No és qüestionable que el consum de productes procedents de la indústria d’aliments i begudes està provocant un augment de malalties. La indústria alimentària inunda el mercat amb aliments insegurs, ja que el seu consum afecta directament la salut.

Alimentos inseguros: en el límite de la legalidad
123rf Limited©kirillm. Colorants en verdures i hortalisses

El problema dels aliments insegurs

Mitjançant un màrqueting agressiu, algunes empreses del sector venen productes que en molts casos estan en el límit del que estableix la normativa, una línia subtil que sovint és traspassada i que comporta la retirada del producte dels punts de venda.

Estan creant un problema a nivell mundial. Són productes amb alt contingut de sucre, sal i greix, que suposen un risc elevat per a la salut del consumidor i que tindran conseqüències sobre les generacions futures.

Màrqueting agressiu cap al consumidor

Molts consumidors no valoren els riscos que comporten els aliments que prenen. Busquen satisfer els seus desitjos, en gran part induïts pel màrqueting i la promoció dels fabricants, sense reparar en el perill que comporta consumir uns productes alimentaris insegurs que hipotequen la salut. Entre els aliments no innocus que es produeixen i venen n’hem de distingir dos tipus, els que són nocius i els que són no saludables.

Aliments nocius

Els aliments nocius són aquells el consum dels quals té un risc indubtable de dany directe, aliments que contenen elements tòxics o perillosos, substàncies químiques que al ser ingerides produiran un dany segur a mig i llarg termini. És el cas dels aliments que contenen metalls pesants, com mercuri o arsènic, compostos químics orgànics i inorgànics com pesticides, o diferents toxines generades en els processos de producció.

Entre els aliments no innocus que es produeixen i venen n’hem de distingir dos tipus, els que són nocius i els que són no saludables

Aliments no saludables

Hi ha un segon grup d’aliments no innocus que afecten negativament la salut. Són els productes alimentaris no saludables. Es tracta de productes que incrementen de manera significativa les malalties, per estar atapeïts de sal, sucre i greix. Aparentment no representen un risc per a la salut, però el seu consum diari els converteix en un agent letal. Un bon exemple d’aquests productes són els refrescos i els aliments processats, que causen estralls en la salut de la població, sobretot en nens i joves.

Les begudes ensucrades no són més que aigua amb additius i colorants químics, i, sobretot, enormes quantitats de sucre. No aporten cap nutrient a l’organisme. El seu consum s’ha estès i generalitzat en la població, produint un increment de l’obesitat i un augment de les possibilitats de patir diabetis, infarts i malalties vasculars.

 Autor: Raúl Martínez, Dietista-nutricionista, biòleg

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Novembre 2021

Deixa un comentari

Please enter your comment!
Please enter your name here