Els residus químics trobats en els aliments creen una tensió general en la coexistència de l’agricultura convencional i l’agricultura ecològica. És el cas de l’àcid fosfònic (H3PO3), un dels ingredients més habituals en els fertilitzants, fitosanitaris i pesticides químics, que es troba amb més freqüència en els cultius ecològics. Això porta a la pregunta que dona peu a la confusió: com és possible trobar aquest tipus de substàncies químiques en els camps ecològics?

La deriva de químics en els cultius ecològics: el cas de l’àcid fosfònic
23rf Limited©pancaketom

Encara es troben restes d’àcid fosfònic en els camps ecològics actuals

La resposta és complexa. Fins fa pocs anys la Unió Europea permetia afegir fosfats als productes catalogats com a ‘enfortidors de plantes’. En alguns països, fins i tot, aquestes substàncies es podien utilitzar en l’agricultura ecològica. No obstant això, aquestes pràctiques van ser vetades el 2013, quan els fosfats inorgànics van ser identificats com a pesticides. Es van afegir, a més, de forma preventiva a la llei d’alimentació infantil com a possibles amenaces per a la salut dels nadons. Encara que, a diferència d’altres químics com el glifosat, l’àcid fosfònic no se sol considerar com una amenaça contra la salut humana de manera fonamentada.

Tot i el veto, avui se segueixen trobant restes d’àcid fosfònic en els camps ecològics. Això es deu al fet que l’àcid fosfònic s’acumula en els cultius perennes, en les arrels de les plantes i els boscos, de tal manera que perdura en ells, almenys, set anys després d’haver-se reconvertit cap a pràctiques agràries ecològiques. I no només això. Teories recents apunten que la seva presència a les terres podria ser deguda a l’ús d’alguns fitosanitaris aptes per a l’agricultura ecològica que contenen aquesta substància sense declarar-la en la seva llista d’ingredients o a la formació natural d’àcid fosfònic sota certes condicions climàtiques.

Nivells químics “no quantificables”

La tardor passada, una enquesta de l’Associació Europea de Processadors i Comercialitzadors, OPTA i del Institut de Investigació d’Agricultura Orgànica, FiBL, va il·lustrar les dimensions de la problemàtica: d’entre gairebé 4.000 anàlisis de residus de la indústria ecològica es van trobar restes d’àcid fosfònic a la meitat dels aliments analitzats. No obstant això, les troballes no van ser suficients per procedir a la descertificació dels productes.

De fet, les restes trobades es consideren immesurables, de manera que els productes compleixen amb les expectatives de qualitat ecològica. Així ho demostra l’últim informe d’EFSA, l’Autoritat Europea de Seguretat Alimentària,  publicat el 2020, que apunta que el 85% dels productes ecològics no mostren substàncies químiques quantificables, davant el 56% dels cultius convencionals analitzats.

Llavors, per què aquesta situació genera tanta incertesa entre operadors i certificadores?

“La càrrega de les substàncies àmpliament utilitzades en l’agricultura convencional pressiona sobre l’ecològic i no és just. Això s’ha d’acabar”, explica a Bio Eco Actual el representant d’OPTA Europa, Bavo van den Idsert. I és que l’organització veu en la deriva de substàncies químiques procedents de l’agricultura convencional un risc per a l’objectiu d’augmentar la producció ecològica fins al 25% del sòl el 2030, marcat per la Unió Europea. Especialment per a l’estratègia “Farm to Fork” (Del Camp a la Taula).

123rf Limited©Leonid Eremeychuk

Per aconseguir aquesta fita, indica OPTA, la superfície ecològica hauria d’augmentar un 10% cada any, el que suposarà la conversió de gran part dels agricultors avui convencionals a l’agricultura ecològica. No obstant això, a causa de l’ús habitual del químic, i tenint en compte la seva llarga permanència en el sòl i les arrels, probablement un gran nombre d’agricultors seguiran trobant restes químiques en els seus cultius, tot i que cada vegada en menor quantitat.

L’objectiu és crear un programa progressiu per reduir la presència de l’àcid fosfònic en els cultius a partir de 2023

La transició ecològica, clau

Són diverses les organitzacions del sector que han començat ja a prendre mesures per posar fi a la presència d’aquesta substància en els cultius ecològics. No obstant això, es tracta de línies d’acció a nivell nacional, preses de manera independent i de forma heterogènia en l’àmbit europeu.

Ja que es tracta d’una problemàtica global, cal una resposta conjunta. Per això, recentment OPTA ha creat un grup de treball per impulsar una acció harmonitzada entre els estats i les autoritats europees. L’objectiu és crear un programa progressiu per reduir la presència de l’àcid fosfònic en els cultius a partir de 2023, prenent com a referència el precedent exitós del clorat, una substància química que també va generar controvèrsia en el sector.

L’ecològic no podrà aconseguir una absència total de residus tòxics mentre els plaguicides se segueixin utilitzant en els cultius convencionals

“Creiem que l’enfocament del full de ruta és tècnicament possible, però es necessita a tot el sector alimentari per resoldre el problema, amb un enfocament sistemàtic basat en la recopilació de tots dos costats”, defensa Bavo Van den Idsert. Pel que l’organització considera necessari involucrar en el pla d’acció també als principals actors de la indústria alimentària i agrícola convencional.

En aquest sentit, l’objectiu de la UE de reduir els pesticides químics en un 50% el 2030 és fonamental. No només per reduir l’impacte de l’agricultura convencional sobre el medi ambient i la salut humana, sinó també per evitar que les substàncies químiques i tòxiques derivin cap als cultius ecològics.

“El sector ecològic no pot romandre lliure de residus en un món contaminat”, indica el representant d’OPTA. “L’àcid fosfònic podria ser un bon exemple per mostrar com els sectors convencional i ecològic poden cooperar junts per reduir la pressió dels productes químics en els aliments”, afegeix.

Doncs l’ecològic no podrà aconseguir una absència total de residus tòxics mentre els plaguicides se segueixin utilitzant en els cultius convencionals.

Autora: Ariadna Coma, Periodista

Consideri fer-se membre d’OPTAOrganic Processing and Trade Association.

OPTA

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Juliol 2021