La pandèmia no va frenar el creixement del mercat ecològic i això és bo. Símbol de resiliència, futur i cura del nostre planeta, la producció i la comercialització d’aliments ecològics segueix guanyant terreny. No obstant això, la immensa majoria dels aliments consumits a Espanya (més de 9,6 de cada 10) encara no són ecològics. Ara la pregunta és, segons el CEO de Biogran i d’Ecotone South Europe, David Caré, com fem que el consum i la comercialització d’aliments ecològics creixin més ràpid?

David Caré, CEO de Biogran i Ecotone South Europe, a Organic Food Iberia. Foto: Bio Eco Actual.

Biogran és l’empresa líder en comercialització d’aliments ecològics a Espanya. Les seves marques, des de la històrica i pionera El Granero Integral passant per les líders en categoria Cupper, Whole Earth, Abbot Kinney’s, Danival i Destination, o la líder en supermercats Ecocesta. El 2016 va ser adquirida per Ecotone, el primer grup d’empreses d’alimentació d’Europa certificat com a B-Corp i, de fet, un grup que fa de “l’alimentació per a la biodiversitat” el seu lema. El seu principal objectiu, treballar perquè l’alimentació ecològica sigui el normal, el mainstream.

La setmana passada bona part dels professionals del sector ecològic espanyol es van reunir a Organic Food Iberia. Dinamitzar el sector, treballar conjuntament per objectius comuns, i fer arribar un missatge de professionalitat, compromís i fiabilitat al teixit comercial i als responsables polítics han estat alguns dels impactes que ha tingut la reunió del sector a IFEMA els dies 8 i 9 de setembre.

Prop de la finalització de la fira vam tenir l’ocasió d’entrevistar a David, qui valora que el fet d’haver pogut participar en Organic Food Iberia així “Venir aquí és una bona notícia. A més, crec que és un bon moment. Com a professionals necessitem viure experiències completes, provar el producte, conèixer les persones que hi ha darrera el producte. El primer dia de fira va estar molt bé. Skype és genial, però crec que estar cara a cara i passar temps de qualitat és molt important”.

David Caré conversant amb Carsten Holm, Director General de Diversified Communications UK, entitat organitzadora d’Organic Food Iberia i Eco Living Iberia, en dues entrevistes per a Bio Eco Actual. Foto: Bio Eco Actual.

A la pregunta Veurem una gran transformació de sistema alimentari en els propers anys? David respon: “Podem permetre’ns que aquest no sigui el cas? ¿Tenim el luxe de fer una altra cosa? ¿Tenim cinc anys per pensar-ho? ¿Tenim temps per veure com l’agricultura intensiva està causant danys? Necessitem pensar dues vegades sobre tots els ingredients que realment estan matant el sòl i danyant la diversitat? No ho crec. Les dietes ecològiques, flexitarianas, vegetarianes i veganes són clau per transformar el sistema alimentari i assegurar-nos que el nostre planeta tingui futur”.

Al preguntar-li sobre l’actualitat política, i la necessitat d’un suport més ferm a el sector David explica, “com a empresa sempre podem fer-ho millor, sempre podem fer més, però no podem controlar l’entorn que ens envolta. A la fin, el bo dels nous plans i estratègies de la UE és que podem utilitzar el pla per informar i educar més. Tenim molt poc consum ecològic a Espanya, hem de fer de l’alimentació ecològica quelcom per a tothom. No estar en un racó a les prestatgeries, sinó ser mainstream quan es parla de menjar. A Espanya tenim una progressió fantàstica per venir, però per això necessitem el suport de les institucions, governs i en realitat de tota la ciutadania per educar i incentivar el consum ecològic”.

ASOBIO, consolidació sectorial i objectius ambiciosos

ASOBIO, l’Associació espanyola d’elaboradors i comercialitzadors ecològics, va néixer fa justament un any amb la voluntat de contribuir a enfortir la vertebració del sector ecològic a nivell estatal, fomentar el seu coneixement en la societat i consolidar el consum de productes bio.

David, que és el seu Vicepresident, explica que en un any ja són més de 30 membres i ens explica que advoquen per reduir els impostos a l’alimentació ecològica ja que “és una cosa que hem de reivindicar com a sector”, i també destaca la necessitat de lluitar “per la contractació pública” ja que segons David, començar educant en consum responsable i sostenible, en producció ecològica, és començar “alimentant a la nostra propera generació, al consumidor del demà“. Està convençut que “si comencem amb això, aquests nens no ho pensaran dues vegades al decidir el seu consum: simplement optaran per l’ecològic perquè saben que és millor per al futur de la planeta”.

Canal Especialitzat, Gran Consum i E-Commerce

Per al CEO de Biogran, “el negoci de l’alimentació ecològica a Espanya té dos canals principals: on i off, i d’altra banda especialitzat i gran consum“.

Si es parla d’alimentació dedicada a canal Gran Consum, explica David, “Organic Food Iberia ha estat definitivament un gran lloc per estar i definitivament ajudarà a el sector, com passa en altres mercats com SANA a Bolonya (Itàlia), SIAL a París (França), etc.”.

D’altra banda, David Caré posa en valor el treball del Canal Especialitzat, que té tot el seu suport. “El canal especialitzat s’enfronta a molts reptes: és un mercat fragmentat. Tens part del canal que està creixent molt i fent una gran feina. Tens molts herbolaris petits que realment hi són des del principi i que ajuden a tots a tenir accés a aliments ecològics de qualitat i prop de casa. Crec que són absolutament clau, i hem de pensar com Biogran i com a indústria com podem ajudar a el comerç especialitzat a continuar amb el gran treball que han estat fent durant anys i estan fent avui en dia. ”

I si ens fixem en l’e-commerce, Espanya és el país europeu que més ràpidament es va adaptar, i compta amb plataformes de comerç electrònic especialitzades molt fortes. David ens explica que han comptat 200 llocs web al canal de comerç electrònic especialitzat, de manera que “no només són Naturitas, Planeta Hort i Nutritienda. Hi ha molts llocs web i botigues de canal especialitzat que participen en el creixement de l’e-commerce”.

Tot el sector BIO, imprescindible per a la transformació

Per al CEO de Biogran tots han de ser partícips del canvi cap a l’ecològic perquè “quan parlem del 25% de la superfície conreada en ecològic, quan parlem del 10% del consum del total d’aliments a Espanya, us necessitarem a tots: online, gran consum, especialitzats. Per arribar a aquest 10% tots tindran un paper important a jugar. No em toca a mi saber què farà una botiga o una cadena, però el que sabem de Biogran i de Ecotone és que som aquí, que donem suport al sector, i que donem suport fermament al canal especialitzat”.

Autor: Oriol Urrutia, Co-Editor.

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Setembre 2021