Gaudir d’un bon cafè, de la seva aroma, del seu sabor intens, amb la tranquil·litat de saber que s’ha elaborat amb respecte a la naturalesa i a les persones. Sota aquest concepte treballa la cooperativa AlterNativa3, un dels grans referents del sector BIO i Fairtrade espanyol.

AlterNativa3: café, cacao y azúcar, con valor añadido
©Bio Eco Actual. Procés de torrefacció de café

Els orígensd’AlterNativa3

AlterNativa3 va néixer a Terrassa (Barcelona) l’any 1992 amb l’objectiu d’oferir alternatives responsables, sostenibles i de qualitat als productes de consum habitual. Des de fa gairebé 30 anys, procesa cafè, cacau i sucre en la seva fàbrica elaboradora pròpia, sempre combinant el respecte al medi ambient amb la sostenibilitat econòmica i un tracte just a productors i treballadors. Una filosofia que va impulsar el projecte en els seus orígens i que encara continua latent en tot el procés d’elaboració: des de l’obtenció de les matèries primeres fins al producte final.

Productes ètics i de qualitat

El dia a dia de la cooperativa es basa en l’elaboració de productes saludables, sense conservants ni additius artificials, cuidant al màxim el procés. I per a això, se seleccionen les millors matèries primeres. Es conreen en petites cooperatives de productors d’origen, situades majoritàriament en el centre i el sud d’Amèrica, Àfrica i algunes regions d’Àsia. Fidel a l’essència del comerç just, AlterNativa3 manté relacions a llarg termini amb els productors per a assegurar-se que reben un preu just en la producció de les matèries primeres i un marge econòmic suficient perquè puguin continuar amb l’activitat i viure en condicions dignes.

D’aquesta manera, AlterNativa3 ofereix una gamma extensa de productes ètics i de qualitat en el seu catàleg. En concret, més de 200 articles entre cafè, cacau, sucre, begudes, infusions i llaminadures, tots ells certificats pels segells de Comerç Just (Fairtrade) i ecològic (Euro Fulla).

©Bio Eco Actual. Franc Baile (dereta) juntament amb l’equip de Bio Eco Actual

Artesans del cafè

L’equip de Bio Eco Actual va poder ser testimoni de la dedicació i la passió dels socis de la cooperativa tot just entrar en la planta de torrat, la primera i única torradora de cafè 100% de Comerç Just a Espanya. En mig d’una olor boníssima del cafè, Antonio Baile, cofundador d’AlterNativa3, ens mostra una petita torradora amb més de vint anys d’història. Va ser la primera que va entrar en funcionament en la cooperativa i que, actualment, és una peça honorada per el seu valor històric i emotiu.

Alternativa3 compta amb la primera i única torradora de cafè 100% de Comerç Just a Espanya

Després de les proves de torrat, per buscar sempre el millor punt, aroma i sabor de cada varietat única o barreja de cafè, buscant la fórmula perfecta, el procés s’automatitza i la maquinària entra en acció. Els grans de cafè en verd (crus), procedents d’entre 15 i 18 orígens diferents, es descarreguen en una gran balança, on es mesuren i es barregen o no, segons el producte, per aconseguir l’equilibri de sabors perfecte per a cadascuna de les varietats. D’aquí, el cafè viatja a la torradora per a torrar-se lentament a la temperatura desitjada. Només així, explica l’Antonio, s’aconsegueix un resultat homogeni i uniforme en cada gra. Finalment, el gra es refreda i es trasllada a les màquines de molta i envasament, d’on surten més de 100 tones de cafè de comerç just i ecològic a l’any.

Cacau i sucre

En la nau del costat  es localitza la planta processadora de cacau i sucre. Allí s’elaboren i s’envasen cada any 600 tones de sucre de canya i més de 20 tones de cacau. Tots els productes, una vegada envasats, es traslladen al centre logístic de la cooperativa: el magatzem principal, situat a pocs metres de la fàbrica, al costat de les oficines. És on s’organitzen i es preparen les comandes per a ser enviades a les botigues especialitzades, als establiments de restauració i també a particulars, a través del canal de venda online.

©Bio Eco Actual. Oriol Urrutia (esquerra) i Antonio Baile, Co-Fundador i Director General d’AlterNativa3 (dreta)

30 anys d’evolució constant

Passejant entre els sacs de cafè, l’Antonio recorda l’evolució de AlterNativa3 al llarg dels seus gairebé 30 anys de trajectòria. Buscant sempre l’equilibri perfecte entre innovació i tradició, la cooperativa ha crescut a nivell de producció, mantenint la seva implicació amb la filosofia del Comerç Just i amb un alt nivell de consciència.

L’aposta d’AlterNativa3 per les polítiques de responsabilitat social engloba tots els àmbits, començant amb la relació amb els productors fins arribar als consumidors, per a oferir la màxima qualitat i transparència. Per això, un dels seus objectius principals és potenciar encara més la traçabilitat dels productes. “La traçabilitat del producte és molt important per al Comerç Just. Ens agradaria poder comunicar millor el trajecte que fan els productes, encara que és una qüestió global de tot el moviment Fairtrade”, assegura Franc Baile.

L’aposta d’AlterNativa3 per les polítiques de responsabilitat social engloba tots els àmbits, començant amb la relació amb els productors fins arribar als consumidors

Així mateix, la voluntat d’innovació ha estat clau en la cooperativa al llarg de la seva història per a adaptar-se al dinamisme del mercat i als nous models de consum sense perdre de vista els seus compromisos amb la sostenibilitat. En aquest sentit, la introducció de noves màquines d’envasament i la cerca de nous materials biodegradables que generin menys residus, alhora que conservin totes les propietats del producte intactes, és una de les accions més recents de la cooperativa. De la mateixa manera, el desenvolupament de nous productes, com la línia d’articles zero waste o les noves càpsules de cafè d’origen biodegradables, que seran presentades pròximament, són determinants per a no perdre el fil dels nous models de consum.

La cooperativa és, doncs, un clar exemple de re invenció constant mantenint-se fidel a la seva filosofia. Garantia que valors com la responsabilitat, la solidaritat, la sostenibilitat i l’ètica són presents en cada tassa de cafè o xocolata de AlterNativa3.

Autora: Ariadna Coma, Periodista

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Setembre 2021