Amb motiu de la celebració el 3 de febrer del primer diàleg a tres bandes sobre el Reglament relatiu a les estadístiques sobre els inputs i productes agrícoles (SAIO), IFOAM Organics Europe demana al Consell de Ministres de la UE que permeti la recollida sistemàtica de dades sobre l’agricultura ecològica. Aquest reglament cobriria les estadístiques sobre producció agrícola, preus agrícoles, nutrients i productes fitosanitaris, però la posició del Consell de la UE introdueix disposicions que limitarien la recollida de dades sobre l’agricultura ecològica.

 

organic fields

Contemplar les dades de la agriculutra ecològica

Per a IFOAM Organics Europe, restringir la quantitat de dades recollides sobre el sector ecològic seria una oportunitat perduda. El moviment de l’alimentació i l’agricultura ecològica demana als colegisladors que aprofitin aquesta oportunitat per a integrar finalment l’agricultura ecològica en totes les categories estadístiques del reglament SAIO.

Jan Plagge, President de IFOAM Organics Europe, diu: «Les estadístiques agrícoles de la UE han de reflectir l’impuls per a aconseguir l’objectiu del 25% d’agricultura ecològica en 2030 en l’Estratègia «De la Granja a la Taula» i el Pla d’Acció de la UE per a l’Agricultura Ecològica. Si l’agricultura ecològica ha de representar una quarta part de les terres agrícoles de la UE en 2030, no podem confiar en les estadístiques agrícoles que no tenen en compte l’agricultura ecològica».

«Els Estats membres necessiten proporcionar dades precises per a supervisar adequadament el progrés dels objectius verds europeus»

Eduardo Cuoco, Director d’IFOAM Organics Europe, afegeix: «Els Estats membres necessiten proporcionar dades precises per a supervisar adequadament el progrés dels objectius de les estratègies «De la Granja a la Taula» i «Biodiversitat». Donada l’esperada contribució del sector ecològic a aquests objectius, és imperatiu crear subcategories sobre agricultura ecològica per a cadascuna de les categories estadístiques establertes pel Reglament SAIO. A més, el futur Reglament SAIO ofereix una gran oportunitat per a millorar el nostre coneixement sobre la contribució de l’agricultura ecològica al sistema agrícola de la UE. Els investigadors de l’agricultura ecològica porten anys demanant accés a dades precises sobre aquesta».

Protegir les polítiques ecològiques

La disponibilitat de dades ecològiques no és l’única qüestió que està en joc en el Reglament SAIO. Mentre que la Comissió i el Parlament van proposar millores significatives en la recollida de dades sobre l’ús de plaguicides, assegurant la disponibilitat de dades anuals precises i comparables a nivell de la UE, el Consell Europeu vol afeblir seriosament aquestes possibilitats. Els informes de Client Earth, PA Europa i Global 2000 publicats recentment ho demostren. IFOAM Organics Europe s’uneix a aquestes ONGs per a condemnar la posició retrògrada del Consell, que faria impossible mesurar el progrés cap a l’objectiu de reducció del 50% dels plaguicides de l’Estratègia de la UE de la Granja a la Taula. Els Estats membres no haurien de sortir-se amb la seva després d’anys de fracassos en la reducció de l’ús de plaguicides sintètics ocultant el seu ús i negant-se a proporcionar dades a les institucions de la UE.

La posició retrògrada del Consell faria impossible mesurar el progrés cap a l’objectiu de reducció del 50% dels plaguicides

IFOAM Organics Europe fa una crida a la Presidència francesa de la UE -que dirigirà els diàlegs a tres bandes de la SAIO en nom del Consell- perquè sigui coherent amb les seves pròpies prioritats per a accelerar la transició agroecològica i reduir l’ús de pesticides. La Presidència francesa, insisteix l’organització, hauria d’assegurar-se que la posició del Consell no perjudiqui el Pacte Verd de la UE i a l’estratègia «De la Granja a la Taula».

Més informació: IFOAM Organics Europe

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Febrer 2022

Deixa un comentari

Please enter your comment!
Please enter your name here