El subministrament d’aliments és una activitat essencial que, en el marc d’una situació sense precedents com és la pandèmia de Covid-19, s’ha de garantir, assegurant l’accés a suficients productes alimentaris i, per descomptat, sempre comptant amb una seguretat alimentaria.

Covid-19 i seguretat alimentària
123rf Limited©5second

Per què és tan important la seguretat alimentària?

L’EFSA (Autoritat Europea de Seguretat Alimentària) indica que no hi ha proves que els aliments puguin ser una font o una via de transmissió probable de virus SARS-CoV-2 causant de la malaltia Covid-19. No obstant això, tot i que no és una via de transmissió molt freqüent, no es pot descartar la propagació a través de superfícies contaminades amb virus.

Els coronavirus generalment poden arribar a les superfícies a través d’una persona infectada esternudant, tossint, fins i tot simplement parlant directament sobre elles, i romandre actius durant un temps. Diversos estudis han demostrat que el virus causant de la Covid-19 pot sobreviure fins a 72 hores en superfícies de plàstic i acer inoxidable, unes 4 hores en superfícies de coure i fins a 24 hores en cartró

Sistemes de control habituals

La indústria alimentària ja compta amb els sistemes d’autocontrol habituals que garanteixen la posada al mercat d’aliments segurs. Aquests sistemes són vàlids per a la situació actual ja que estan dissenyats per evitar la contaminació de l’aliment per qualsevol patogen, de manera que evitar la contaminació de l’aliment pel virus responsable de Covid-19 entra també dins dels seus objectius generals. S’hauran d’adoptar algunes mesures addicionals o adaptar els seus procediments, per a la protecció dels seus empleats i mantenir la seguretat dels aliments que posen a disposició de la població. Per exemple, el seu pla de neteja i desinfecció es veurà modificat augmentant la freqüència de les accions i possiblement canviant algun dels desinfectants utilitzats. No tots els desinfectants són vàlids per a l’eliminació de la SARS-CoV-2, causant de Covid-19, de manera que el Ministeri de Sanitat ha creat una llista de virucides autoritzats a Espanya per a ús ambiental, en la indústria alimentària i en la higiene humana. En ells es basen els productes desinfectants que han demostrat eficàcia enfront del virus.

Protegir-nos i protegir els altres

En els comerços, els consumidors, també han de tenir un paper actiu en aquesta situació per protegir-se i protegir els altres. Un cop al comerç, només s’han de tocar els aliments que es vagin a adquirir i reduir al màxim el contacte amb superfícies que toquen moltes persones (mostradors, tiradors de les portes, diners, etc.). L’ús de guants no és recomanat en general, perquè si no es fa un ús adequat, rentant les mans freqüentment o aplicant gel desinfectant, poden ajudar a propagar la infecció al generar una sensació de falsa protecció

En els comerços, els consumidors, també han de tenir un paper actiu en aquesta situació per protegir-se i protegir els altres

No obstant això, per a la població en general es recomana l’ús de guants d’un sol ús sempre a la zona d’autoservei d’aliments sense envasar, com les fruites i les verdures, que s’han de manipular amb guants que seran rebutjats immediatament en papereres amb tapa d’accionament amb pedal.

123rf Limited©Ann Dudko

La higiene després de la compra d’aliments

A la recepció de matèries primeres en la indústria i en el cas del consumidor, a l’arribar a casa amb la compra, per evitar que un envàs que pogués estar contaminat arribés a infectar a la persona que ho està manipulant, aquesta ha d’extremar les mesures de higiene amb el rentat de mans regular i evitant sempre tocar-se la cara amb les mans. A més, abans de guardar els aliments, sempre que sigui possible, s’eliminarà l’embalatge exterior (prestant atenció a la informació clau com a data de consum preferent o de caducitat). Quan no és possible rebutjar l’envàs exterior, com pot ser el cas d’envasos de vidre, plàstic o llaunes, poden netejar-se amb aigua i sabó.

Normes per a evitar intoxicacions alimentàries

En el cuinat, les normes habituals per evitar intoxicacions alimentàries, segueixen sent vàlides per no generar un risc addicional. La higiene de mans abans, durant i després de la manipulació d’aliments és essencial. Sempre després de manipular aliments crus, tossir o esternudar i després d’haver realitzat altres accions com agafar el telèfon, tocar les escombraries o anar a la neteja. El rentat de mans i la neteja de les superfícies i estris, ens garanteix una correcta higiene en la preparació dels aliments i prevé la contaminació creuada. Les fruites i verdures han de rentar-se, i desinfectar les que hagin de ser consumides en cru i sense pelar. Es poden utilitzar productes desinfectants específics, seguint sempre les instruccions d’ús de fabricant. En cas d’utilitzar lleixiu ha d’estar etiquetat com “APTE PER A LA DESINFECCIÓ D’AIGUA DE BEGUDA” i seguir les instruccions, segons l’etiquetatge.

El rentat de mans i la neteja de les superfícies i estris, ens garanteix una correcta higiene en la preparació dels aliments i prevé la contaminació creuada

Els aliments que hagin de ser cuinats amb un tractament tèrmic, han d’estar cuinats completament, arribant a unes temperatures de cocció superiors a 65 ° C al centre de l’aliment. A aquestes temperatures, s’aconsegueix eliminar el virus i altres patògens i s’aconssegueix una major seguretat alimentària. En el rentat de la vaixella, coberts i altres estris de cuina, és recomanable l’ús de rentavaixelles a temperatures superiors a 60ºC per eliminar qualsevol risc. I a les aigües de consum, l’actual tractament de desinfecció assegura un adequat nivell de protecció, sent segura per beure, cuinar i per a ús higiènic, així com per a la indústria en l’elaboració d’aliments.

Amb tot això, no oblidem que el rentat de mans segueix sent una de les millors eines de protecció i hem de fer-ho, tal com recomana l’OMS, amb aigua i sabó, fregant bé les dues mans durant 40-60 segons. Aquesta és la manera més efectiva d’evitar la transmissió de virus en el context del manipulat d’aliments per part del consumidor.

  • Nota: aquest article està dirigit al consumidor i és merament informatiu i no exhaustiu degut a la seva extensió limitada.

AutoresNúria Arranz, enginyera tècnica industrial, Tecnòloga d’aliments | Laura I. Arranz, Farmacèutica – Nutricionista

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Abril 2021

Deixa un comentari

Please enter your comment!
Please enter your name here