Les càpsules de cafè d’un sol ús han revolucionat el sector des de la dècada dels 90 del segle passat. Amb elles, en pocs segons, i amb una preparació ràpida i fàcil, obtenim un cafè de qualitat amb un sabor i olor agradable.

123rf Limited©Dmitry Naumov
Càpsules de cafè residuals. 123rf Limited©Dmitry Naumov

Les cèpsules de cafè són un problema mediambiental

No obstant això, aquest hàbit de consum modern ha generat un problema mediambiental: cada any es llencen al món 7.000 milions de càpsules que triguen a degradar-se un mínim de 100 anys.

A Espanya es consumeixen uns 14.000 milions de tasses de cafè a l’any, segons dades de la International Coffee Organization. El consum d’aquest producte va créixer l’any 2018 per l’auge de les càpsules, tal com revela l’últim informe del Consum Alimentari a Espanya del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació. Segons les últimes dades recollides en el Quadern de Comerç Just publicat el 2019 per la Coordinadora Estatal de Comerç Just, al nostre país, el consum de cafè en càpsules representava el 15% de les vendes totals de cafè el 2016, però generava el 41% dels ingressos de la indústria. El citat estudi apunta que aquesta seria la tendència del futur.

Gran part dels ciutadans cafeters, bombardejats pel màrqueting, han incorporat les càpsules de cafè d’un sol ús a la seva rutina sense plantejar-se què passa amb aquest producte de consum diari després de llençar-lo a les escombraries.

Cada any es llencen al món 7.000 milions de càpsules que triguen a degradar-se un mínim de 100 anys

Cicle de vida curt

Els envasos monodosi de cafè -també de te, xocolata i llet- tenen un cicle de vida molt curt i causen un consum de recursos i generació de residus innecessaris: sis grams de cafè i tres grams d’embolcall. No es poden reciclar fàcilment perquè estan formats per una barreja de plàstic, alumini i pòsits de la beguda. Així que per al seu correcte reciclatge s’han de dipositar en els punts verds o deixalleries, no es poden llençar a cap altre contenidor. Les empreses han creat amb aquests productes un nou problema mediambiental, com passa amb les tovalloletes humides.

Càpsules compostables

Les companyies líders del sector, com el gegant suís Nestlé (amb les seves marques Nespresso i Nescafé Dolce Gusto) i la companyia nord-americana Keurig Dr Pepper, no volen perdre un negoci tan rendible i treballen per augmentar el reciclatge de les càpsules. Nespresso, per exemple, té un sistema propi de recuperació d’aquestes per al seu posterior correcte reciclatge.

La cooperativa Alternativa3 distribueix una selecció de cafès en càpsula compostable en envasos eco-friendly i de comerç just amb el segell Fairtrade

A la fi de 2015, la companyia italiana Caffè Vergnano va afegir a la seva oferta una càpsula compostable -Èspresso1882-, compatible amb les màquines de Nespresso. A Espanya, des de 2017, l’empresa Cafès Novell les ofereix compostables i ecològiques de diferents varietats, també compatibles amb cafeteres de la coneguda marca d’ús domèstic. Una altra firma que presenta les seves càpsules biodegradables és Cafè Ètic, la filial d’Ethical Coffee Company, fundada per l’exdirector general de Nespresso Jean-Paul Galliard, el 2008. Estan elaborades a partir de fibres d’origen vegetal. Per la seva banda, la cooperativa Alternativa3 distribueix una selecció de cafès en càpsula compostable en envasos eco-friendly i de comerç just amb el segell Fairtrade.

Càpsulas de plàstic biodegradable

D’altra banda, podem trobar al mercat les càpsules de plàstic biodegradable. Aquestes no contenen alumini i garanteixen que el plàstic (polipropilè) es descompondrà en uns anys: el temps necessari varia segons la composició del material i les condicions de l’entorn com la temperatura i la humitat. Aquests productes van certificats amb el segell Ok Biodegradable, que determina el temps necessari per a la biodegradació i l’entorn necessari perquè es puguin descompondre, de la ja esmentada entitat certificadora TÜV Àustria-Vinçotte, d’acord amb les normatives europees sobre biodegradabilitat de plàstics com la EN14987 i la ISO 17556.

123rf Limited©Maxim Cristalov

A l’hora de decidir-se per una marca o una altra, cal fixar-se bé en les etiquetes, ja que moltes empreses utilitzen paraules com biodegradable i / o compostable com a reclam comercial. Tampoc cal confondre les càpsules compostables amb les biodegradables perquè si bé les dues es desintegren i es descomponen, només les primeres ho fan en un període de temps breu (el 90% en menys de sis mesos) i es converteixen en ‘compost’ que es pot emprar com a adob orgànic per a l’agricultura i la jardineria.

Càpsules reutilitzables

I, finalment, hi ha les càpsules reutilitzables. Poden ser d’acer inoxidable -es segellen al posar el cafè amb uns adhesius o amb una tapa del mateix material-, de plàstic -porten una tapeta incorporada i el plàstic ha de ser resistent a les altes temperatures-, i d’alumini -les menys recomanades ja que aquest material té associats greus impactes ambientals-.

L’any 2016, la ciutat alemanya d’Hamburg va prohibir l’ús de les càpsules de cafè en els edificis governamentals, una iniciativa que va ser pionera al món. A Espanya, al gener de 2019 el Parlament de les Illes Balears va aprovar una Llei de Residus segons la qual, a partir del 20 de març de 2021, es prohibiran els envasos i productes d’un sol ús que no siguin compostables o reciclables, per tant, les càpsules de cafè d’un sol ús no es podran comercialitzar. Per als amants del cafè i de l’entorn, sempre quedaran les cafeteres italianes.

Autora: Cristina Fernández, Periodista & Blogger

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Març 2021