

Llet de vaca i llets vegetals “de supermercat”

La llet de vaca normal pot produir petites hemorràgies a l’intestí de l’infant i donar lloc a anèmia. Les llets vegetals, excepte la de soja, no tenen les calories ni els altres nutrients necessaris per a aquesta etapa de ràpid creixement i poden produir desnutrició. La llet de soja pot ser indigesta abans de l’any. No obstant això, els iogurts de soja sense sucre si són apropiats a partir dels sis mesos.

Autora: Miriam Martínez Biarge, Metge Pediatre

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Febrer 2021

Deixa un comentari

Please enter your comment!
Please enter your name here