El cacau és el dolç favorit de bona part de la població mundial. Un superaliment que sedueix pel seu sabor, les seves propietats saludables i l’efecte estimulant que té sobre les emocions, especialment la felicitat. El que molts no tenen en compte és que la seva producció sovint s’associa a paraules com a sobreexplotació o insostenibilitat ambiental i social. Enfront d’això, el cacau ecològic i de Comerç Just s’erigeix com una alternativa que convenç cada vegada a més consumidors.

cacao ecológico
Grans de cacau i cacau en pols. 123rf@belchonock

La producció de cacau ecològic segueix creixent

El cacau és un dels cultius ecològics permanents més destacats, després de l’olivera, el cafè, el raïm i les nous. L’any 2019, la superfície del cacau ecològic sumava un total de 363.706 hectàrees a tot el món, representant el 3,1% del total de la producció ecològica, destaca FiBL en el seu últim informe The world of organic agriculture (2021). En concret, va augmentar en més de 42 mil hectàrees respecte a l’any anterior. Per continents, Àfrica lidera la producció, amb 217.169 hectàrees i el 60% de la producció mundial. En segon lloc hi trobem Amèrica Llatina, amb 146.114 hectàrees, i finalment Àsia amb un total de 423 hectàrees. Per països, República Dominicana encapçala la producció ecològica (amb 89.623 hectàrees), seguida de Sierra Leone (79.797 ha) i Congo (71.609 ha).

La superfície del cacau ecològic sumava un total de 363.706 hectàrees a tot el món l’any 2019

Una dada especialment interessant és que la producció ecològica del cacau té perspectives de creixement en els pròxims anys: 4.474 hectàrees, distribuïdes al voltant del món, es troben sota un procés de conversió ecològica. En aquest sentit, destaquen l’Equador, Nicaragua, Bolívia i Ghana, els països que actualment aposten per la transició cap a sistemes agrícoles sostenibles.

Cacao ecológico
El cacau en pols s’extreu dels grans de cacau. 123rf@yelenayemchuk

Un mercat divers i extens

El cacau és un producte popular i el mercat d’aquesta matèria primera és molt divers, ja que es proveeix de grans de diferents orígens i qualitats. Segons l’estudi de FiBL, compta amb un volum aproximat d’unes 66.000 tones mètriques a tot el món. I és que la demanda de xocolata no para de créixer. Un informe recent del Centre per a la Promoció de les Importacions dels Països en Desenvolupament (CBI) apunta que el consum mitjà de xocolata en el món s’estima en 0,9 quilograms per càpita a l’any. En termes generals, Europa és el major mercat mundial de fabricació i exportació de xocolata, al costat dels Estats Units, i presenta nivells de consum més elevats: a Alemanya el consum anual de cacau per persona de 11kg, mentre que a Suïssa i Estònia és de 9,7kg i 8,8kg respectivament.

Cacau ètic i bio, com a resposta a un model productiu insostenible

Les dades demostren que, mentre que el cultiu de cacau es troba principalment a les regions tropicals dels països del Sud, la major part del processament i el consum de productes de cacau es donen als països industrialitzats. Segons informes de Fairtrade Iberia, el cacau es conrea en més de 30 països en vies de desenvolupament i 14 milions de persones depenen de la producció de cacau per a la seva subsistència a tot el món.

En termes generals, es calcula que el 90% de la producció mundial de cacau prové de petites empreses i cooperatives familiars que conreen el cacau en camps petits, de menys de 5 hectàrees. La majoria d’elles es concentren a Costa d’Ivori, Ghana, el Perú i República Dominicana. En aquestes regions, la producció es recolza en petits productors que, amb molta freqüència, treballen en condicions de desigualtat, injustícia i explotació.

La producció de cacau es recolza en petits productors que amb molta freqüència treballen en condicions de desigualtat, injustícia i explotació

Malgrat ser un producte amb una gran demanda, el preu dels grans de cacau s’ha desplomat en els últims anys. A més, l’accés dels petits productors al mercat és difícil. Tot això provoca desequilibris en la cadena de producció que converteixen al cacau en un producte de consum lucratiu. Per exemple, els productors tan sols guanyen una mitjana del 6% del valor final d’una barra de xocolata, un percentatge ínfim del valor de venda.

El Comerç Just marca la diferència

El Comerç Just (Fairtrade) neix per a revertir aquesta situació. Així doncs, l’objectiu és fer més sostenible el cultiu del cacau perquè els agricultors puguin mantenir-se millor a si mateixos i a les seves famílies. És un model que marca la diferència en la vida dels productors, garantint sistemes de producció econòmica i socialment sostenibles, assegurant un preu mínim, per sota del qual no es pot comprar ni vendre el cacau. A més, recolza una remuneració justa, amb un marge suficient per a viure i treballar en condicions dignes a mitjà i llarg termini.

cacao ecológico
Panotxes de cacau en l’arbre d’una finca de cacau ecològica a República Dominicana. 123rf@gar1984

Mostra d’això és l’últim informe de Fairtrade International. Les dades apunten que des d’octubre de 2019 fins a desembre del mateix any, els agricultors de Costa d’Ivori van guanyar 15,1 milions de dòlars més en les seves vendes de Comerç Just en comparació amb els preus convencionals. I això és només un exemple. En 2018, un total de 323 organitzacions d’agricultors, que representen a 322.363 petits agricultors, tenien un certificat per a produir i vendre cacau de Comerç Just.

