La Revista Ae recull en la seva 43 edició aportacions teòriques i pràctiques a l’agroecologia des de diversos enfocaments del ecofeminisme. Amb aquest exemplar, SEAE vol fer un particular reconeixement -des de l’àmbit acadèmic, rural i/o agroecològic- a la participació de la dona, tan imprescindible com, desafortunadament, invisible en la nostra història.

Edició especial 8M de la revista Ae: "Ecofeminisme des de l'Agroecologia"
Portada de la edició 43 de la Revista Ae

La portada de l’última edició de la revista Ae parla per si sola: jornaleres, agricultores, ramaderes, elaboradores d’aliments i guardadores de llavors, científiques i investigadores, professores, tècniques de camp i de laboratori, periodistes, estudiants i les futures generacions… Totes representen mirades diverses, diversos enfocaments, però amb un vincle comú: fan i practiquen agroecologia, apostant per la igualtat, l’equitat, les cures i la sostenibilitat ecològica.

Amb aquest exemplar, la Societat Espanyola d’Agricultura Ecològica/Agroecologia (SEAE) pretén donar veu a històries, iniciatives i experiències que des de l’àmbit acadèmic al rural i/o agroecològic i ecofeminista contribueixen a visibilitzar i transformar rols històrics i velles creences que encara recauen en la dona.

Ecofeminisme i agroecologia

Ja sigui en la filosofia o en la praxi, el ecofeminisme està estretament vinculat a l’agroecologia. El terme Ecofeminisme, igual que l’Agroecologia respon simultàniament a una disciplina científica amb enfocament holístic i a un moviment social transformador. Tenen múltiples punts en comú, des del rebuig a la històrica visió antropocèntrica de la naturalesa, la necessitat de contemplar els sistemes complexos, i la posada en valor de la saviesa tradicional indígena (local, autòctona).

Tots dos sorgeixen amb la intenció de buscar solucions a la crisi civilizatoria derivada del paradigma neoliberal i patriarcal (explotació, degradació i inequidad). I així es reflecteix amb els articles centrals d’aquesta edició 43 de Ae, aportacions de reconegudes autores ecofeministas com Alicia Puleo, Dina Garzón, Emma Siliprandi o Gloria Patricia Zuluaga, a més de Pilar Galindo i Maria Vela, totes dues part del GT Ecofeminismo de SEAE.

Diferents punts de vista

Aquest número també recull entrevistes des de la diversitat de mirades i el respecte mutu, la sororitat i les cures, perquè encara que existeixen diferents perspectives dins del ecofeminisme, sí que hi ha punts en comú. Així doncs, apareixen entrevistes a Ana Pinto (Jornaleres de Huelva en Lluita) i un conversatori sobre veganisme amb Angélica Velasco (Xarxa Ecofeminista), Judith Aisa (ramadera ecològica de maneig holístic) i Elisa Oteros-Fregues, (investigadora interdisciplinària de la Càtedra d’Agroecologia de la UVic).

Amb aquest exemplar, la SEAE pretén donar veu a històries, iniciatives i experiències

Finalment, també es reivindica la sistemàtica invisibilizació de la dona en àmbits com la salut (des del diagnòstic fins al tractament com a mostra l’entrevista a Carme Valls Llobet en la secció d’Alimentació i Salut), les polítiques agràries com la PAC (ho explica l’Equip Tècnic de SEAE en l’Anàlisi), en la recerca i la ciència (secció I+D+i) o fins i tot en el món vegetal (secció Producció Vegetal).

Homenatge de SEAE per al 8M

SEAE posarà a la disposició de tothom part dels articles que apareixen en aquestaedició de Ae. Ho farà a través de la nova web de la Revista Ae a partir del dilluns 8 de març.

El primer de tots és publicat “Agroecología, Consumo Responsable y Ecofeminismo“, de Pilar Galindo. I al llarg de tota la setmana es compartiran continguts tan interessant com valiosos en matèria de transmissió de coneixements en agroecologia i ecofeminisme. Y a lo

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Març 2021