Stefan Voelkel és, des de principis dels 80, director general de l’empresa de sucs naturals Voelkel, radicada a la zona de Wendland (Baixa Saxònia, Alemanya). Mogut pel desig de viure d’acord amb la naturalesa, que ja compartien els seus avis, va modernitzar l’empresa familiar i la va constituir en una fundació amb la qual ha posat els fonaments perquè, en el futur, Voelkel segueixi estant al servei de les persones i el medi ambient.

Stefan Voelkel
Stefan Voelkel, Director general de Voelkel

L’agricultura biodinàmica constitueix l’essència de Voelkel. Per què és important?

Dirigeixo juntament amb els meus fills una empresa familiar que té 85 anys. Amb una gestió sostenible, els meus avis i els meus pares van posar les bases perquè les generacions venidores, així com molts treballadors i les seves famílies, poguessin viure còmodament fins avui. La naturalesa es comporta de forma molt semblant: hauríem tractar-la de manera que un dia els nostres nets també puguin gaudir-ne. I això només és possible si no es fan servir productes que intoxiquin la terra. Per això, només treballem amb ingredients procedents de l’agricultura ecològica i biodinàmica.

Orígens: Voelkel va néixer sota la influència del moviment germànic Wandervogel. Què el caracteritzava? Com influeix això en la producció agrícola?

Entorn de l’any 1900, joves de tot Alemanya van començar a organitzar excursions en grup a la natura. La creixent industrialització de les ciutats va despertar en ells l’anhel d’una vida senzilla i independent en sintonia amb la natura, el mateix desig que va animar als meus avis, Margret i Karl, quan fa uns 100 anys es van establir en un dels seus viatges en el lloc que avui és la nostra seu. Inspirats també pels ensenyaments de Rudolf Steiner, es van dedicar a l’autoabastiment i a elaborar exquisits sucs amb la fruita dels agricultors del voltant. Avui en dia, el respecte per la natura i la convicció que ens dona tot el que necessitem són valors que no només honora Voelkel, sinó també els agricultors de tot el món amb els que col·laborem.

Segons l’Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura (FAO), ja s’han perdut dos terços de la diversitat genètica dels cultius. Quin paper tenen les llavors en aquest sentit?

La biodiversitat comença a les llavors. Des de fa mil·lennis, els agricultors obtenen tots els anys les llavors de les plantes més puixants per a la següent sembra. D’aquesta manera, van sorgir innombrables varietats adaptades a la perfecció a cada lloc. En l’actualitat, un grapat de grans empreses inunden els camps de tot el món sempre amb les mateixes varietats de llavors híbrides no reproduïbles que prometen un gran rendiment, especialment en combinació amb certs productes agrícoles tòxics. Però això és pa per avui i fam per demà: les toxines es dispersen pel medi ambient i destrueixen la vida que està present en els sòls de forma natural. Per tant, les llavors no híbrides són en general més resistents i, per això, una millor opció per a l’agricultura sostenible. També per als agricultors, perquè, al disposar de les seves pròpies llavors tradicionals, no perden la seva independència.

 “Hauríem tractar la  natura de manera que un dia els nostres nets també puguin gaudir-ne”

La gran majoria de la vostra producció es basa en llavors tradicionals. Per què?

A l’utilitzar llavors tradicionals no híbrides en els nostres productes, recolzem els cultius naturalment reproduïbles. Als agricultors els ha de tornar a compensar l’usar varietats tradicionals, tot i que assumeixin rendiments menors al principi. A canvi, obtenim matèries primeres d’una qualitat extraordinària. És precisament això el que els nostres clients esperen de Voelkel.

¿Cómo se puede conciliar la producción artesanal en una empresa pionera y familiar con exportar a todo el mundo y crecer?

Com pioners de Demeter, és una gran satisfacció tenir relacions internacionals, ja que ens permet impulsar projectes agrícoles i l’agricultura ecològica a tot el món. No obstant això, sempre és important que, al créixer, no es perdi de vista la filosofia de l’empresa. Per assegurar-nos que això no passi en el futur, l’any 2011, els meus fills i jo, vam convertir l’empresa familiar en una fundació dedicada a impulsar el bé comú. Amb els beneficis que genera, donem suport a nombrosos projectes benèfics. El 2020, el nostre negoci familiar va obtenir la certificació d’empresa de l’Economia del Bé Comú. Aquesta distinció m’omple d’orgull perquè demostra que fem una bona feina; bona tant per als nostres conciutadans com per a la natura.

Autor: Oriol Urrutia, Co-Editor i Politòleg

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Juliol 2021

Deixa un comentari

Please enter your comment!
Please enter your name here