A més, s’ha produït un fort augment en les vendes de grans de cacau que són alhora ecològics i de Comerç Just. És a dir, cacau sostenible des del punt de vista socioeconòmic i també ambiental: es produeix i es processa mitjançant tècniques naturals com la rotació de cultius, la protecció biològica dels cultius, l’abonament verd i el compost. Entre 2014 i 2018, els grans de cacau certificats per tots dos estàndards van augmentar un 39% a nivell mundial, ascendint a gairebé 34 mil tones en 2018.

Entre 2014 i 2018, els grans de cacau certificats pels estàndards ecològics i de Comerç Just van augmentar un 39% a nivell mundial

A causa dels canvis de consum generalitzats, la demanda de cacau ecològic augmenta i s’espera que continuï creixent. Segons les últimes dades de la consultora Market Watch, el mercat mundial del cacau ecològic es va valorar en 402,8 milions de dòlars l’any 2020 i es preveu que abasti els 694,3 milions de dòlars en 2026, amb una taxa de creixement anual del 9,5% durant 2020-2026.

cacao ecológico
Xocolata calenta en una tassa amb cacau en pols. 123rf@plateresca

La demanda de cacau de Comerç Just creix a Espanya

El cacau s’ha convertit en un dels productes més importants del Comerç Just a Espanya: aproximadament el 60% de les vendes certificades per Fairtrade corresponen a la categoria del cacau. L’any 2020, el volum de certificacions va créixer un 28%, arribant a les 20.255 tones. En total, 60 marques amb distribució a Espanya van triar Fairtrade per a comercialitzar 885 referències que inclouen cacau certificat, un 11% més que l’any anterior.

El cacau s’ha convertit el producte més important del Comerç Just a Espanya

Paral·lelament, les vendes de producte certificat pel segell Fairtrade van superar els 94,5 milions d’euros (un 10% més que l’any anterior). Aquest creixement es deu, principalment, a la demanda d’un consumidor cada vegada més conscient i compromès amb la sostenibilitat i els drets humans. La despesa per càpita dels espanyols en productes de Comerç Just amb segell Fairtrade ja ha aconseguit els 2 euros anuals (una xifra considerable, tenint en compte que la despesa total de productes de Comerç Just se situa en els 2,87€).

AlterNativa3: gairebé 30 anys de cacau ecològic i Fairtrade

Un dels productors i elaboradors de cacau de Comerç Just a Espanya és AlterNativa3, que des de fa gairebé 30 anys ofereix productes ètics elaborats amb cacau ecològic. Fundada l’any 1992, la cooperativa produeix i envasa més de 20 tones de cacau en sec a la seva fàbrica elaboradora pròpia, situada a Terrassa (Barcelona).El dia a dia de la cooperativa es basa en l’elaboració de productes saludables, sense conservants ni additius artificials, cuidant al màxim el procés d’elaboració. Per a això, se seleccionen les millors matèries primeres. Es conreen en petites cooperatives de productors d’origen, formades per dones o els col·lectius més desfavorits. En concret, per a l’elaboració del cacau AlterNativa3 manté relacions a llarg termini amb els productors de 8 cooperatives situades a Àfrica, Amèrica Llatina i Amèrica Central. D’aquesta manera, i fidel a l’essència del comerç just, assegura un preu just en la producció de les llavors de cacau i un marge econòmic suficient perquè les cooperatives d’origen puguin continuar amb la seva activitat i viure en condicions dignes.

Des de fa gairebé 30 anys, AlterNativa3 ofereix productes ètics elaborats amb cacau ecològic

Com a resultat, AlterNativa3 ofereix una gran varietat de productes elaborats amb cacau certificats amb els segells ecològic (Euro Fulla) i de Comerç Just (Fairtrade). A part de la seva oferta de cacau en pols (ja sigui pur o instantani), el seu extens catàleg des complementa amb gotes de xocolata per a fondre i fer cobertures, així com diverses referències en tauletes de xocolata elaborades amb cacau procedent de diferents orígens, sabors i intensitats. Destaquen, en aquesta categoria, la tauleta de xocolata 60% amb gingebre i llimona, la xocolata 70% amb nibs de cacau o la xocolata negra mascao 58%, 70% o 85%, per exemple.

cacao ecológico
Tauletes de xocolata ecològica i de Comerç Just, de AlterNativa3

Autora: Ariadna Coma, Periodista

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Novembre 2021

Deixa un comentari

Please enter your comment!
Please enter your name here