El moviment ecològic va començar com un moviment per canviar els sistemes alimentaris industrials a sistemes alimentaris saludables, solidaris i justos per a la terra i els que la habiten, i per als que treballen i viuen al camp. Amb la importància creixent de les institucions de la UE per a l’agricultura, registrar legalment IFOAM Organics Europe el 2002 (‘IFOAM EU’ en aquell moment) i obrir una oficina a Brussel·les el 2003 va assegurar una representació permanent al cor de la UE.

20 aniversario de IFOAM Organics Europe: hacer balance y mirar adelante
123rfLimited©stoonn

IFOAM Organics Europe: els primers anys, configurant una estructura sòlida

Aquesta oficina va permetre a la nostra xarxa anteriorment voluntària construir i aprofundir les seves relacions amb les institucions de la UE i altres parts interessades rellevants. I aquest treball va donar els seus fruits! Les institucions de la UE van reconèixer que el moviment ecològic europeu va més enllà del Reglament ecològic de la UE. Com a IFOAM Organics Europe, vam començar i continuem representant el moviment en altres qüestions polítiques de la UE, com ara la Política Agrària Comuna (PAC), els Organismes Genèticament Modificats (OGM), la Recerca i la Innovació i molt més. Les institucions de la UE ens consideren la veu unificada del moviment ecològic a Brussel·les.

Entre 2002 i 2011, la nostra organització es va desenvolupar en dimensions, estructura organitzativa i difusió. L’any 2004 es va publicar un pla d’acció ecològic de la UE després d’uns esforços intensius de defensa. El mateix any, vam esdevenir president del grup assessor de la Comissió sobre Agricultura Ecològica. Per garantir el finançament suficient per al moviment ecològic europeu, vam decidir el nostre primer sistema de quotes durant la nostra Assemblea General el 2006, amb una actualització posterior al 2011. El primer Congrés Europeu Ecològic el 2007 i la Conferència de Processament Ecològic el 2011 van establir amb èxit aquests esdeveniments clau a Europa. A més, en aquell moment vam impedir l’adopció de l’etiqueta ecològica de la UE per als productes alimentaris i vam desenvolupar normes d’adopció per al processament de vins ecològics juntament amb el nostre recent Grup d’Interessos dels Processadors Ecològics. Aquests èxits no haurien estat possibles sense el nostre creixement intern de un empleat el 2002 a dotze el 2011.

Les institucions de la UE ens consideren la veu unificada del moviment ecològic a Brussel·les

Actualment, jugant un paper important en la formulació de polítiques de la UE

Des del 2011, hem continuat el nostre creixement intern, hem enfortit la nostra xarxa amb els nostres membres, les ONG, la societat civil i els organismes comercials i hem reforçat encara més les nostres relacions amb les institucions de la UE. En establir tres grups d’interès addicionals i diversos grups d’experts i de treball, IFOAM Organics Europe dóna veu als agricultors ecològics, als processadors, als minoristes i a les certificadores.

123rfLimited©william88

Per assegurar-nos que tot el sector se sent ben representat i té un objectiu clar per treballar, vam iniciar un procés de visió participativa el 2013. Basant-nos en consultes àmplies dels membres, hem exposat què vol aconseguir el moviment ecològic per al 2030 i hem desenvolupat un estratègia.

El 2030, el moviment ecològic vol un sistema alimentari i agrícola just, conscient del medi ambient, saludable i solidari a tot Europa, que cobreixi tres pilars:

  1. Ecològic a cada taula
  2. Millorar – Inspirar – Entregar
  3. Joc net – Pagament just

Entre els nostres èxits recents per assolir la nostra Visió 2030 hi ha l’objectiu del sòl ecològic en l’estratègia Farm to Fork de la UE i un nou Pla d’Acció Ecològic ambiciós de la UE. L’estratègia Farm to Fork (Del Camp a la Taula) de la Comissió Europea proposa un objectiu del 25% de sòl ecològic per al 2030. El Pla d’Acció Ecològica de la UE també inclou molts punts que defensem, inclosos els criteris mínims obligatoris per a la producció ecològica en la contractació pública, posicionar al menys un 30% del pressupost d’Horizon Europe en temes rellevants per al sector ecològic i accions sobre fiscalitat i cost real dels aliments. En un nivell més pràctic, vam convèncer la Comissió de posposar l’aplicació del nou Reglament ecològic de la UE a l’1 de gener de 2022, cosa que permet als productors ecològics preparar-se per als canvis previstos.

