A tots ens agrada menjar i això és normal. Moltes vegades, quan es parla d’alimentació emocional, se sol fer en sentit negatiu, en referència a com les emocions poden impedir les nostres intencions de menjar saludablement. No obstant això, hi ha un costat positiu, ja que entendre per què ens agrada menjar i d’on venen els vincles emocionals relacionats amb el plaer de menjar, ens ajudarà a tenir una relació millor amb el menjar.

123rfLimited©imagesource

Per què ens atrau allò que és especialment calòric?

És una qüestió d’instint natural, ja que biològicament menjar ens produeix plaer i ens garanteix la supervivència. A la nostra història natural hi ha hagut molts anys d’escassetat d’aliments, on menjar com més calòric era millor (garantia la supervivència) i quan els que tenien el metabolisme lent sobrevivien més (això no passa ara). Per això, entre altres coses, tenim afinitat instintiva pel que és més calòric i, a més, el nostre metabolisme té mecanismes molt fins per detectar “escassetat”. Aquest és un dels motius pels quals quan ens posem a dieta per perdre pes i mengem menys, el cos activa els senyals de gana i cerca d’aliment de forma gairebé “desesperada”.

A la nostra història natural hi ha hagut molts anys d’escassetat d’aliments, on menjar com més calòric era millor

Vincles emocionals biològics i apresos del plaer de menjar

El primer aliment que provem als braços de la nostra mare és la llet materna (o de fórmula), un aliment ric en proteïnes, greixos i sucres, que associem amb seguretat i amor. Per això el sabor dolç i els aliments grassos són els que tenen més vincle emocional, ja que són els primers que provem en aquest context tan agradable. A més, hi haurà vincles que es forjaran al llarg de la nostra infància, ja que la resta de sabors i aliments han de ser introduïts i acceptats en un llarg procés d’aprenentatge. Cal evitar premis o càstigs amb aliments ja que això són missatges molt potents de que hi ha aliments més bons que altres. Per exemple, quan de nens hem anat al metge i ens han donat una piruleta o quan ens han premiat amb unes llepolies per haver-nos portat bé. El missatge que queda al nostre inconscient és que els dolços o altres aliments calòrics són deliciosos i serveixen per compensar situacions difícils o per premiar-nos quan hem fet un gran esforç.

comer
123rfLimited©boyarkinamarina. Menjar amb ansietat no és bo

Tres perfils psicològics

Els estudis sobre comportament alimentari descriuen tres perfils de personalitats diferents a l’hora de menjar.

Perfil emocional: és la persona que menja en resposta a emocions negatives o a cansament/son. Té dificultat per distingir la fam veritable d’aquests altres estats i pot ser que a la seva infància o adolescència aprengués a menjar en resposta a les emocions per reduir/compensar l’angoixa emocional. Ha de posar especial atenció a reconèixer els senyals físics de gana ja que té més risc de patologies relacionades amb la dieta: sobrepès, obesitat, diabetis, hipercolesterolèmia, etc.

Perfil extern o hedonista: és aquell que menja impulsivament quan té estímuls externs com la vista, l’olfacte i el gust d’aliments atractius, independentment de les sensacions internes de gana i sacietat. També són persones que tenen més risc de patologies relacionades amb la dieta, especialment si el seu context de vida implica menjars fora de casa, ja sigui per feina o per vida social.

Perfil restrictiu: és aquella persona on predomina la limitació de la ingesta d’aliments. No es refia dels seus propis senyals de gana i sacietat i prefereix controlar allò que menja en funció dels seus coneixements del que és adequat dietèticament. Té molt en compte la seva salut, el benestar, la forma física i el pes corporal, encara que no sempre estigui ben orientat. El seu inconvenient és que es poden perdre algunes emocions saludables pel que fa al menjar per la seva rigidesa i fins i tot, en alguns casos, poden tenir més risc de caure en trastorns de la conducta alimentària.

Cal evitar premis o càstigs amb aliments ja que això són missatges molt potents de que hi ha aliments més bons que altres

Algunes recomanacions útils

La solució per optimitzar la nostra relació amb el menjar i la nostra dieta és entendre quin tipus de perfil som, identificar si arrosseguem molts vincles emocionals per la nostra vivència o aprenentatge durant la infància i procurar no deixar-nos portar per ells sempre sense deixar de gaudir del menjar. Això ens pot ajudar:

  • Procura gaudir sempre d’una alimentació saludable, cada àpat és una ocasió per delectar els nostres sentits, posa la creativitat a favor teu.
  • No mengis en situacions d’estrès, ansietat, tristesa, cansament, etc. Identifica aquestes sensacions i dona’ls la solució adequada: relaxant-te, dormint, dedicant-te temps, etc. Si la temptació és molt forta, beu aigua o pren una infusió i compta fins a deu. Si no és suficient, menja una fruita o un grapat de fruits secs abans de llançar-te a opcions calòriques i poc saludables.
  • Quan vagis a menjar, atura’t un moment i intenta percebre quin nivell de gana tens, això t’ajudarà a ajustar les racions. Intenta fer-ho també mentre menges per detectar quan ja estiguis saciat.
  • Procura fixar-te en el que menges, el seu aspecte, olor, textura, sabor, i fins i tot el so si cruix o crepita per estar acabat de sortir del forn… Fes-ho com si li haguessis d’explicar a algú, així menjaràs més a poc a poc i ho gaudiràs més.
  • Menja i, com a molt, conversa relaxadament amb algú que t’acompanyi a taula, però no llegeixis, estudiïs, treballis, facis llistes de tasques pendents, pensis en els teus problemes, etc. Desconnecta i posa atenció plena en allò que menges.

El plaer de menjar és un instint que podem posar a favor nostre gaudint de menjars saludables, per això l’alimentació emocional no és una dificultat per menjar bé. Que ens agradi menjar és natural i ningú no s’ha de sentir culpable.

Autora: Laura I. Arranz, Dra. Farmacèutica Dietista–Nutricionista

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Febrer 2022

Deixa un comentari

Please enter your comment!
Please enter your name here