La crisi climàtica actual posa de manifest que o canviem el model de producció, distribució i consum, o el futur que ens espera és realment negatiu. Davant d’aquest panorama, molts consumidors, preocupats pel món en què viuen i el que deixaran a les següents generacions, es ‘rebel·len’ davant del sistema i busquen crear alternatives de consum transformador, responsable i conscient: són ells els copropietaris i cotreballadors dels supermercats cooperatius.

supermercats cooperatius

Supermercats cooperatius: botigues de venda al detall sense ànim de lucre

El 1916, va néixer el primer supermercat clàssic, anomenat Piggly Wiggly, a la ciutat de Memphis (Estats Units). Feia més còmode i ràpida la venda i compra d’aliments. Des de llavors i durant tot el passat segle, els supermercats van conquistar pràcticament tothom i fins i tot es van crear els hipermercats, contribuint a la pèrdua del petit comerç i a que cada tram de la cadena agroalimentària estigués en mans d’un grapat de multinacionals que han anat augmentant el seu poder. No obstant això, no tots els consumidors volen participar en aquest sistema.

Curiosament, l’alternativa als supermercats clàssics pot arribar des de la seva re-invenció: amb els supermercats cooperatius, botigues de venda al detall sense ànim de lucre i els clients són els copropietaris. La majoria són, a més, participatius, ja que els copropietaris -els socis- treballen de forma voluntària unes determinades hores al mes -entre 3 i 4 habitualment- fent les tasques quotidianes d’aquest tipus d’establiments com són la recepció de comandes, la neteja o l’atenció a caixa, i permetent així abaratir el preu dels productes. La qualitat i el preu atrauen més socis, i amb més socis s’aconsegueixen preus encara més baixos, més productes i, de nou, més socis.

Benefici per a tots

La iniciativa col·laborativa persegueix que tots els implicats en la cadena alimentària surtin beneficiats. Els socis prenen les decisions sobre què es ven, estan informats sobre les condicions de producció, estableixen relacions justes amb productors i altres cooperatives i un preu honest. Habitualment s’ofereixen productes ecològics, de temporada i de proximitat amb l’objectiu d’oferir aliments saludables a tots els ciutadans: que menjar bé no sigui un luxe.

Els supermercats cooperatius són botigues de venda al detall, sense ànim de lucre i els clients són els copropietaris

Una història d’èxit

Per trobar el primer supermercat cooperatiu hem de remuntar-nos a la dècada dels 70 del passat segle. Va ser també als Estats Units, a Brooklyn (Nova York), on Joe Holtz i veïns de barri de Park Slope van decidir establir una cooperativa anomenada Park Slope Food Coop (PSFC). Volien proveir-se d’aliments de proximitat i de qualitat a un preu assequible. Va ser una idea d’èxit: actualment, ofereixen més de 5.000 productes, són més de 17.000 membres i els seus socis estalvien entre un 20% i un 40% de la seva despesa setmanal en alimentació.

A la seva imatge i semblança, Tom Boothe i Brian Horihan van promoure l’obertura a la tardor de 2016 de La Louve, a París. El supermercat cooperatiu arribava així al Vell Continent, tenint molt bona acollida: a 30 de juny de 2021, comptaven amb 9.034 socis, segons detallen a la seva pàgina web. Boothe també està darrere del documental Food Coop, que es va estrenar a França a finals de 2016 i que ens ensenya els engranatges i els secrets de Park Slope Food Coop. El llargmetratge va ser vist en els quatre primers mesos per unes 20.000 persones i va ser la llavor de molts altres projectes de supermercats cooperatius a França i a la resta d’Europa.

Los supermercados cooperativos

La situació a Espanya

A Espanya, existeixen des dels anys 90 grups i associacions de consum de productes ecològics com El Encinar (Granada), BioALai (Vitòria) i Landare (Pamplona). Alguns d’ells han decidit ara anar una mica més lluny i fer seu el concepte de supermercat amb l’objectiu d’arribar a més persones, seguir apoderant els consumidors i democratitzar l’alimentació sostenible i saludable.

Així, en els últims anys s’han constituït grups promotors i cooperatives en ciutats com Madrid (LA OSA, Biolibere, Supercoop), Saragossa (A Veïnal), Bilbao (Labore), Barcelona (Food Coop BCN), Mallorca (Terranostra), València (Som Alimentació), Manresa (Supercoop) i Mataró (la Feixa) que han obert o estan gestant supermercats cooperatius.

A Espanya, existeixen des dels anys 90 grups i associacions de consum de productes ecològics com El Encinar (Granada), BioALai (Vitòria) i Landare (Pamplona)

LA OSA va ser el primer supermercat cooperatiu i participatiu a Espanya. Està situat al districte madrileny de Tetuan i va obrir les seves portes al desembre de 2020 amb el suport de més de mil socis. Per poder comprar, has de fer-te cooperativista: pagar una quota única de 100 euros i dedicar 3 hores del teu temps cada 4 setmanes en els torns de supermercat.

A Barcelona, Foodcoop BCN espera pujar la persiana a finals d’aquest any al barri de l’Eixample, convertint-se en el primer establiment d’aquest tipus de la capital catalana. Actualment, busquen arribar als 500 socis. Per fer-se soci i copropietari cal una aportació única de 90 euros i dedicar 3 hores mensuals a les tasques de funcionament.

Economia social i solidària

Els supermercats cooperatius estan emmarcats dins de l’economia social i solidària, i es relacionen amb altres conceptes com la sobirania alimentària i l’agroecologia. L’economia social i solidària ha tingut una especial rellevància al nostre país, especialment arran de la crisi financera i social del 2008 i del moviment del 15-M, que va emergir el 15 de maig de 2011 amb l’ocupació de diverses places per tota la geografia espanyola. Actualment, les iniciatives de consum ètic no només es donen en el sector alimentari: existeixen també en altres com el bancari i l’elèctric. A poc a poc, els ciutadans s’estan apoderant i són conscients de la importància que té la seva manera de consumir per aconseguir un món millor.

Autora: Cristina Fernández, Periodista & Blogger

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Desembre 2021