Que l’agricultura ecològica porta alguns anys a un ritme de creixement imparable, és una realitat a la Comunitat Valenciana, fins a convertir-nos en una de les regions de tot l’Estat que està estirant del carro i portant la iniciativa quant a l’increment de l’agricultura ecològica.

©Marta Montmany

CAECV, gairebé 28 anys de certificació pública

L’experiència dels nostres gairebé 28 anys d’existència com a entitat de control i certificació ens dota d’una autoritat moral suficient per defensar el sistema de certificació pública, sistema adoptat, sigui dit de passada, per la majoria de les nostres comunitats autònomes.

El sistema de certificació pública compta amb més transparència i independència d’actuació, incentivant la participació i la vertebració del sector. Des del CAECV establim quotes que considerem justes per als operadors per diferents motius: som més eficients, simplifiquem la gestió, ajustem el cost de la certificació i optimitzem la gestió de recursos.

El sistema de certificació pública compta amb més transparència i independència d’actuació, incentivant la participació i la vertebració del sector

A més, oferim més seguretat jurídica, tant a operadors com a consumidors, promovent un concepte harmonitzat de la producció ecològica, tal com exigeix la normativa europea, i defensem els productes ecològics a través de la recerca i la promoció, serveis que també oferim i posem a l’abast de l’operador ecològic. Tot això tenint en compte que estem parlant d’una entitat com la del CAECV, que no té ànim de lucre i, per tant, no té interès a tenir cap mena de beneficis econòmics pels serveis que presta.

Organic Group Certification
Aquest logotip el trobaràs a tot producte certificat ecològic a la Unió Europea

La producció bio, un bé públic

Les entitats privades, han de competir al mercat pels serveis que ofereixen. Això no vol dir que la certificació privada no sigui de confiança, però no sembla que el control de l’aplicació d’un sistema voluntari, que busca més quotes de qualitat i seguretat alimentària amb un impacte ambiental menor, hagi d’acabar en mans d’un sistema de garantia privat el primer objectiu del qual és la rendibilitat econòmica dels serveis que ofereix, per sobre d’altres consideracions.

La producció ecològica és, des del seu reconeixement, un bé públic, un patrimoni de tots els ciutadans i no pas un bé privat d’uns quants. Per tant, sembla lògic defensar, si més no des del meu punt de vista, que la millor protecció i defensa d’un bé públic s’ha de fer des d’un òrgan de gestió i control també de naturalesa pública.

CAECV logo

Autor: Vicente Faro Carrió, President del Comitè d’Agricultura Ecològica de la Comunitat Valenciana (CAECV)

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Abril 2022