La resposta curta és: tots i cap. Tot i el que es diu aquí i allà, encara no coneixem quina és la forma òptima d’alimentar els nadons i no hi ha estudis que hagin demostrat que el BLW sigui un mètode millor que qualsevol altre.

Triturats, sòlids, BLW ... quin és el millor mètode per alimentar els nadons?
123rf Limited©magone

Què és el BLW?

Existeix també confusió amb els termes. El terme anglosaxó baby-led-weaning s’ha popularitzat tant que ja és possible sentir les seves sigles, BLW, fins i tot per dir que el nadó menja aliments sòlids no triturats, en oposició al fet que els menja en forma de purés i farinetes. Això no és exacte.

Una alimentació complementària a demanda

La traducció apropiada al català del terme baby-led-weaning és alimentació complementària a demanda. Això ens dona la clau sobre en què consisteix realment aquest mètode. Més que centrar-se en què donem o no donem, o en quin format, l’essencial és exposar a el nadó a una varietat d’aliments, preferentment els mateixos que menja la resta de la família, adaptant el format a les seves habilitats de cada moment. És respectar sempre la gana de el nadó, no donant-li menjar quan manifesta que no té més gana.

Respectar sempre la gana de el nadó, no donant-li menjar quan manifesta que no té més gana

Quan es va donar a conèixer el mètode BLW es va fer molt èmfasi en no donar farinetes i purés perquè en aquell moment se’n abusava d’aquesta forma d’alimentar, forçant als nadons a menjar més que el que ell o ella haguessin preferit i, a més, limitant les seves oportunitats d’aprendre a tocar i mastegar el menjar per si mateixos ja que aquest no se’ls oferia de cap altra manera.

Cada família ha de triar

Ara tothom té ja clar que és bo que els nadons comencin a agafar el menjar amb les seves mans i a mastegar aviat i regularment, tot i que al principi sigui en petites quantitats. Si a més d’això el nadó gaudeix quan li donen unes cullerades de iogurt, de crema de verdures o de farinetes de civada, això també es pot fer i no desvirtua en absolut el principi de “alimentació complementària a demanda”. És que els altres membres de la família no fan servir mai cullera?

Algunes famílies prefereixen començar per aliments triturats doncs així se senten més segures i això els permet anar veient quan el seu nadó està preparat/a per començar a mastegar. Altres prefereixen directament començar per aliments sòlids i només donar purés o cremes quan el nadó ja pot fer servir la cullera per si mateix. Cada família ha de triar el que els faci sentir més còmodes i també el que vegin que s’adapta millor al caràcter i necessitats del seu nadó, ja que no hi ha dos nadons iguals. Mentre aprenguem a conèixer i respectar els senyals de gana i sacietat de el nadó i fem una bona planificació dels menús setmanals, el demès és secundari.

Autora: Miriam Martínez Biarge, Metge Pediatre

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Març 2021