Alemanya necessita soja de collita pròpia, i per a això compta amb  l’esperit investigador de milers de jardiners aficionats de tot el país. És la base de 1.000 Jardins – L’experiment de la soja en floració, un projecte de recerca participativa que Taifun i la Universitat de Hohenheim han posat en marxa per a desenvolupar la producció ecològica de tofu.

A la cerca de varietats autòctones de soja
123rfLimited©jackf. Collita domèstica de soja

Els beneficis de cultivar soja

La soja és un cultiu beneficiós per al sòl: aporta nutrients i afavoreix la rotació dels cultius. Empreses com Taifun, per exemple, s’abasteixen de soja de producció europea. Però moltes de les varietats no s’adapten a les baixes temperatures d’algunes regions alemanyes. Així doncs, la producció derivada de la soja, com el tofu, depèn de les importacions i les corporacions mundials proveïdores de llavors.

Per a revertir aquesta situació i trobar varietats adaptades als camps nacionals que permetin l’autoabastament, el projecte pretén recopilar dades sobre el creixement de la soja en tota Alemanya. Entre abril i octubre de 2022, jardiners voluntaris d’arreu del país conrearan, entre abril i octubre de 2022, diferents varietats de soja a casa seva, sota sistemes ecològics. Sembraran 10 encreuaments naturals de soja diferents, alternats amb fileres de 2 espècies de plantes amb flor, per a esbrinar quines varietats prosperen millor en cadascuna de les regions, quin paper exerceixen les condicions climàtiques en els cultius. I sobretot, quina influència tenen les franges de floració en la soja i en la qualitat del tofu resultant. És a dir, quines flors enriqueixen els cultius ecològics.

L’experiment 1.000 Jardins

I per què una recerca participativa? Com més diversos siguin els jardins en què es desenvolupi el projecte, més valuoses seran les dades obtingudes. 1.000 jardins convida a jardiners i agricultors professionals o aficionats, professors d’horticultura, horts comunitaris i grups escolars a participar en la iniciativa. Els requisits són senzills: només es necessita disposar d’un mínim de 5 metres quadrats de jardí i l’esperit de recerca per a conrear les varietats i acompanyar el seu desenvolupament des de la sembra fins a la collita.

Com més diversos siguin els jardins en què es desenvolupi el projecte, més valuoses seran les dades obtingudes

“Tenim moltes possibilitats de desenvolupar la soja per a les regions més fredes gràcies a les tècniques d’encreuament naturals i a la passió dels qui es dediquen a la jardineria. Per a la nutrició humana, això seria realment innovador”, destaca Wolf-gang Heck, cofundador de Taifun. Des que es va posar en marxa 1.000 Jardins l’any 2016, s’han trobat més de 500 encreuaments prometedors per a l’obtenció de llavors.

Autora: Ariadna Coma, Periodista

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Desembre 2021