IFOAM Organics Europe dóna veu als agricultors ecològics, als processadors, als minoristes i a les certificadores

Aquests esdeveniments han passat durant un període difícil per a Europa i el món, causat per la pandèmia COVID-19. No obstant això, gràcies a tots els grups d’interès ecològics que van continuar treballant durant aquests moments difícils, el mercat ecològic continua creixent i mantenint la seva tendència positiva. A mesura que creixia el mercat ecològic, també creixia la nostra oficina. Amb 20 empleats el 2020, IFOAM Organics Europe gairebé va duplicar el seu personal d’oficines des del 2011, treballant incansablement per fer Europa més ecològica.

Creant un futur millor, la nostra visió de l’ecològic a Europa per el 2030

Diverses polítiques configuraran el futur dels aliments i dels productes ecològics a Europa. El Pacte Verd Europeu vol que Europa sigui neutral pel clima el 2050 i “aborda els reptes dels sistemes alimentaris sostenibles d’una manera integral, reconeixent els vincles inextricables entre persones sanes, societats sanes i un planeta sa”. Per ajudar a aconseguir-ho, l’estratègia Farm to Fork no només estableix un objectiu ambiciós però assolible del 25% de sòl ecològic a Europa el 2030, sinó també una reducció del 50% en les vendes d’antimicrobians per a bestiar i aqüicultura, mentre que l’estratègia de la UE sobre biodiversitat té com a objectiu reduir l’ús de pesticides químics en un 50%.

El nou Pla d’Acció Ecològica de la UE és una eina important per assolir l’objectiu del 25% i per desenvolupar encara més el sector orgànic. Com a IFOAM Organics Europe, contribuirem al seu èxit supervisant la seva implementació sobre el terreny. També ajudarem a transformar l’alimentació i l’agricultura donant suport als nostres membres en la seva defensa nacional dels Plans Estratègics de la PAC. Tot i l’acord decebedor sobre el Reglament dels plans estratègics de la PAC, els Estats membres encara s’enfronten a una enorme responsabilitat per garantir que la propera PAC abordi el col·lapse de la nostra biodiversitat i la crisi climàtica. El nostre recent estudi  “Prospectes i desenvolupaments per a productes ecològics en els plans estratègics nacionals de la PAC” visualitza els esforços que cada país ha de dur a terme per assolir els seus objectius nacionals potencials, que haurien de contribuir a l’objectiu mitjà de la UE del 25%. A més d’això, donant suport a l’agricultura ecològica en els seus plans estratègics de la PAC, els estats membres tenen una eina poderosa per garantir que la seva política agrícola nacional comenci a abordar el col·lapse de la nostra biodiversitat, que ha estat una realitat al camp europeu des de fa dècades. Llegiu el nostre informe que posa de manifest la contribució de l’agricultura ecològica a la protecció de la biodiversitat d’Europa.

Noves avaluacions

En el moment de realitzar aquest article, la Comissió està preparant avaluacions d’impacte sobre la legislació sobre les llavors i sobre el lloc de les noves tècniques genòmiques en la regulació sobre transgènics, que pot tenir conseqüències de gran abast per al moviment ecològic i els productors lliures de transgènics. Com a IFOAM Organics Europe, prepararem respostes a les consultes de la Comissió sobre tots dos temes i informarem regularment als nostres membres. El moviment ecològic ha estat i continua sent molt actiu en la protecció del sector dels aliments i de l’agricultura ecològica enfront dels transgènics i en el manteniment d’Europa lliure de transgènics. Estarem molt implicats en aquest debat polític, representant la veu del moviment ecològic europeu.

A més, mirant a mitjà termini, volem assegurar-nos que el moviment estigui preparat per afrontar els reptes futurs i ampliar la producció ecològica a Europa. Per tant, hem iniciat un procés per revisar la nostra estratègia interna 2021-2027. El resultat de l’enquesta informarà del procés de revisió i s’assegurarà que els objectius i les estratègies siguin rellevants en els nous contextos polítics, tecnològics i socials.

El moviment ecològic europeu creu fermament que junts, transformar els aliments i l’agricultura és possible

Finalment, voldria destacar que celebrarem el 20è aniversari d’IFOAM Organics Europe l’estiu del 2022. Juntament amb els membres de la xarxa IFOAM de tota Europa, el personal, els responsables de la presa de decisions i els representants d’altres organitzacions agroalimentàries i mediambientals, celebrarem els èxits dels darrers 20 anys i mirarem cap endavant.

Com a Director d’IFOAM Organics Europe, us puc assegurar que continuarem assegurant-nos que els principis ecològics i la visió del moviment ecològic continuïn estant en un lloc important a l’agenda política. Per descomptat, aquest serà un esforç conjunt dels nostres membres, personal de l’oficina, simpatitzants i socis. El moviment ecològic europeu creu fermament que junts, transformar els aliments i l’agricultura és possible.

Autor: Eduardo Cuoco, Director d’IFOAM Organics Europe.

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Octubre 2021

Deixa un comentari

Please enter your comment!
Please enter your name here