El Comissari d’Agricultura, Janusz Wojciechowski, ha presentat les candidatures per als primers Premis Ecològics de la UE juntament amb els representants dels coorganitzadors dels premis en un acte d’alt nivell. Aquests premis reconeixeran l’excel·lència al llarg de la cadena de valor ecològica, premiant als millors i més innovadors actors de la producció ecològica a la UE.

EU organic awards

Els primers Premis Ecològics de la Unió Europea

Els operadors ecològics poden optar a vuit premis repartits en set categories, entre les quals s’inclouen millor agricultor ecològic femení, millor agricultor ecològic masculí, millor regió ecològica, millor ciutat ecològica, millor biodistrito ecològic, millor PIME ecològica, millor minorista d’aliments ecològics i millor restaurant ecològic. Hi haurà una cerimònia de lliurament de premis per a anunciar els guanyadors en el Dia de l’Agricultura Ecològica de la UE, el 23 de setembre de 2022. Els socis organitzadors són la Comissió Europea, IFOAM Organics Europe, el Comitè Econòmic i Social Europeu, el Comitè Europeu de les Regions i COPA-COGECA.

“Aquests premis poden inspirar a molts professionals perquè es passin a l’agricultura ecològica i siguin part de la solució”

Jan Plagge, President de IFOAM Organics Europe, afirma: «Els Premis Ecològics de la UE són una gran manera de mostrar el potencial innovador en el sector ecològic de la UE i com el sector contribueix als objectius de les estratègies de la UE «De la Granja a la Taula» i «Biodiversitat». La crisi actual mostra que la UE ha de tractar d’accelerar el seu treball cap a un model agroecològic i social que sigui més resistent, més just, més saludable, més intensiu en coneixement i basat en cadenes de subministrament més curtes. La guerra d’Ucraïna i les seves devastadores conseqüències demostren que el model agroindustrial, altament dependent de les importacions i exportacions mundials, dels combustibles fòssils i dels circuits no circulars, està trencat. L’estratègia «De la Granja a la Taula» de la UE estableix els objectius adequats a mitjà i llarg termini per a garantir la seguretat alimentària en un món incert i volàtil».

Eduardo Cuoco, Director de IFOAM Organics Europe, afegeix que «aquests premis inspiraran a aquells que treballen per a fer que el nostre sistema alimentari i agrícola sigui més sostenible, utilitzant el potencial de l’ecològic. Alguns dels seus criteris es basen en els principis holístics de la filosofia bio: compte, salut, ecologia i justícia. Crec que l’enfocament ecològic de l’alimentació i l’agricultura és una bona manera de repensar el nostre sistema de producció d’aliments, per a fer-lo més independent dels inputs externs i més resistent. Aquests premis poden inspirar a molts professionals perquè es passin a l’agricultura ecològica i siguin part de la solució a moltes crisis a les quals ens enfrontem, com la seguretat alimentària i les crisis de la biodiversitat i el clima».

Les sol·licituds es poden presentar fins al 8 de juny de 2022

Les sol·licituds estan obertes fins al 8 de juny de 2022. Després del període de presentació de sol·licituds, un jurat format per un representant de cadascun dels diferents organitzadors i un representant de cadascun dels Parlaments Europeus i del Consell Europeu preseleccionarà als millors candidats.

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Març 2022