Ana Margarit és la Directora Financera i de Recursos Humans de Biocop, empresa de referència del sector ecològic amb una trajectòria històrica. Executiva multidisciplinària amb més de 20 anys d’experiència alineant estratègies empresarials, financeres, de recursos humans i de mercat en múltiples indústries, la seva missió a Biocop és liderar el creixement de la companyia sempre impulsant els valors ètics que els representen.

Ana Margarit
Ana Margarit, Directora Financera i de Recursos Humans de Biocop.

Les finances d’una gran empresa poden ser ètiques?

L’ètica i els valors positius han de formar part de la cultura corporativa de tota empresa. Únicament els principis ètics són els que asseguren un comportament adequat en una gran quantitat de situacions no previstes per les normes. Quan les finances es porten amb objectivitat, integritat, veracitat, transparència i bona fe, estàs generant confiança als accionistes, la direcció general, als companys i als clients. Responent a la teva pregunta: sí, les finances han de ser ètiques en qualsevol empresa.

Com es compatibilitzen els conceptes ‘codi ètic’ i ‘rendibilitat econòmica’?

Les empreses són rendibles quan generen valor per a tots i saben guanyar la confiança del client intern i extern. Es crea seguretat quan hi ha transparència i saber fer. Segons l’estudi dut a terme pel Ethispher Institute, organisme dedicat a la creació, promoció i difusió de les millors pràctiques en ètica empresarial, existeix una alta correlació entre ètica i major rendibilitat mitjana de l’empresa.

«Únicament els principis ètics són els que asseguren un comportament adequat en una gran quantitat de situacions no previstes per les normes»

Biocop neix com a cooperativa familiar, però avui és una de les empreses líders del sector. Com s’aconsegueix aquest creixement empresarial sense perdre de vista els valors fonamentals?

Biocop va néixer en els anys 70 de la convicció que una alimentació millor era possible. Aquest compromís i responsabilitat social persisteix en el temps, tant per als clients com per als proveïdors. Treballem amb el màxim respecte l’origen dels nostres productes, pel medi ambient i per la salut de les persones. A més, assegurem la procedència ètica dels nostres productes i donem suport al comerç just. Això fa que el mercat reaccioni positivament davant una empresa compromesa amb la societat.

Actualment pertanyem al Grup Ekibio – Léa Compagnie Biodiversité que, des de la seva creació, reivindica el seu compromís Bio-ètic, Bio-Eco-Lògic i Bio Empresa sostenible per la millora contínua de les seves activitats i la seva gestió global. Una voluntat d’anar més enllà de la normativa per a afavorir una economia sostenible i responsable.

«En el segle XXI, la transparència és imprescindible per a un èxit a mitjà termini»

Quin paper juga la transparència en tot això?

Els clients demanden transparència. Incrementant l’exposició de l’empresa amb aquesta informació, provoques una millora en el compromís amb el consumidor o treballador. En el segle XXI, la transparència és imprescindible per a un èxit a mitjà termini.

Quant al personal, quines mesures es poden aplicar per a una gestió més responsable (comunicació, flexibilitat horària, contacte humà…)?

L’equip ha de ser el “client vip” de qualsevol empresa i cal treballar en el seu benestar ajudant-lo amb la motivació i l’equilibri entre els àmbits personal i professional. L’àrea de Recursos Humans és clau en tot això. Gran part de l’èxit de Biocop és gràcies a l’equip que tenim. Des de direcció busquem contínuament la manera de mantenir a l’equip motivat, mitjançant la comunicació, un sistema de treball híbrid que combina teletreball i presencialitat, la política d’escolta, la formació, etc.

En aquest sentit, quines són les claus per a aconseguir uns pressupostos eficients i amb un impacte social positiu?

Un pressupost eficient és el mitjà per a dur a terme els projectes que ha de realitzar l’empresa per a aconseguir els seus objectius. La clau és definir aquests objectius. La cultura corporativa de Biocop està construïda per a generar un impacte social positiu i mantenir la seva credibilitat. És l’essència i pilar de creixement. Està per sobre de qualsevol pressupost temporal.

Com arribem a aquest impacte social positiu? Ens preocupem dels nostres col·laboradors, avaluem als proveïdors a partir de la sostenibilitat dels seus processos i productes, busquem integrar-nos en la societat per a transformar-la positivament per a avançar en la mateixa direcció aportant iniciatives i atenent les seves necessitats i busquem la reducció de la petjada ambiental en cadascun dels nostres processos.

«Som els que hem de respondre davant la societat i garantir que els nostres productes compleixen uns factors ètics, mediambientals i nutricionals»

En la seva opinió, el nivell d’exigència ètica és elevat en el sector ecològic o “el fi justifica els mitjans”?

En el sector ecològic l’exigència ètica ha de ser màxima. Aquesta indústria està incorporant al mercat un producte de més qualitat nutricionalment parlant, però també amb un preu més elevat. Per això, som els que hem de respondre davant la societat i garantir que els nostres productes compleixen uns factors ètics, mediambientals i nutricionals, molt lligats al món ecològic.

En el nostre cas, a més de treballar amb productes certificats ecològics que han passat els més estrictes controls de seguretat alimentària de la Unió Europea, garantint la seva qualitat i traçabilitat, som molt exigents amb el sabor i la qualitat nutricional, la procedència ètica dels productes, la inserció laboral dels grups més desfavorits i el comerç just.

Autora: Ariadna Coma, Periodista.

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Octubre 2021