L’objectiu de l’estratègia “De la Granja a la Taula” de la Comissió Europea per a reduir l’ús de plaguicides en un 50% en 2030 sembla estar molt lluny. L’informe “Altes de plaguicides 2022” (Pestizidatlas 2022, en alemany) mostra que l’ús d’aquestes substàncies ha aconseguit un nou rècord mundial, amb un ús global de 4 milions de tones. Entre 2000 i 2018 l’ús ha crescut un 30%.

tractor fumigando pesticidas

La deriva dels plaguicides de l’agricultura convencional

L’ús intensiu de plaguicides químic-sintètics es considera habitualment una causa de pèrdua de biodiversitat, una amenaça directa per als insectes, especialment les abelles, i un impacte molt negatiu en la salut tant dels agricultors que apliquen els plaguicides, com de les persones que viuen en les zones on s’utilitzen intensivament i del consumidor final que ingereix dia a dia quantitats de residus en els productes polvoritzats. No en va, els plaguicides utilitzats són la causa de la contaminació general del medi ambient per substàncies tòxiques.

Els plaguicides són la causa de la contaminació general del medi ambient per substàncies tòxiques

L’objectiu de la Comissió Europea de passar a un 25% d’agricultura ecològica l’any 2030 forma part de l’estratègia per a reduir l’ús d’aquestes substàncies. De mitjana, els productes ecològics mostren molta menys contaminació amb residus: el 85% dels productes ecològics analitzats no mostren residus, segons l’informe publicat per l’EFSA (2020). Per això, l’agricultura ecològica és una clara sortida a la contaminació química que s’estén pertot arreu. Recerques recents a Alemanya sobre 163 llocs diferents, on es van prendre mostres d’aire, mostren que en tots els llocs, fins i tot en àrees naturals protegides com el Harz, es troben residus en l’aire. A més, en el 15% de les mostres ecològiques analitzades es troben baixes quantitats de substàncies utilitzades en l’agricultura convencional (EFSA).

Detenir al contaminador, no al sector ecològic

En aquest sentit, Bavo van den Idsert, director de l’Associació OPTA Europa, apunta: “És realment un missatge molt negatiu que l’ús de pesticides químic-sintètics continuï creixent a tot el món, i fins i tot a la UE. L’enorme creixement de l’ús d’una substància com el glifosat des de l’any 2000 és impactant. En aquest mateix moment es poden trobar per tota Europa “camps taronges”, causats per la fumigació amb aquesta substància. I els agricultors que ho utilitzen, fins i tot reben subvencions de la UE. Una vergonya que hauria de detenir-se immediatament, en interès del medi ambient i de la salut dels consumidors. Però la Comissió i els estats membres de la UE ho retarden any rere any i, així, l’ús de químics s’expandeix encara més. Mentrestant, sembla que exigir una política de residus zero per als productes ecològics com a refugi per als consumidors preocupats s’ha convertit en una estratègia de la Comissió i d’alguns Estats membres. Però això no és possible en un entorn completament contaminat, basat en l’autorització de l’ús excessiu de pesticides en l’agricultura autoritzat per la UE i els Estats membres. És hora de detenir o reduir massivament la producció de l’aplicació de plaguicides a la UE. I és totalment inacceptable que la indústria química de la UE estigui exportant a altres continents grans quantitats de pesticides prohibits des de fa anys. Aquests pesticides són destructius per als països importadors i sovint tornen a través dels aliments importats als ciutadans de la UE i, per descomptat, també poden afectar la qualitat dels cultius ecològics importats”.

L’agricultura ecològica és una clara sortida a la contaminació química que s’estén per tot arreu

Per això, OPTA es mostra ferma. Si la Comissió vol acabar amb la contaminació per residus en els productes ecològics, apunta l’organització, hauria de deixar de perseguir els agricultors, importadors i processadors ecològics que no utilitzen els plaguicides, però que a penes poden defensar-se de les contaminacions involuntàries. “Si es vol detenir la contaminació”, conclou Bavo van den Idsert, “primer cal detenir al contaminador, no al sector ecològic que és clarament víctima de les contaminacions”. Aquest informe sobre plaguicides és un crit d’atenció a la Comissió Europea i als Estats membres. És hora d’un enfocament diferent, és hora d’actuar, ja!”.

Consideri fer-se membre d’OPTA, l’Associació de Comerç i Transformació Ecològica.OPTA

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Gener 2022