El mes de maig fa coincidir dues dates molt assenyalades en el calendari: d’una banda, el Dia Mundial del Comerç Just i, d’altra banda, la fi de l’estat d’alarma. El lent però creixent ritme en el procés de vacunació de la població ha despertat l’optimisme de la societat, que per fi comença a veure una llum d’esperança per superar a una pandèmia que ha canviat per sempre les nostres vides.

El Comercio Justo, principal ‘ingrediente’ de una reconstrucción post-COVID basada en la Justicia Social

La Covid-19 no ha estat una crisi més, sinó que ens ha posat a prova com a societat i hem pogut comprovar les múltiples mancances i desigualtats que existeixen. Aquest cop, a diferència d’anteriors crisi, hem d’evitar que «acabin pagant els mateixos de sempre», com se sol dir en aquests casos, i afrontem tots junts el camí de la recuperació, sent justos amb els que menys tenen i aquells més vulnerables.

El Comerç Just i l’Economia Solidària

Des de Fairtrade, segell líder mundial de Comerç Just, s’han adherit a la campanya que promou afrontar una recuperació econòmica més humana i sostenible, convocada per entitats internacionals com l’Organització Mundial de Comerç Just (WFTO) i l’Oficina de Defensa del Comerç Just (FTAO) i impulsada al nostre país per la Coordinadora Estatal de Comerç Just.

Sota el lema «Reconstruïm amb justícia», les entitats que ens hem sumat a aquesta campanya busquem, precisament, que la recuperació de l’economia i el comerç en l’era post-COVID prioritzi els Drets Humans, la protecció del planeta i es basi en els valors del Comerç Just i l’Economia Solidària.

Creixent aposta pel comerç local per part de la ciutadania

La crisi del coronavirus ens ha deixat moltes lliçons i aprenentatges. Hi ha una lleugera tendència a que el consumidor aposti pel comerç local i de proximitat, una clara mostra de la solidaritat de la societat amb el seu entorn més proper. D’altra banda, la nostra experiència és que l’augment de productes certificats i marques amb segell Fairtrade de Comerç Just ha seguit creixent el 2020 malgrat les grans dificultats econòmiques i, en particular, de el sector de l’hostaleria, un dels més perjudicats.

Cal una reforma dels sistemes impositius per incentivar els productes de Comerç Just, ecològics i els procedents de cooperatives i empreses socials

Això ens assenyala el camí a seguir per superar aquest mal tràngol quan abans i recuperar la normalitat que tant trobem a faltar en les nostres vides. No obstant això, creiem que és necessària una reforma dels sistemes impositius per incentivar els productes de Comerç Just, ecològics i els procedents de cooperatives i empreses socials. La pandèmia constitueix un punt d’inflexió cap a un altre model econòmic i comercial més equitatiu i sostenible.

comerç just

El paper de les grans empreses

Fins aquí he assenyalat els ‘petits grans gestos’ que nosaltres, com a individus, tenim al nostre abast per, a poc a poc, construir una societat més justa i igualitària, però les grans empreses tenen també un paper molt destacable per avançar com més aviat en una reconstrucció justa després de superar la COVID-19. Els Objectius de Desenvolupament Sostenible i l’Agenda 2030 són el millor instrument que poden aplicar per avançar i contribuir-hi, assenyalant aquelles metes en les que cada empresa ha de millorar. D’altra banda, també cal aprovar una legislació que garanteixi que totes les empreses respecten els drets humans, laborals i mediambientals al llarg de totes les seves cadenes de producció arreu de món.

Cal aprovar una legislació que garanteixi que totes les empreses respecten els drets humans, laborals i mediambientals

Precisament, no hem d’oblidar el medi ambient en el procés de reconstrucció després de la pandèmia. En relació amb l’emergència climàtica, es fa imprescindible que els governs adoptin objectius nacionals per reduir dràsticament les emissions de CO2 i es compleixin els Acords de París. També demanem que es promogui un model agroeconòmic que eviti la sobreexplotació dels recursos naturals i respecti els límits de la planeta.

En definitiva, no hi ha dubte que aquesta crisi passarà, però no ens oblidem de les injustícies i desigualtats que existeixen a la societat i #ReconstruimAmbJusticia.

Per un Comerç més just, responsable i sostenible!

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Maig 2021

Deixa un comentari

Please enter your comment!
Please enter your name here