Davant del canvi climàtic, els problemes de salut relacionats amb la dieta i la disminució generalitzada de la vida silvestre, la necessitat de canviar els nostres sistemes alimentaris és més evident que mai. Necessitem treballar amb la natura per restaurar-la, no pas contra ella. I la resposta és en la filosofia bio.

Semana Bio 2022

Iniciatives europees per a promoure el sector BIO

Són diverses les iniciatives en diferents punts de la Unió Europea que reivindiquen que el que és bio no és una moda, sinó l’únic camí possible per mantenir una vida sostenible. Una és Organic September (Setembre Ecològic), una campanya d’un mes de durada nascuda al Regne Unit amb l’objectiu de conscienciar sobre els nombrosos beneficis dels aliments i l’agricultura ecològics. Impulsada per la Soil Association, l’Organic Trade Board (OTB) i la BDA Certification, proposa 30 dies d’activitats dirigides a informar sobre els principis de la filosofia bio, donar suport a la biodiversitat i la vida silvestre, ajudar a combatre el canvi climàtic, aconseguir els més alts estàndards de benestar animal, la reducció de l’exposició als pesticides, i, en definitiva, donar suport i promoure els aliments que són com han de ser, els aliments en què es pot confiar.

Entre el 2 i el 9 de juny, Espanya celebrarà la Semana Bio 2022 a tot el territori nacional

També França duu a terme un esdeveniment nacional per informar i sensibilitzar el públic sobre l’agricultura ecològica. Durant el Printemps du Bio (la Primavera Bio), els operadors ecològics francesos es mobilitzen per informar i sensibilitzar sobre l’agricultura bio, el mètode de producció i transformació que respecta el medi ambient i el benestar dels animals, coordinats per la plataforma nacional de informació i acció per al desenvolupament de l’agricultura ecològica a França, Agence BIO.

Antecedents a España

Un antecedent a Espanya són les accions realitzades els darrers anys sota el paraigua de la Generalitat de Catalunya en el marc de la Setmana Bio per a l’alimentació ecològica: un programa d’activitats per celebrar la producció i l’alimentació ecològica amb l’objectiu de apropar-la a tota la població.

Necessitem treballar amb la natura per restaurar-la, no pas contra ella. I la resposta és en la filosofia bio

Ara, amb la finalitat d’aplicar el model d’èxit d’altres països, es llança la Semana Bio a nivell nacional, amb l’objectiu de fer un pas més i convertir la Setmana Bio en un esdeveniment de país de caràcter transversal del sector, on tots els actors del sector hi estiguin implicats.

La primera Semana Bio d’àmbit nacional

Entre el 2 i el 9 de juny, Espanya celebrarà la Semana Bio 2022 a tot el territori nacional. Aglutinarà activitats per part de pagesos, ramaders, restaurants, escoles i retailers per promoure, difondre i celebrar la producció ecològica. Està organitzada per Bio Eco Actual, amb el suport com a principals partners d‘Ecovalia, l’associació professional espanyola de la producció ecològica, i d’Organic Food & Eco Living Iberia, el punt de trobada professional del sector ecològic. La Semana Bio comptarà també amb la col·laboració de les entitats i organitzacions més destacades del sector bio.

Així mateix, nombroses empreses s’han sumat a la iniciativa, que pretén evolucionar els propers anys i assentar-se com a campanya anual per promoure, difondre, celebrar i donar visibilitat a un model agrari i productiu sostenible.

Set dies d’activitats

Durant set dies, la Semana Bio promourà la producció i el consum de productes ecològics a través del conjunt d’activitats que es desenvoluparan per tot l’Estat espanyol. Culminarà els dies 8 i 9 de juny, coincidint amb la reunió del sector ecològic a IFEMA Madrid amb motiu d’Organic Food & Eco Living Iberia.

Es tracta d’una iniciativa oberta a tots els actors del sector ecològic, de manera que totes les accions seran organitzades pels mateixos protagonistes del sector: des d’operadors ecològics, entitats públiques i privades, organitzacions, certificadores i associacions fins a administracions locals, restaurants, minoristes, distribuïdors, grans superfícies, passant per escoles, biblioteques, universitats, etcètera.

Totes les activitats són benvingudes i ja es recullen mitjançant un breu formulari a la pàgina web

Algunes de les activitats són les visites a productors i instal·lacions agràries i ramaderes per donar a conèixer la seva feina i mostrar com s’obtenen els productes que produeixen o elaboren; activitats comercials a nivell retail, com ara presentacions en botigues, promocions o tasts de productes; activitats al sector de la restauració i amb enfocament gastronòmic (quina millor manera de conèixer l’aliment ecològic que tastar-lo directament!); activitats i tallers a escoles, biblioteques i centres educatius; així com moltes altres accions de divulgació específiques. Totes les idees són benvingudes i ja es recullen mitjançant un breu formulari a la pàgina web, www.semanabio.com

Fomentar el consum

Any rere any, el sector bio s’enforteix al nostre país i les dades són esperançadores: creixen els operadors ecològics i la superfície ecològica certificada. No obstant això, segons l’Informe anual de la producción ecológica en España 2022, elaborat per Ecovalia i presentat el març passat, la despesa per càpita en productes ecològics a Espanya se situa encara lluny de la mitjana de la Unió Europea. El 2021, els espanyols vam gastar al voltant dels 59,2 euros per habitant/any, mentre que la mitjana europea va assolir els 101,8 euros. Estem, doncs, lluny del 10% de consum bio fixat com a objectiu per al 2030.

Amb vista a assolir els objectius europeus de 2030, necessitem unir esforços. Per això, l’organització fa una crida a les institucions i les administracions públiques a implicar-se i a sumar-se a l’esdeveniment organitzant activitats per posar en valor la producció i el consum bio juntament amb el sector agroalimentari. La Semana Bio la fem entre tots.

Autor: Redacció.

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Maig 2022

Deixa un comentari

Please enter your comment!
Please enter your name here