Pepita Perich és la directora gerent del Grup Fundació Ramon Noguera des de fa més de 30 anys. Durant la seva trajectòria, ha contribuït activament en la configuració d’un nou model d’entitats socials sense ànim de lucre a Catalunya, liderant projectes d’emprenedoria social que han generat més de 200 llocs de treball per a persones amb discapacitat. Un d’aquests projectes és l’obrador d’Aliments Onyar. 

Pepita Perich, directora gerent del Grup Fundació Ramon Noguera

Com i per què neix Aliments Onyar?

L’any 2012, amb l’objectiu de diversificar i generar oportunitats laborals, es va iniciar la producció i comercialització d’aliments ecològics, un projecte que aportava nous valors afegits: proximitat, qualitat artesanal, difusió de l’alimentació saludable i, per sobre de tot, permetia la creació de llocs de treball per a persones de col·lectius vulnerables. Així va néixer la marca Aliments Onyar. Des de llavors, elaborem els nostres productes ecològics totalment naturals, sense additius i amb un alt valor social: pasta fresca, pizza, salses i patés.

Aliments Onyar té un valor afegit: producció ecològica amb transfons social. Com sorgeix el nou rumb empresarial?

Aliments Onyar és un projecte social que neix amb la voluntat de generar ocupació per a persones amb discapacitat intel·lectual des del començament. La creació de llocs de treball és un dels principals objectius de la nostra entitat, la Fundació Ramon Noguera, i ho fem a mitjançant l’emprenedoria social, gestionant diferents línies de negoci per generar el màxim d’oportunitats d’ocupació. La producció de pasta i pizza és una de les activitats que ens permet assolir-ho. La voluntat social, sumada a la inquietud per l’alimentació ecològica, de proximitat i de qualitat, va posar la llavor d’aquest projecte que avui s’està consolidant com una marca que es comercialitza arreu de l’Estat.

L’obrador està molt vinculat amb la Fundació Ramon Noguera. Quina és la missió de la fundació? De quina manera està present a Aliments Onyar?

La nostra missió és treballar per garantir els drets de les persones amb discapacitat intel·lectual i millorar la seva qualitat de vida per contribuir a la creació d’una societat més solidària i inclusiva. En aquest sentit, la nostra missió està plenament present a Aliments Onyar, ja que fomentem un dels drets fonamentals de les persones com és el dret al treball. 

Vostè dirigeix actualment la Fundació Ramon Noguera. Com hi va arribar? Quin és el repte futur de l’organització?

Tinc l’orgull de dirigir l’organització des de fa molts anys i he pogut col·laborar en el seu desenvolupament i creixement. Actualment, l’equip humà està format per 400 treballadors, 200 dels quals son persones amb discapacitat que tenen una oportunitat laboral a les diferents línies de negoci, una de les quals és l’obrador d’Aliments Onyar. 

“La nostra missió és treballar per garantir els drets de les persones amb discapacitat intel·lectual i millorar la seva qualitat de vida”

En aquest context canviant i d’alta incertesa, tenim diferents reptes per davant però, sens dubte, un dels més importants és seguir generant llocs de treball per a persones amb discapacitat intel·lectual. Pensem que l’alimentació és un sector de futur i estratègic que cal potenciar i, alhora, posicionar-nos adequadament per seguir creixent. És per això que volem centrar molts esforços en impulsar el projecte Aliments Onyar en els propers anys, amb una aposta clara per la comercialització dels nostres productes a tot l’Estat espanyol.

Per a albergar el projecte social, heu estrenat un nou obrador, més gran i sostenible. Quines possibilitats ofereix?

Les noves instal·lacions, més grans, i la millora constant tecnològica i de qualitat ens han permès doblar la producció, assolint els 55.000 kg anuals. Alhora, l’obrador disposa d’un sistema de refrigeració més sostenible i respectuós amb el medi ambient.

El sector alimentari actual afavoreix la inserció laboral? Creu que el Tercer Sector Social pot ser un bon aliat per al desenvolupament del sector ecològic al nostre país?

El sector de l’alimentació, l’ecològica en concret, està en expansió i, evidentment, això ens obre un ventall d’oportunitats d’ocupació. I sí, el Tercer Sector Social pot ser un aliat en molts aspectes, no només en l’estrictament social vinculat a la inserció laboral, sinó que cal destacar també altres valors compartits com poden ser l’arrelament al territori i, per tant, la proximitat i la sostenibilitat econòmica, social i ambiental. Valors que permeten un creixement sostenible en el nostre propi entorn.

Autora: Ariadna Coma, Periodista 

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Octubre 2021