AlterNativa3, cooperativa elaboradora de productes ecològics i de Comerç Just de cacau, cafè i sucre, celebra 30 anys de trajectòria. Tres dècades han passat ja des de la seva fundació a Castelló, l’any 1992, així com des de l’obertura de la seva botiga de Comerç Just i la seva inclusió a l’Associació Internacional de Comerç Just. Des de llavors, l’entitat no ha deixat de sumar projectes que segueix compartint amb totes les persones que creuen en el Comerç Just.

AlterNativa3 30 anys
©AlterNativa3. Xocolata desfeta

El seu trasllat a Terrassa i la creació de la Coordinadora Estatal de Comerç Just

Ja l’any 1995, tres anys després d’iniciar la seva activitat, AlterNativa3 va fer un canvi important traslladant-se a Terrassa. Tot i així, els següents passos no es van quedar només en un canvi d’ubicació. A la vegada que arribava a la ciutat catalana, la cooperativa decidia obrir la única torradora de cafè 100% de Comerç Just fins el moment i aconseguia també entrar a formar part de la Federació de Cooperatives de Catalunya.

L’any 1995, la cooperativa decidia obrir la única torradora de cafè 100% de Comerç Just fins el moment

L’any 1996 va crear, juntament amb unes altres 15 entitats fundadores, la Coordinadora Estatal de Comerç Just. A aquesta se sumaven altres accions en els anys següents, com la seva inclusió en el Sello Internacional de Comercio Justo (FLO International) l’any 1997, i a la Xarxa d’Economia Social i Solidària (XES) l’any 1998.

Una entitat compromesa amb diversos sectors

Un motiu pel qual ha treballat constantment AlterNativa3 és per enfortir el seu compromís amb diferents sectors per fer la seva activitat el més sostenible possible, tant per les persones com pel medi ambient. Un clar exemple es troba en l’àmbit educatiu. La cooperativa de Comerç Just participa de forma continuada en el sector amb diversos projectes com el Xarxa Escoles pel Comerç Just, una iniciativa que va impulsar AlterNativa3 Fills del Cafè ONG per introduir el consum responsable a les escoles, o el seu projecte de beques per a joves de comunitats rurals a Nicaragua.

AlterNativa3 30 anys
©AlterNativa3. Equip d’AlterNativa3

També està treballant en introduir el Comerç Just en el sector de la hosteleria. Més enllà de la qualitat dels seus productes, la cooperativa ha volgut oferir a les empreses del sector una manera d’introduïr-se en els valors cooperatius i l’economia social. Ho ha aconseguit amb el projecte Cafè amb Amor, que va iniciar el 2019 i que està treballant de forma activa des de la passada tardor.

Després de tres dècades intenses, AlterNativa3 continua treballant amb la vista posada en un futur més just i sostenible

Aquests són només alguns exemples de les iniciatives que AlterNativa3 ha impulsat durant aquests 30 anys. No obstant, es poden afegir molts altres, com els projectes recents a les cooperatives productores. La mitigació dels efectes del canvi climàtic en els conreus de cafè o els projectes formatius sobre empoderament de la dona són només dos dels exemples de treball que també realitza a les cooperatives del sud global.

La visió de futur d’AlterNativa3

Després de tres dècades intenses, AlterNativa3 continua treballant sense descans pel Comerç Just i amb la vista posada en el futur, un futur més just i sostenible.

  • Descobreix més sobre els productes ecològics i de Comerç Just d’AlterNativa3 a www.alternativa3.com

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Març 2022