Tots els pares i mares es preocupen en algun moment per si els seus fills estan rebent totes les vitamines que necessiten, especialment en aquelles èpoques en què els nens sembla que “no mengen res” o rebutgen les verdures o altres aliments. La pregunta inevitable llavors és: els hauríem de donar un suplement?

vitaminas alimentación infantil
123rf Limited©macrovector

Multivitamines per a nens?

Una alimentació variada proporciona totes les vitamines, excepte la vitamina D, la font principal de la qual és la llum del sol. Tots els nadons alletats han de prendre vitamina D durant el primer any, i després, és aconsellable continuar prenent-la a l’hivern o quan no hi hagi prou exposició al sol. A més, totes les dietes vegetarianes i veganes han de ser suplementades amb vitamina B12 des dels sis mesos.

Alguns nens i nenes poden beneficiar-se de prendre un suplement multivitamínic durant unes setmanes

Alguns nens i nenes es poden beneficiar de prendre un suplement multivitamínic durant unes setmanes en aquells períodes en què rebutgen molts aliments diferents (això és típic al voltant dels 15-18 mesos d’edat) o quan les necessitats són més altes i la dieta no és sempre tant variada com voldríem (per exemple, l’adolescència). En aquests casos el pediatre ens pot aconsellar la dosi i el tipus de suplement més adequats.

Absorbir millor les vitamines dels aliments

Algunes vitamines es destrueixen parcialment amb la cocció, com la vitamina C o les del grup B. Això no vol dir que un aliment cuinat ja no tingui vitamines, només que en tindrà menys. Per exemple, mig plat de bròquil cru conté 80mg de vitamina C, mentre que cuit n’aporta 50mg. Aquests 50mg encara són una quantitat molt bona i per si sola cobririen els requeriments diaris de qualsevol nena, nen o adolescent. Coure les verdures al vapor o amb poca aigua i durant el mínim temps possible minimitza la pèrdua de vitamines, en qualsevol cas.

Coure les verdures al vapor o amb poca aigua i durant el mínim temps possible minimitza la pèrdua de vitamines

Altres vitamines, com la vitamina A, s’absorbeixen millor quan s’ha cuinat l’aliment, i s’acompanya d’un altre aliment ric en greix. Els moniatos, pastanagues, pebrots, carbasses i tomàquets contenen carotens, que quan arriben a l’intestí es transformen en vitamina A activa. Transformem més carotè en vitamina A si prenem salsa de tomàquet preparada amb oli d’oliva que si prenem el tomàquet cru. Altres formes de combinar els aliments per absorbir més vitamina A són: moniatos rostits amb salsa de cacauets; pastanagues cuites amb hummus; curri de carbassa amb llet de coco; o pasta amb salsa de pebrots i anacards.

La varietat, i combinar aliments crus i cuinats, és la millor manera d’assegurar una bona aportació de vitamines a totes les edats.

AutoraMiriam Martínez Biarge, Metge Pediatre

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Abril 2022

Deixa un comentari

Please enter your comment!
Please enter your name here