La 15a edició del Congrés Ecològic Europeu se celebrarà online, en directe des de Lisboa, del 16 al 18 de juny de 2021. Organitzat per IFOAM Organics Europe i el seu soci portuguès Agrobio, l’esdeveniment s’endinsarà en el sector ecològic, les seves estructures i el seu impuls polític i legislatiu en l’àmbit de la UE.

european organic congress 2021

Congrés Ecològic Europeu 2021: com aconseguir la transició cap a un sistema alimentari més sostenible

El Congrés d’aquest any té com a objectiu inspirar els participants centrant-se en com les iniciatives del sector agroalimentari milloren la transició cap a un sistema alimentari més sostenible, mitjançant l’ajut d’exemples destacats de representants i experts del sector ecològic. Per tant, l’esdeveniment reunirà ponents d’alt nivell i moderadors de tota Europa per parlar sobre l’evolució de les polítiques en alimentació i agricultura ecològiques en sis sessions previstes per als dies 16, 17 i 18 de juny de 10 a 15.30 hores.

El Congrés Orgànic Europeu d’aquest any cobrirà:

  • L’alineació dels plans estratègics de la política agrícola comuna (PAC) amb el Pacte Verd Europeu
  • Els canvis previstos en la Nova Regulació Ecològica de la UE
  • La contribució de la producció ecològica a la mitigació del canvi climàtic, els sistemes alimentaris sostenibles i el desenvolupament rural.

El programa del congrés és el següent:

16 de juny: La nova PAC i el Pacte Verd / Agricultura Ecològica a Portugal

Després de la inauguració, la primera sessió del congrés avaluarà si la nova PAC i les ambicions nacionals a través dels plans estratègics proposats s’adeqüen als objectius de la UE del Pacte Verd, en particular l’objectiu d’assolir el 25% de terra ecològica el 2030. Tot just després de dinar, es parlarà de la situació actual de l’agricultura ecològica a Portugal, aprofundint en la feina que s’està fent a la regió, relacionant l’agricultura ecològica amb la salut i la biodiversitat.

17 de juny: Mitigació i segrest climàtic a l’agricultura

Està previst que el segon dia comenci amb una taula rodona sobre si la “neutralitat climàtica” és un objectiu realista per al sector agrícola i, fins i tot, si aquest és un objectiu desitjable atès el focus actual en l’eficiència i els riscos de compensacions amb objectius de biodiversitat. La sessió també discutirà el potencial realista de segrest de carboni als sòls, la necessitat de salvaguardes per garantir la integritat ambiental i l’enfocament polític adequat per garantir que l’acció climàtica al sector agrícola contribueixi alhora a l’adaptació, la resiliència i la protecció de la biodiversitat.
Tot seguit es parlarà de la transició cap a sistemes alimentaris més sostenibles. Els ponents exploraran com són els sistemes alimentaris sostenibles i com arribar-hi. Iniciatives com el Pla d’Acció per a l’Agricultura Ecològica, la contractació pública sostenible i altres iniciatives relacionades amb l’estratègia ‘De la Granja a la Taula‘ (Farm to Fork) seran el tema central de la sessió.

18 de juny: Nova Regulació Ecològica de la UE i desenvolupament rural

L’últim dia començarà amb un debat sobre com s’implementarà la nova Regulació Ecològica (UE) 2018/848 i de quina manera aquests canvis tècnics ajudarien a assolir els objectius de la UE del 25% en terres ecològiques per al 2030. Seguit d’això i abans de la declaració de tancament, tindrà lloc una sessió sobre com iniciatives com els districtes ecològics (o biodistrictes), els laboratoris de vida i les demostracions agrícoles poden contribuir al desenvolupament de les zones rurals i a l’èxit del Pla d’Acció per a l’Agricultura Ecològica.

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Abril 2021

Deixa un comentari

Please enter your comment!
Please enter your name here