Observar i interactuar amb la Natura, on les plantes aromàtiques i medicinals arrelen a la terra, i creixen, i són visitades per insectes beneficiosos, en un paratge excepcional. Enmig d’aquesta harmonia, Herbes de Molí treballa i viu diàriament.

Herbes del Molí: pionera i líder de les plantes aromàtiques i medicinals ecològiques
©Bio Eco Actual. Plantació de Santolina d’Herbes del Molí.

Herbes del Molí: un projecte pioner

Va començar com un projecte impulsat per tres amics amants de les plantes aromàtiques i s’ha convertit en una de les empreses líders en producció ecològica al nostre país. Herbes del Molí, pionera en l’elaboració d’espècies, infusions i tisanes, és avui una de les grans referències del sector bio. Els seus més de 30 anys de trajectòria i el saber fer l’han convertit en exemple i emblema de la qualitat de la producció ecològica.

Els orígens d’Herbes del Molí es remunten a principis dels anys 80, en un antic molí fariner a les serres alacantines de Mariola, Benicadell i La Safor. En aquells dies, José Ismael Corberá, Boel Scott i Josep Rodie, tres joves amics apassionats de les herbes, van decidir posar en marxa un projecte en comú: recuperar i compartir la saviesa popular de les plantes mediterrànies. Va ser així com, envoltats de les millors plantes medicinals i aromàtiques de la regió, conegudes per la seva varietat i qualitat, van llançar el seu primer producte, les bosses de calèndula ecològica.

Calèndula ecològica: la seva primera referència

La calèndula va ser la primera de les múltiples referències que configuren avui el seu divers catàleg, en el qual no falten tes, tisanes, bosses de plantes, condiments, disponibles a granel o en diferents formats, com els olis essencials dissenyats per l’aromateràpia o els seus complements alimentaris en càpsula recentment presentats. I és que el treball constant al llarg de tots aquests anys de recorregut ha convertit Herbes del Molí en un referent del sector de l’agricultura ecològica, tant en l’àmbit nacional com internacional, present en els cinc continents.

Fa unes setmanes, Bio Eco Actual va tenir l’oportunitat de visitar les instal·lacions d’Herbes del Molí, al municipi alacantí de Benimarfull, i fer el mateix recorregut que fan les seves plantes ecològiques, des del seu cultiu fins a la seva distribució, acompanyats pel seu Director General Alberto García, per Pablo Jordá, responsable juntament amb Natatxa Enrique de la Direcció Comercial i per Anni Linares, qui capitaneja el departament de comunicació.

Matèria primera de qualitat

La importància de la matèria primera és clau per a la qualitat òptima del producte final. Per això, Herbes de Molí ha posat en marxa diversos equips de recol·lectors distribuïts en centenars d’hectàrees de cultius. Prop de la nau principal, es cultiven i es recullen sota sistemes ecològics la major part de les varietats d’herbes i plantes aromàtiques de la companyia. En concret, creixen en les seves 140 hectàrees de plantacions ecològiques pròpies situades en els municipis veïns d’Agres, Banyeres, Alcoi o Albaida. Encara que algunes herbes que no troben a la regió un hàbitat adequat per a desenvolupar-se es recullen en altres paratges.

El compromís ecològic es plasma en tot el procés: des de la collita fins a l’envasat

Part de la producció es recol·lecta en les més de 2.500 hectàrees de recol·lecció silvestre sostenible, de les quals 25 compten amb el distintiu Fair Wild, que acredita un sistema de treball sostenible, sota condicions laborals justes i amb una repercussió social positiva.

Qualitat i certificació ecològica

Gràcies a l’experiència, l’entusiasme i el saber fer dels prop de 65 treballadors que conformen l’equip de l’empresa alacantina, anualment es produeixen prop de 400.000 kg d’espècies, tisanes i infusions. Una activitat laboral que, al seu torn, combat la despoblació de la zona rural en la qual està situada la planta central.

Tot això amb garanties de seguretat i qualitat. Els seus valors empresarials van molt més enllà que el de no utilitzar pesticides químics en l’agricultura. D’aquesta manera, aconsegueixen oferir productes de màxima qualitat i amb certificació ecològica (Euro Fulla, CAECV), vegana (V-Label), de Comerç Just (Fairtrade) i al nivell dels estàndards de seguretat alimentària més estrictes de mercat (IFS Food, Applus).

Packaging respetuoso con el medio ambiente
©Bio Eco Actual

El compromís ecològic es plasma també en tot el procés d’elaboració dels seus productes, des de la collita fins al seu envasat. Prova d’això és la introducció de nous formats en els embalatges, en substitució de les tradicionals bosses o taps de plàstic, amb l’objectiu de reduir la petjada ecològica de l’empresa. Actualment, una part cada vegada més important dels productes d’Herbes del Molí s’embolica amb bosses compostables.

Packaging respectuós amb el medi ambient

Elaborats amb bioplàstic procedent de materials vegetals (i sense restes de petroli), els nous embalatges suposen l’eliminació de més de 4.000 quilos de plàstic anuals. Així mateix, les infusions presenten embolcalls redissenyats amb els quals s’aconsegueix estalviar uns 5.000 quilos de cel·lofana en optar per l’ús de cartró ecològic -certificat sota el distintiu FSC, que garanteix una gestió sostenible dels boscos- imprès amb tintes vegetals. El resultat és, doncs, l’ús de packaging més senzill, funcional i respectuós amb el medi ambient.

Herbes del Molí ofereix la gamma més gran d’infusions, plantes medicinals i espècies del mercat bio actual

Assegurar un futur ètic i sostenible només és possible si seguim el camí de l’agricultura ecològica. Aquesta és la filosofia d’Herbes de Molí. Per això, els projectes socials i mediambientals acompanyen el nom de l’empresa des dels seus orígens. Un d’ells és el projecte Cal Retor, que treballa per protegir i crear refugis per a insectes pol·linitzadors ubicats en els camps de cultiu.

Herbes del Molí ofereix la gamma més gran d’infusions, plantes medicinals i espècies del mercat bio actual. Sempre sota el paraigua de la responsabilitat social, ecològica i mantenint la seva essència.

Autors: Oriol Urrutia, Co-Editor. Ariadna Coma, Periodista

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Juny 2021

Deixa un comentari

Please enter your comment!
Please enter your name here