En un mercat ecològic que cada vegada funciona més a velocitats poc harmòniques més properes al sector convencional de la gran distribució que al tradicional sector productiu i comercialitzador ecològic especialitzat, val la pena aturar-nos, com a professionals i consumidors, a valorar la feina que empreses independents i històriques com Cal Valls i Gumendi continuen fent a dia d’avui, enriquint al territori i al sòl, i proveïnt a la ciutadania d’aliments nutritius.

Cal Valls
Instal·lacions Cal Valls a Vilanova de Bellpuig. ©Bio Eco Actual

A continuació compartim amb vosaltres breus ‘insights’ del moment de collita actual en aquestes dues empreses.

Comença la collita de la tomata a Cal Valls

Després de les patates i a punt d’acabar amb les cebes, a Cal Valls li ha arribat l’hora a la collita de la tomata, que durarà uns dos mesos ja que la collita és escalonada. Ens explica Rubén Valls que ha estat un any molt bo d’alls, més estàndard pel que fa a la ceba i, tot i que és aviat dir-ho, sembla que la tomata també anirà bé, ja que es un any sense incidències climàtiques (no hi ha hagut pedregades i a l’hora de la floració no va fer freds intensos ni glaçades). Les finques d’hortalisses estan en un radi de 10km i pel que fa a la poma amplien a 40km, ja que treballen amb diferents agricultors de la zona, contribuint a la creació d’un petit ‘hub’ productiu en producció ecològica a la zona.

cal valls
Instal·lacions Cal Valls a Vilanova de Bellpuig. ©Bio Eco Actual

L’empresa, situada a Vilanova de Bellpuig (Lleida), és pionera en alimentació ecològica i biodinàmica (va participar activament en la creació dels consells reguladors a Espanya en la dècada dels 70), i enguany celebra el seu 43è aniversari. Més de 50 persones treballen a Cal Valls, que cultiva 70 hectàrees amb hortalisses que venen en fresc o en conserves. Comercialitzen sucs de fruites i verdures, melmelades, conserves i salses de tomata, olives, llegums… Més informació a www.calvalls.com.

A Gumendi ja ha arribat el temps de collir pomes i peres

Per a Alimentos Ecológicos Gumendi ara comença la collita de la poma Royal Gala, a continuació li tocarà a la pera Conference i després, escalonadament, a les altres varietats de pomes com la Golden i la Fuji. És un any prou bo per a l’empresa, ens comenta Xabier Mendía, ja que al nord d’Europa sí que s’han trobat amb temps més extrem que els ha afectat les collites per les conseqüències del canvi climàtic. Les seves finques de pomes i peres estan localitzades en un radi de 100km. Els excel·lents nous sucs que Gumendi ha posat al mercat recentment sota la marca Biozumers s’elaboren amb aquesta fruita.

Gumendi
Camps de pomes Gumendi. ©Bio Eco Actual

Gumendi té al darrera gairebé 30 anys de trajectòria al sector ecològic, i dóna servei en producte fresc a tota la península des de la seva seu a Lodosa, al sud de Navarra, a pocs quilòmetres de la Rioja. Té més de 80 treballadors i 1.500 referències al seu catàleg, i destaca la seva tasca en la recuperació de varietats autòctones, com el préssec de Sartaguda. Més informació a www.gumendi.es.

Gumendi
Magatzem logístic de Gumendi a Lodosa (Navarra). ©Bio Eco Actual

Redacció.

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Agost 2021